Nesuđeni odbojkaš koji je sebi dao nadimak "Proces": Ko je Džoel Embid, dobitnik MVP nagrade u NBA ligi? 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Džoel Embid uspeo je da napokon osvoji MVP nagradu za najkorisnijeg igrača u ligaškom delu NBA sezone, što predstavlja veliku satisfakciju za sve kroz šta je prošao od rodnog Kameruna pa do toga da se za njegovo košarkaško znanje bore reprezentacije SAD i Francuske.

Sve do maltene zvaničnog proglašenja, u trci za MVP nagradu ove sezone bili su Nikola Jokić i Džoel Embid. Na kraju, glasanjem je utvrđeno da je Kamerunac pobedio i to poprilično ubedljivo, sa 73 glasa za prvo mesto (glasa se za prva tri mesta), dok je Jokić dobio svega 15.

Centar Filadelfije informaciju da je dobio MVP nagradu doživeo je veoma emotivno, suznih očiju, što je negde i bilo očekivano, s obzirom na to da je i u prethodnoj sezoni figurirao za najvećeg kandidata, uz Nikolu Jokića.

Embid je sezonu završio kao najbolji strelac NBA lige sa 33,1 poenom po utakmici. U proseku je ostvarivao i 10,2 skoka, 4,2 asistencije, 1,7 blokada, uz impresivne procente šuta za dva poena – 54,8 odsto, dok je za tri pogađao u 33 odsto slučajeva.

Ovo je Embidu bila najbolja sezona što se tiče poena jer je postizao 2,5 poena više nego lani. Nikada nije imao ni više asistencija po meču, a ove godine je imao i najbolji procenat šuta od kada igra u NBA ligi. Samim tim, potpuno je zasluženo, prvi put u karijeri, došao do MVP priznanja.

Ako se uzme u obzir šta je sve doživeo, od momenta kada se iz Kameruna preselio u SAD i da je malo falilo da zbog povreda uopšte ni ne zaigra u NBA ligi, onda MVP priznanje dobija na dodatnoj težini.

Filadelfija ga je žarko želela u svojoj ekipi, toliko, da je namerno „štelovala“ što veći broj poraza u sezoni 2013/14 kako bi imala što veće šanse da ga izabere na NBA draftu 2014. godine.

Iako su svi klubovi bili upoznati sa impresivnim fizikalijama i košarkaškim znanjem gorostasa sa Kanzasa, Filadelfija je među prvima bila spremna da ga kao trećeg pika praktično čeka pune dve godine kako bi se oporavio od teških povreda stopala i kolena.

Embid je za Sikserse debitovao tek u takmičarskoj 2016/17, a zbog skolnosti ka povredama i ne čudi što ni u jednoj sezoni nije odigrao više od 68 utakmica.

Dvadesetdevetogodišnji centar iz Juandea u profesionalnoj karijeri je na dabl-dabl proseku od 27,2 poena, 11,2 skoka a malo je falilo da mu košarka uopšte ne bude prvi izbor.

Kao mladić, bio je posvećen odbojci u meri da je bio na pragu dolaska u Evropu, a sve u cilju sticanja statusa profesionalnog odbojkaša.

Ipak, sa nekih 15 godina opredelio se da pređe na košarku, vođen karijerom svog uzora Hakima Olejdžuvona, dvostrukog NBA šampiona u dresu Hjuston Roketsa i jednog od najboljih centara svih vremena.

Embida je na košarkaškom kampu u Kamerunu otkrio njegov zemljak Luk Emba Mute, koji je takođe bio veoma solidan NBA igrač.

Već sa 16 godina preselio se u SAD, demonstrirajući svoj talenat na srednjoškolskom nivou. Iako je odmah posle srednje škole mogao da krene profesionalnim putem, odlučio je da godinu dana provede na Kanzasu, jednom od najboljih košarkaških programa u Americi.

Nažalost, u martu 2014. doživeo je povredu leđa zbog koje je propustio NCAA „Martovsko ludilo“. Tu godinu sigurno pamti po nizu teških povreda zbog kojih nije mogao odmah da zaigra u NBA ligi.

U junu je podvrgnut operaciji stopala zbog koje je morao da pauzira šest meseci.

Zbog svega što mu se izdešavalo po dolasku u Ameriku, ali i stanju u kojem je bila Filadelfija do njegovog izbora na draftu, sebi je dao nadimak „Proces“.

Od momenta kada se pojavio na NBA parketima, Embid se veoma brzo nametnuo kao jedan od najboljih igrača u čitavoj ligi. Uz Nikolu Jokića, najdominantniji je centar današnjice.

Njegova porodica doživela je tragediju s obzirom na to da je oktobra 2014. njegov mlađi brat poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Poliglota je, osim engleskog, tečno govori francuski i lokalni basa jezik. Od 2018. je u braku sa brazilskom manekenkom An de Paulom sa kojom je 2020. dobio sina kome su dali ime Artur u čast njegovog poginulog brata.

Uprkos teškim životnim momentima, kao i činjenici da je dete iz braka vojnog lica Tomasa Embida i majke Kristine, Džole važi za veoma vedru osobu, šaljivog karaktera.

Prisutan je na društvenim mrežama, a privrežen je i religiji. Sebe smatra katolikom.

Inače, strastveni je navijač Real Madrida. Neretko je deo raznih humanitarnih akcija.

Iako je Kamerunac, još uvek nije debitovao za seniorsku reprezentaciju svoje zemlje. Tu činjenicu žele da iskoriste u Košarkaškom savezu Francuske, države u kojoj Embid ima rođake, međutim, i Amerika je veoma zainteresovana da zaigra za SAD.

Šestostruki je Ol-star igrač i dvostruki najbolji strelac lige.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari