Nemačka izazov i merilo 1Foto: BETA/FIVB/DS)

Odbojkaši Srbije tvrde da od danas okreću novi list.

Srbija se u prvom meču na Evropskom prvenstvu sastaje sa Nemačkom u Briselu (15.00, RTS), što će biti prvi takmičarski meč novog selektora „orlova“. Glavni zadatak novog selektora doduše nije vezan za EP u Belgiji, Francuskoj, Holandiji i Sloveniji, već se odnosi na to da „orlove“ kroz poslednji kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, koji će se održati u januaru, odvede u Tokio sledeće godine.

Srbija se nalazi u Grupi B sa Nemačkom, Slovačkom, Španijom, Belgijom i Austrijom. Reprezentativci tvrde da je prvi susret ujedno i najteži u ovoj fazi takmičenja jer je Nemačka pre dve godine igrala u finalu, koje je izgubila od Rusije. Plasman u osminu finala obezbediće po četiri najbolje reprezentacije koje će potom po nokaut sistemu igrati do finala, odnosno konačnog pobednika.

– Konačno je došao početak. Dobra stvar je što je prva utakmica i najvažnija. Moramo da budemo svesni da u njoj možda i prolazimo dalje kao prvi u grupi. Biće teško jer je Nemačka dobra reprezentacija. Dobro smo se spremili, želimo da budemo što bolji – rekao je srpski korektor Aleksandar Atanasijević.

Primač Marko Ivović podsetio je da je Nemačka dužnik Srbije sa prošlog EP.

– Nadam se da ćemo uspeti da igramo dobro jer je veoma važno kako ćemo početi turnir. Od Nemačke smo izgubili polufinale na prošlom kontinentalnom šampionatu i to treba da nam bude dodatna motivacija – istakao je Ivović.

Motiv i po rečima primača Uroša Kovačevića neće nedostajati „orlovima“ na današnjem meču.

– Veoma smo motivisani, orni i spremni. Nije bilo mnogo vremena za pripremu, ali smo dobro radili. Poznato je da ne otvaramo mečeve dobro, ali nadam se da sada hoćemo jer je sada veoma bitno. Nemačka je jedan od favorita i radujem se utakmici – naglasio je Kovačević.

On je upozorio i da ne bi bilo dobro da bilo ko pomisli da je grupa u kojoj su „orlovi“ lakša od ostalih.

– Po nekim rivalima, pošto Poljska, Rusija, Italija, Francuska nisu u našoj grupi, sigurno da je grupa lakša. Ali danas svi igraju dobro odbojku, i to raduje. Mi igramo sa Nemcima koji su bili treći na svetu, pre četiri-pet godina i drugi u Evropi, pobedili su nas pre dve godine u polufinalu. Dakle, nema lakog protivnika, lake utakmice, što samim tim znači da je grupa teška. Da smo jedna od jačih selekcija u grupi jesmo, i tako treba da se nosimo sa tim – zaključio je Kovačević.

Kovačević: Znamo da igramo odbojku

Uroš Kovačević tvrdi i da je reprezentacija Srbije potcenjena zbog toga što još od 2011. nema zlatnu medalju sa EP.

– Mi nemamo šta da pokazujemo, da li znamo da igramo odbojku ili ne. Mi smo to dokazali i godinama dokazujemo. Jedan poraz od Italije nije merodavan da se kaže da li je ekipa jaka ili ne. Možda je samo bio loš dan. Idemo tamo da dokažemo i da pokažemo da smo spremni za velika dela. Daćemo sve od sebe. Srbija je uvek išla kao jedna od favorita za najviši plasman što se i očekuje – zaključio je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari