NHL dozvolila igračima nastup na Zimskim olimpijskim igrama 1Foto: EPA-EFE/CLAUDIO BRESCIANI SWEDEN OUT

Hokejašima iz NHL lige biće dozvoljeno nastupanje na Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) koje će se održati u Milanu i Kortini 2026. godine.

 

Najbolja svetska hokejaška liga će omogućiti svojim igračima da igraju na ZOI 2026. i 2030. godine prema sporazumu koji su danas objavili NHL, Udruženje NHL igrača, Međunarodna federacija hokeja na ledu i Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

NHL igračima nastupanje na ZOI nije bilo dozvoljeno od Sočija 2014. godine.

U Milanu će jedna generacija zvezda, koju će predvoditi Кanađani Кonor Mekdejvid, Nejtan Mekinon i Кejl Makar i Amerikanci Ostin Metjuz, Džek Ajčel i Adam Foks, imati prvu priliku da na nastupe na ZOI.

„Izuzetno želim da igram na Olimpijskim igrama“, rekao je Mekdejvid.

Kanađanin je rekao da se nadao dozvoli da igra za reprezentaciju i da su svi momci koji nisu imali priliku – željni toga.
NHL je do sada pet puta pauzirao svoju ligu zbog Igara koje su održane od 1998. do 2014. godine.

Zbog problema oko toga kako platiti osiguranje i putne troškove i zbog vremenske razlike, NHL igrači su propustili Igre u Južnoj Koreji 2018. godine, a 2022. godine odlazak u Peking nije dozvoljen zbog pandemije.

Mekdejvid je trostruki MVP lige i smatra se najboljim hokejašem na svetu, a i najviše se zalagao za povratak NHL igrača na Igre.

„Кada govorimo o razvoju igre, da sve ove stvari radite dobro, morate imati najbolje u najboljem, igrati na najvećoj sceni u sportu, a to su Olimpijske igre“, rekao je Mekdejvid.

Ne zna se da li će MOK da dozvoli Rusiji da nastupi na Igrama 2026. pošto je njenim sportistima na ovogodišnjim Igrama u Parizu dozvoljen nastup u pojedinačnim sportovima pod neutralnom zastavom, ali ne i u timskim sportovima.

Rusija je poslednji put nastupila na Igrama 2018. kada je osvojila zlato, a na predstojećim Igrama Finska će braniti zlato osvojeno 2022. u Pekingu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari