(Ne)potrebna titula u Melburnu 1Foto: EPA-EFE/ CHRISTIAN BRUNA

Pobedom nad Hrvatom Bornom Ćorićem u osmini finala, najbolje rangirani teniser sveta Novak Đoković štiklirao je primarni cilj svog učešća na turniru kategorije 500 (bodova) u Beču.

Đoković je ovim i slavljem u prethodnom meču sa zemljakom Filipom Krajinovićem srušio snove Španca Rafaela o povratku na ATP tron na kraju 2020. godine, zbog čega Srbin sada može da se posveti rušenju rekorda Švajcarca Rodžera Federera u broju nedelja provedenih na vrhu.

Naš as ga je preksinoć pretekao u broju šampionskih sezona, izjednačivši se sa penzionisanim Amerikancem Pitom Samprasom (6), a da bi još jednom otišao dalje od svog večitog rivala i ispunio jednu od najvećih ličnih ambicija potrebno je da skupi još 19 sedmica na tronu, pošto ih Federer ima 310 i teško da će ikada više moći da popravi tu cifru.

Ako Đoković ostane zdrav i sačuva sadašnji nivo forme plan bi mogao da mu prođe najranije 8. marta sledeće godine. Pod uslovom da…

Mnogo je kalkulacija, računica i scenarija, ali poenta svih je da on osvaja što više poena, po mogućstvu titula jer su one najvrednije, a da njegov prvi pratilac Nadal u istom periodu nema bolji učinak od njega ili barem ne toliko često da može da se zarotira s njim u svetskom poretku“.

S obzirom da je ATP u međuvremenu produžio svoje pravilo o računanju boljih turnirskih plasmana (tako Đoković uopšte ne mora da se pojavi u Parizu da bi odbranio prošlogodišnjih 1.000 bodova sa tog mastersa) – kao način suzbijanja negativnih efekata tumbanja sezone zbog pandemije korona virusa – nije neizvodljivo da Novak bez osvajanja Australijen opena 2021. uspe u svojoj misiji.

Već početkom proleća.

Recimo, Đokoviću bi za opstanak na prvom mestu posle njegovog omiljenog grend slema u Melburnu (ako se ovaj uopšte održi) moglo da bude dovoljno da osvoji turnir u Beču i izgubi u finalu završnog takmičenja u Londonu, a da Nadal ne osvoji ni London ni Australijan open.

A za željeno rušenje rekorda maksimalan učinak i u Beču i na Završnom mastersu u britanskoj prestonici, mada taj podvig na navedeni datum ne bi bio matematički sto odsto osiguran, jer i Novak i Rafa imaju da se naigraju do tada.

Kako ko i gde ko, jer je pitanje gde će želeti i moći da se takmiče u prvom kvartalu sledeće sezone. Jedino neupitan je njihov trenutni odnos snaga, tj činjenica da bi Srbin na kraju 2020. mogao da ima maksimalno 13.540, a Španac 11.590 bodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari