Ni Fonjini neće na US open 1Foto: EPA-EFE/ FABIO MURRU

Organizatori Sinsinati mastersa (počinje 20. avgusta) i Otvorenog prvenstva Sjedinjenih Američkih Država (od 31. ovog meseca), ove godine specijalno „spojenim“ u Njujorku, još ne znaju ko će sve da se bori za titule, bodove i novčane nagrade na tim turnirima, ali iz dana u dan saznaju ko od tenisera i teniserka nema nameru da prelazi okean ove sezone.

Od zvučnijih imena nogu je povukla prvoplasirana na WTA listi Ešli Barti, čije je prošlonedeljno odbijanja izlaganja rizika zaražavanja korona virusom na putu do američkog tla rastužilo sve ljubitelje „belog sporta“, a njenim stopama su krenuli aktuelna šampionka US opena Kanađanka Bjanka Andresku, plus dvojica poznatih kolega.

Prvo je Nik Kirjos, više poznatiji po prgavoj ćudi i ratobornim izjavama nego po talentu, saopštio da ni on nema nameru na ovogodišnji US open, da bi se Australijancu sa 40. mesta ATP liste juče pridružio i Italijan Fabio Fonjini (11). Istina, više zbog još nezavršenog oporavka od operacije skočnog zgloba nego iz straha od zaraze u Njujorku, gde će učesnici i njihovi okrnjeni timovi biti u tzv mehuru, tj izolovani od ostatka sveta, tako što će moći da se kreću jedino po određenim hotelima i sportskom kompleksu „Flešing medouz“.

Jedina dobra vest je jučerašnja odluka nekadašnjeg br 1 Škota Endija Mareja da se pojavi u Njujorku, jer je željan igranja u, za sada neuspeloj, misiji povratka na stare staze slave, s koje su ga skrenuli brojni zdravstveni problemi i operacije.

Naravno, sve oči su uprte u prvi reket sveta Novaka Đokovića (Srbija) i drugoplasiranog Rafaela Nadala (Španija), jer njihovo (ne) prijavljivanje za ovaj grend slem ima specifičnu težinu, pošto nije isto sa i bez osvajača 36 GS titula (zbirno). U tom kontekstu je vrlo važno što su se za ovaj turnir kategorije 2.000 (bodova) prijavile trofejna Serena Vilijams (SAD) i bivša br 1. Naomi Osaka (Japan).

Bez mastersa u Madridu

Naslućivalo se poslednjih dana da neće biti mastersa u Madridu, pogotovo otkako su španske vlasti pismeno obavestile organizatora turnir ne bi trebalo da se igra ove godine. Kako piše španska Marka, turnira definitivno neće biti, o čemu je igrače obavestio Novak Đoković. Najbolji teniser planete je ujedno predsednik Saveta igrača i on je u njihovoj internoj komunikaciji saopštio da se turnir u Madridu neće održati zbog toga što se i u Španiji pogoršala situacija sa korona virusom. Očekuje se da najkasnije danas i organizator javno saopšti da je odustao od takmičenja za 2020. godinu.

Restartovana WTA sezona, uz jedan slučaj zaraze

U Palermu je juče nastavljena sezona u ženskoj konkurenciji, ali je već prvog dana turnira, kojim je prekinuta višemesečna pauza u igranju takmičarskih mečeva, otkriven jedan slučaj zaražene učesnice. Organizatori nisu objavili njeno ime, već su se samo pohvalili da se to tog pozitivnog nalaza na kovid 19 došlo testiranjem više od 400 osoba i izrazlili nadu da teniserka, bez simptoma, pre toga nije prenela virus na neki od svojih kontakata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari