"Nema izgovora, moraju do četvrtfinala": Dragan Škrbić za Danas o šansama srpskih rukometaša na Svetskom prvenstvu 1foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Jedan od najboljih pivotmena u istoriji rukometa smatra da Orlovi imaju sve što je potrebno da ostvare zacrtan cilj na Svetskom prvenstvu

Čelnici nacionalnog Saveza, selektor Toni Đerona i sami reprezentativci odavno ponavljaju da na takmičenju u Poljskoj i Švedskoj (11 – 29. januar) žele do plasmana u Top 8, a proslavljeni Dragan Škrbić smatra realnim, pa i obavezujućim, taj odlazak na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

„Bez namere da im pravim dodatni pritisak, izgovoriću ono u šta sam čvrsto uveren. A to je da nema izgovora, moraju do zacrtanog cilja zvanog četvrtfinale. Možda više od ostalih, ja prvi im želim da ostvare i prebace plan, a Toni, Žikica (Milosavljević) i drugi njegovi saradnici, kao i igrači znaju zašto“, konstatuje već na početku razgovora za Danas osvajač dva bronzane medalje na Svetskim prvenstvima i jednog evropskog trećeg mesta sa selekcijom nekadašnje „male“ Jugoslavije.

I, odmah nudi validnu argumentaciju za svoja visoka očekivanja od sadašnje generacije srpskog muškog rukometa, sa nekada slavnom školom, vrsnim trenerima, vrhunskim igračima… i titulama osvajanim u vreme kada je Srbija bila deo velike državne zajednice pod imenom SFRJ.

„Ono što su (u)radili na prvenstvu Evrope, prošle godine, nije bio pravi presek stanja. Imajući u vidu komplikacije izazvane strogim turnirskim kovid ograničenjima. Sada je priča daleko bolja. Zajedno sa stručnim štabom, ekipa je tehnički, iskustveno i taktički došla na nivo kada mora da napravi pomenuti rezultat.

Posle dugo vremena imamo selektorski kontinuitet u radu, od dve i po godine, a gro reprezentativaca odvedenih na ovaj šampionat od početka sarađuje sa Đeronom. Dakle, imali su dovoljno vremena da usvoje sva njegova pravila igre i ponašanja. Sa strane, primećujem da su to učinili na pravi način.

To pokazuju i pobede nad jakim reprezentacijama u pomenutom periodu. Što u kvalifikacijama, što u baražu i kontrolnim mečevima, „pale“ su Francuska i Švedska, pa i Slovenija, koja je preko specijalne pozivnice stigla do učešća, ali ima nekoliko odličnih pojedinaca. Pozitivan utisak odnosi se i na neke mečeve na velikim takmičenjima.

Tu je i povoljan žreb. Ne kažem da su rivali u prvoj od dve grupne faze laki, ali, budimo iskreni, izbegnuti su mnogo teži od Alžira, Nemačke i Katara. Pa i u drugoj rundi, gde se momci ukrštaju sa Norveškom, Severnom Makedonijom, Holandijom ili Argentinom“.

Nekadašnji golgeter Barselone, Ademar Leona, Crvene zvezde, madridskog Atletika… iznad svega ceni timsku snagu Orlova i uzda se u kolektivni duh Kukića, Abutovića, Milosavljeva, Radivojevića, Ilića…

„Jak kolektiv je veliki adut ove ekipe, mada joj ne manjka ni individualnog kvaliteta. Šta više, svaka je pozicija pokrivena sa dva, pa i više podjednako dobrih rešenja. Velike nade polažem i u izuzeznu odbranu, na čelu sa odličnim golmanima. Stvarno imamo s čim i s kim da se „tučemo“ sa konkurencijom“.

Iz perspektive nekadašnjeg igrača, za bivšeg potpredsednika Rukometnog saveza Srbije potencijalno najveći protivnik Đeroninih izabranika su oni sami. Ukoliko ne izađu na kraj sa nekim stvarima.

„Ne kažem da je to i danas slučaj, ali u moje vreme je reprezentacija samu sebe najviše saplitala. Time što je previše letela posle pobeda ili posle poraza padala kao da je smak sveta. Ako treba išta da im poručim, mada su sve to formirani igrači i ličnosti, to je onda da vladaju svojom psihom. Razmišljajući da je svaka utakmica priča za sebe“.

Naš sagovornik jedva čeka da se zakuva borba za plenetarnu krunu i pretpostavlja da će bitke između 32 tima donenti neka iznenađenja.

„Da se ja pitam, velika takmičenja bi se igrala svakog meseca a ne samo januarom, toliko volim da gledam vrhunski rukomet. Očekujem ga i na ovom prvenstvu, sa stalnim favoritima kao što su Danska, Švedska, Francuska, Španija… Island predvodi grupu selekcija čiji bi rezultati mogli da uzdrmaju taj poredak. Tu su uvek i Hrvatska, Slovenija, Egipat… Ovog puta i Srbija“, zaključuje Škrbić.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari