Nije mogao da ih pobedi, pa je postao njihov trener: Ko je Đovani Gvideti, novi selektor odbojkašica Srbije 1Foto: EPA-EFE/Adam Warzawa

Italijan Đovani Gvideti, koji će u januaru i zvanično postati selektor odbojkašica Srbije, vodiće ekipu svetskih i evropskih šampionki u naredne dve godine.

Nekoliko sati nakon što je objavljeno da je Danijele Santareli prihvatio ponudu Odbojkaškog saveza Turske i preuzeo odbojkašice ove zemlje, objavljeno je da će ga zameniti trener koji je do pre mesec dana bio selektor Turske.

Može se reći da je Gvideti preuzeo reprezentaciju Srbije delimično vođen poslovicom „ako ga ne možeš pobediti, onda je najbolje da mu se pridružiš“.

Naime, u finalu Evropskog prvenstva 2011, njegova Nemačka je izgubila od Srbije, a 2017. postao je selektor Turske i na poslednja tri šampionata Evrope sa ovom reprezentacijom na putu ka zlatnim medaljama po pravilu je stajala Srbija – 2017. u polufinalu, 2019. u finalu, a 2021. ponovo u polufinalu.

Na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama i ovogodišnjem Svetskom prvenstvu njegova ekipa ispadala u četvrtfinalu, što je bio i razlog da polovinom novembra sporazumno raskine ugovor sa Odbojkaškim savezom Turske.

Kako se nezvanično saznaje, na odluku Gvidetija da preuzme odbojkašice Srbije presudno je uticala potpredsednica Odbojkaškog saveza Srbije Jelena Nikolić, koja je sarađivala sa Gvidetijem dok je nastupala za tursku ekipu Vakifbank.

Đovani Gvideti je rođen 20. septembra 1972. u Modeni. Njegova trenerska karijera bi mogla biti primer za svakoga ko želi da se bavi ovim poslom. Počeo je već sa 23 godine kao drugi trener u Volej Specanu, da bi od 1997. do 2000. bio član stručnog štaba ženske seniorske reprezentacije Italije, sa kojom je učestvovao na Svetskom prvenstvu 1998. u Japanu i Olimpijskim igrama 2000. u Sidneju.

Posle jednogodišnje epizode u SAD, 2001. vraća se u Vićencu, sa kojom osvaja Superkup Italije. Trenirao je zatim Ređo Emiliju, Modenu i, od 2007. godine, Kjeri sa kojim osvaja titulu pobednika Top Tims Kupa, u to vreme drugog po rangu takmičenja CEV.

Od 2008. je trener Vakfibanka sa kojim je do sada osvojio četiri titule na klupskom prvenstvu sveta, pet puta se domogao CEV Lige šampiona, sedam puta bio prvak Turske, a osvojio i pet trofeja u nacionalnom Kupu i četiri titule pobednika Super kupa te zemlje.

Za Gvidetijevu karijeru veoma je bitna saradnja sa srpskim igračicama Jelenom Nikolić, Majom Ognjenović, Milenom Rašić i Jovanom Brakočević, koje su imale važnu ulogu u osvajanjima najvažnijih trofeja i postizanju rezultata koji verovatno nikada neće biti ponovljeni.

U sezoni 2010/11. ekipa iz Istanbula je do titule šampiona Evrope stigla bez poraza u ovom takmičenju, dok je dve sezone kasnije Vakifbank bio najbolji u domaćem prvenstvu, nacionalnom kupu i Ligi šampiona i to bez poraza, sa učinkom 47-0.

Jedan od većih uspeha sa Vakifbankom Gvideti postigao 2013. godine, kada se u septembru oženio sa Bahar Toksoj, srednjom blokerkom reprezentacije Turske i tima iz Istanbula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari