Nemanji Vidiću poslata poruka iz vrha FSS da neće postati predsednik Saveza 1Foto: FoNet Milica Vuckovic/Pedja Milosavljevic Starsport

Sportski žurnal je u izdanju od četvrtka objavio da „Branislav Nedimović preuzima Fudbalski savez Srbije sredinom marta“.

U glavnom tekstu sa naslovne strane koji potpisuje odgovorni urednik Žurnala Zoran Stojadinović, a koji je istovremeno i član Stručnog odbora Fudbalskog saveza Srbije, tvrdi se da će izbori za predsednika Saveza biti raspisani sredinom marta, a da će Nedimović sigurno dobiti podršku 70 od ukupno 83 delegata.

Za Nemanju Vidića se navodi da ima podršku samo četiri delegata Regiona Zapadne Srbije, Radničkog iz Niša, Radnika i predstavnika Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost Mirka Poledice.

Isti izvor navodi i da se „lakrdija koju smo videli 1. novemebra neće i ne sme ponoviti“, pri čemu se misli na situaciju kada jedini kandidat za predsednika Nenad Bjeković nije izglasan zato što su delgati naprasno odlučili da na toj sednici ne daju kvorum za odlučivanje.

Za Bjekovića se verovalo da je kandidat koga je pokušao da progura selektor Dragan Stojković Piksi, koji je prema saznanju Danasa nezvanični predsednik FSS, pošto je od dolaska na funkciju njegova reč navodno bila poslednja u kadriranju u sportskom sektoru (koje je bez dileme bilo bolje nego u prethodnom periodu).

Neposredno pre izbora Bjekovića bio je navljen protest navijača Crvene zvezde koji su naveli da neće dozvoliti da on postane predsednik. S druge strane, Nedimović je grupaciji koju nezvanično kontrolišu režimski krugovi potpuno prihvatljiv, iako nema dileme da uprkos tome što ima veliku stručnost iz oblati prava i ekonomije nema radno iskustvo u fudbalu.

Nemanji Vidiću sada ostaje da sam protumači kakva mu se poruka šalje tekstom u kojem ishod glasanja predviđa član visokog tela FSS.

Teško je poverovati da bi bivši reprezentativac Srbije pristao da uđe u trku za predsendika FSS ukoliko mu protivkandidat bude političar. U tom slučaju bi bilo više nego jasno da u glasanju koje je dirigovano iz spoljnog centra ne može da pobedi.

Čak i kada bi nekakvim sticajem okolnosti pobedio tesnom većinom, bio bi prinuđen da pravi kompromise i u Izvršni odbor FSS imenuje ljude koji bi mu bili nametnuti takvim dogovorom – na šta je opet teško poverovati da bi bio spreman da pristane.

A zašto se Nedimović ne bi povukao i rekao da je logično da Vidić vodi FSS?

I na kraju treba reći da bi se u svakoj civilizovanoj fudbalskoj sredini svaki političar koji drži do sebe unapred povukao iz trke za predsednika FSS, ako bi znao da bi naspram sebe za protivkandidata imao vlasnika pet Premijer liga, Lige šampiona i sveukupno dvocifren broj najprestižnijih fudbalskih trofeja (18).

Ovako, u Srbiji se očekuje da se fudbalska gromada sama povuče pred SNS kandidatom. A svi znamo kako se završilo s poslednjim političkim eksperimentom u FSS u vidu Slaviše Kokeze.

Dolazak Vidića u Staru Pazovu verovatno ne bi preko noći mogao ništa da promeni, pošto je poltronsko-koruptivni sistem pustio korenje daleko pre slučaja Kokeza.

Svakoga ko želi da uvede red u FSS čekao bi mukotrpan posao i veliki rad koji bi tek kroz duži vremenski period mogao da ispostavi rezulat. A pri tome nema sumnje da bi taj koji to pokuša da uradi bio saplitan ne samo od opozicije u Skupštini FSS, već bi morao da vodi bitku i sa režimskim medijima koji su na recimo primeru Slavoljuba Muslina pokazali da granica u blaćenju ne postoji i da čak ni rezultati ne mogu da odbrane onoga ko se zameri glavnom centru moći u državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari