Nemački magazin objavio lažni intervju sa Mihaelom Šumaherom, umesto slavnog vozača na pitanja odgovarao kompjuterski program 1Foto: EPA/JENS BUETTNER

Nemački magazin „Die Aktuelle“ objavio je intervju sa legendarnim vozačem Formule 1 Mihalom Šumaherom, koji se nije pojavljivao u javnosti od kad je pre deset godina doživeo nesreću na skijanju.

Nedeljnik koji je poznat po plasiranju nepozdanih informacija, na naslovnoj strani velikim slovima najavio je razgovor sa sedmostrukim šampionom sveta pod naslovom „Mihael Šumaher: Prvi intervju, svetska senzacija“, a ispod toga malim slovima: „Zvuči varljivo stvarno“.

Naime, novinari su za intervju iskoristili „AI chatbot“ kompjuterski program, koji je odgovarao na pitanja kao da se zaista radi o nekadašnjem vozaču Džordana, Benetona, Ferarija i Mercedesa.

U navodnom razgovoru, koji je objavljen na dve strane, između ostalog, dobili su odgovore na pitanja o tome kako se Šumaher povredio 2013. godine, na koji način je porodica negovala nemačkog vozača, pa čak i o karijeri njegove dece Đine i Mika.

Intervju je izazvao veliko ogorčenje u medijima jer je redakcija nedeljnika iz Minhena koristila podatke koji su dobijeni od kompjuterskog programa kako bi povećali čitanost.

Šumaher se povredio 29. decembra 2013. godine na odmoru u francuskom zimskom centru Meribel, kada je tokom skijanja pao i udario glavom u stenu.

Uprkos tome što je nosio zaštitni šlem doživeo je teške povrede i posle dve operacije doktori su ga prebacili u stanje indukovane kome zbog teških povreda mozga.

Nemački magazin objavio lažni intervju sa Mihaelom Šumaherom, umesto slavnog vozača na pitanja odgovarao kompjuterski program 2
Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Bolnicu u Grenoblu napustio je u invalidskim kolicima u septembru 2014. godine, a u javnost su procurele informacije da je paralizovan, da ne može da razgovara i da ima problema sa pamćenjem.

Uprkos naporima porodice slavnog vozača da sačuva privatnost, u medijima su se pojavile informacije da je Šumaher svestan i da je u stanju da hoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari