Nemanja Vidić kritikovao FSS: Dosta više, sram vas bilo 1Foto: EPA/ALBA VIGARAY

Legendarni Nemanja Vidić kritikovao je danas rukovodstvo Fudbalskog saveza Srbije i ceo sistem, za koji je naveo da je „destruktivan i kratkoročan“ i da „postavlja ljude na funkcije sa sumnjivim namerama“.

„Ceo sistem radi u interesu menadžera i funkcionera, a ne u interesu fudbala. Dozvoljava ljudima, blago rečeno sa sumnjivim biografijama, da zarađuju ogroman novac. Sistem koji smenjuje trenera koji se plasira na Svetsko prvenstvo?! Fudbaleri i treneri su osuđeni da sarađuju s takvim ljudima, jer su, nažalost, oni ti koji odlučuju o njihovoj sudbini. Uče decu da je za put do uspeha bitno ko je tvoj menadžer, a ko trener, jer kvalitet nije merilo, ni fudbalski, a ni ljudski“, naveo je između ostalog Vidić u pismu koje je poslao medijima.

„Takav način funkcionisanja kreće od mlađih kategorija. Dok igrač dođe u prvi tim on je naučio sve suprotno od onoga što bi trebalo da mu stvara emociju i poštovanje prema dresu koji nosi (sportski i timski duh, fer plej, da najbolji igra…) Tek kada se to bude promenilo onda će svaki igrač da se bori da igra u takvoj reprezentaciji! Što kaže naš narod: ‘Kako seješ, tako i žanješ'“, dodao je.

Po njegovim rečima, takav sistem traje već dugi niz godina.

„Kažu, uvek su igrači i treneri krivi, što je i logično, ali ne što nisu dobri fudbaleri, već loši ljudi, neće da igraju za reprezentaciju. Nijedan trener/selektor nije valjao u poslednjih 20 godina, čak ni kada se plasira na Svetsko prvenstvo! Ali, njihov sistem je i dalje dobar! Pa iz kog sistema je izašao taj kadar? Sram vas bilo!“, napisao je Vidić.

On je dodao da se uvek javljaju „poslušnici koji kritikuju posledicu, a ne uzrok problema“.

„Javljaju se uvek poslušnici koji kritikuju posleidcu, a ne uzrok problema i tako brane predsednika i truli sistem od koga sami imaju koristi godinama, a ne pominju ‘uspehe’ koje je postigao predsednik Saveza (neregularnost prvenstva, nesportski odnosi Zvezde i Partizana, samim tim podele u društvu, produbio nepoverenje u srpski fudbal i sudijsku organizaciju, da ne pričam o ‘uspesima reprezentacije’)“, naveo je nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, Spartak Moskve, Mančester junajteda i Intera.

„Sposobni ljudi kod nas u fudbalu su oni koji manipulišu sistemom i zakonom! Samo ih pitajte odakle im novac i kako su ga zaradili! Dok se to ne promeni – nema napretka! Baš me interesuje koji će sledeći stručnjak da se javi da brani takav sistem“ – piše u saopštenju Nemanje Vidića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.