Nemačka kritikovala planove o održavanju SP na svake dve godine 1Filip Kostic (R) and Leandro Barreiro Srbija v Luksemburg - 2022 FIFA World Cup Qualifier Beograd, 04.09.2021. foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Fudbalski savez Nemačke (DFB) oštro je danas kritikovao planove da se Svetsko prvenstvo održava svake dve godine, uz upozorenje da će igrači biti pod većim rizikom od povreda i da će ženska takmičenja biti u senci.

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) želi da organizuje Svetsko prvenstvo na svake dve godine, umesto kao do sada na četiri, a u četvrtak je saopštila da ima podršku navijača.

Evropska fudbalska unija (Uefa) i Južnoamerička fudbalska konfederacija se protive tom predlogu i naveli su da bi mogli da bojkotuju dodatne turnire.

Upravni odbor DFB saopštio je da je Fifa zaobišla sopstveno pravilo tako što je predlog iznela grupi bivših fudbalera i da se takve drastične promene ne mogu primeniti bez dozvole „evropskih saveza i evropskog fudbala“.

Nemačka je izrazila bojazan i za takmičenja fudbalerki. Svetsko prvenstvo za žene održava se neparnim godinama kako se ne bi sudarilo sa muškim takmičenjima.

„Svakog leta se održavaju ili Svetsko prvenstvo ili Evropsko prvenstvo za fudbalere, pa bi ženska i juniorska takmičenja bila marginalizovana, u senci muških takmičenja“, navodi se u saopštenju.

Nemački savez naveo je da su i povrede fudbalera velika briga, iako je Fifa saopštila da će smanjiti opterećenje na igrače smanjivanjem broja utakmica reprezentacija koje se ne igraju na turnirima.

„Fudbaleri i fudbalerke bi se suočili sa povećanim fizičkim i psihičkim naporom, a novi takmičarski raspored doveo bi do povećanog rizika od povreda“, dodaje se u saopštenju.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.