Junak istorijskog derbija zbog kog su Kari i Tompson slušali pesme Šabana Šaulića: Ko je Nemanja Nedović, miljenik navijača Crvene zvezde? 1Foto: Bane T. Stojanovic/ATAImages

Košarkaši Crvene zvezde savladali su ekipu Partizana u istorijskom, prvom ikada odigranom evroligaškom večitom derbiju, a junak utakmice bio je iskusni bek Nemanja Nedović, koji je trojkom u poslednjoj sekundi doneo pobedu svom timu.

Atmosfera na terenu ključala je tokom cele utakmice, a rezultat se menjao kao na klackalici. Pri rezultatu 73:73, posed je pripao košarkašima Partizana, čiji kapiten nije uspeo da realizuje šut, da bi nekoliko sekundi kasnije lopta završila u rukama Luke Vildoze koji je povukao brz kontranapad. Krenuo je u reket, i kada je delovalo da će ga crno-beli zaustaviti i da će uslediti produžeci, u desnom uglu terena Vildoza je pronašao sjajno postavljenog i potpuno samog Nemanju Nedovića, spremnog za šut i sasvim sigurnog u to da će postići pogodak.

„Kada sam video Vildozu da prodire, molio sam boga da mi doda loptu“, rekao je Nedović posle derbija i svog istorijskog pogotka.

Nedović je košarkaš bogate karijere koji se ovog leta, na oduševljenje navijača Crvene zvezde vratio u klub sa Malog Kalemegdana, a kako deluje iz utakmice u utakmicu pokazuje da je odluka o njegovom povratku sasvim opravdana. Inicijativa, odlučnost i spremnost da se bori do poslednje sekunde utakmice napravili su od njega jednog od lidera ekipe koja, iako tako nije izgledalo do pre nekoliko nedelja, postaje konkurentni učesnik Evrolige koji može da parira i najboljim ekipama tog takmičenja.

Karijeru je započeo u italijanskom klubu Askoli sa deset godina, da bi pet godina kasnije prvi put obukao crveno-beli dres, koji je nosio narednih nekoliko sezona. U sezoni 2010/11 postao je poznat košarkaškoj javnosti pošto je po ukupnom broju postignutih poena bio drugi strelac Superlige.

Naredna sezona bila je teška za Nedovića. Tadašnji trener Crvene zvezde Svetislav Pešić davao mu je skromnu minutažu, nakon čega je odlučio da karijeru nastavi u inostranstvu i potpisao za klub Lijetuvos Ritas iz Litvanije. Odlaskom u inostranstvo počele su turbulentne godine za srpskog beka.

Posle sezone u Ritasu, Nedović je ostvario san svakog klinca koji se bavi košarkom – oprobao se u najboljoj košarkaškoj ligi na svetu. Na NBA draftu 2013. godine izabran je kao 30. pik i postao član Golden Stejt Voriorsa. Zbog njega su Stef Kari i Klej Tompson slušali pesmu „Još ovu noć“ od Šabana Šaulića, ali osim dogodovština van terena nije ostavio zapažen učinak (u proseku je postizao 1,1 poen po utakmici), te je ubrzo prebačen u razvojnu ligu.

Nije mu dugo trebalo da se vrati u Evropu, gde je narednih sezona nastupao za Valensiju, Malagu sa kojom je i osvojio Evrokup 2017. godine, Olimpiju Milano sa kojom je osvojio italijanski Superkup 2018. godine i Panatanaikos, pre nego što je letos ponovo, na oduševljenje navijača, obukao crveno-beli dres. Trenutno igra jednu od najboljih sezona u evropskoj karijeri, pošto u Evroligi postiže 13,2 poena po utakmici.

Poput dresa Crvene zvezde, i dres reprezentacije prvi put je obukao nastupajući za mlađe kategorije. Stalni član i jedan od nosilaca igre mlade selekcije Srbije bio je od 2009. do 2011. godine, a u tom periodu učestvovao je na tri Evropska prvenstva i na Mediteranskim igrama.

Sa seniorskom reprezentacijom učestvovao je na evropskim prvenstvima 2013. i 2022. godine, kao i na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, odakle se vratio sa srebrom oko vrata.

Nemanja Nedović rođen je 1991. godine u Novoj Varoši. Oženjen je manekenkom Minom Milutinović.

Iako ima zavidnu karijeru, u Nedovića se poslednjih godina dosta sumnja zbog povreda koje su ga pratile gotovo tokom čitave karijere, a zbog kojih je morao da pauzira nekad i veći deo sezone, kao i da bude izostavljen iz nacionalnog tima na velikim takmičenjima.

Međutim, baš kao što se i u derbiju našao u pravo vreme na pravom mestu, spreman da šutne i donese pobedu, deluje da se i njegovo mesto u timu iskristalisalo baš u vreme kada je kormilo preuzeo Duško Ivanović i da će u narednom periodu upravo Nedović biti jedan od stožera ekipe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari