Nešto se dešava sa Alkarazom, pad u karijeri povezan sa snagom udarca 1Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Posle Vimbldona izgledalo je da je naslednik Novaka Đokovića na teniskom vrhu na vidiku, međutim u drugom delu sezone Karlos Alkaraz je igrački posrnuo u meri koju niko nije mogao ni da pretpostavi.

Sa 20 godina dvostruki je grend slem šampion. Na terenu uglavnom ostavlja utisak izuzetnog atlete koji je najbolja kombinacija snage i brzine. Ipak, u poslednje vreme, Alkaraz igrački toliko oscilira, samim tim i rezultatski, da su njegove partije postale tema za promišljanje u zapadnim medijima.

Iako je akcenat u radu stavio na završni masters u Torinu, prvi meč i poraz od Aleksandra Zvereva samo je učvrstio percepciju da je u evidentnom padu forme i da je sve više ranjiv na terenu, pogotovo na tvrdoj podlozi.

Baveći se njegovim nastupom u Torinu, teniski stručnjaci su uočili da je brzina udarca iz forhenda Karlosa Alkaraza slabija za čak pet kilometara na čas u odnosu na isti element u igri ruskog tenisera sa nemačkim pasošem.

Kako se meč odvijao, snaga u udarcima mladog Španca bivala je sve slabija, toliko da je na bekhendu Zverev imao brži udarac za 10 kilometara na čas u odnosu na protivnika.

Baveći se analizom tog meča, kao vid pripreme za njegov susret sa Alkarazom i sam Medvedev je primetio da španski teniser slabije udara lopticu.

– Tenis ume da te prevari. Trenutno, iz ne znam kojih razloga, Alkaraz igra malo sporije nego pre. Nema isto ono samopozdanje koje ga je krasilo tokom cele sezone. To svima može da se desi. Dešavalo se i Đokoviću kad je bio mlađi – poručio je Medvedev.

Naravno, trenutno stanje ne mora ništa da znači u nekoj perspektivi, čega su sveni i njegovi rivali.

– Pitanje je koliko će mu biti potrebno da se oporavi. Da li će to biti već za sledeći turnir ili tek za sledeću sezonu.

O evidentnim problemima u igri Alkaraza pisala je i Marka napravivši veoma uverljivu paralelu.

Na turniru u Bersiju, u porazu od Romana Safijulina Alakraz je iz forhenda udarao lopticu 120 kilometara na sat, a iz bekhenda za deset kilometara manje.

U Torinu su ti brojevi pali na 117 i 106 kilometara na sat. A još koju nedelju ranije, u Šangaju protiv Grigora Dimitrova snaga bekenda merila se brzinom od svega 101 kilometara na sat.

Samokritičan je i sam teniser iz Mursije. On ne misli da je u pitanju problem fizičke prirode već psihički zamor.

– Umor je više psihičke prirode. Godina je bila teška i zahtevna. Nisam se osećao dobro zbog nivoa igre protiv Zvereva, moram mnogo bolje – naveo je Alkaraz koji večeras igra protiv Rubljova u okviru „crvene grupe“ na završnom mastersu u Torinu, u kojoj je i Danim Medvedev.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari