"Nikada nije dobro početi sa odustajanjem": Šef Ferarija je potpuno uveren da njihov koncept automobila može da se takmiči sa Red Bulom 1Foto: EPA-EFE/Giuseppe Cacace / POOL

Šef novog tima Ferarija Frederik Vaser kaže da ima puno poverenje u sposobnost tima da „stane na crtu“ Red Bulu u nastavku sezone, uprkos tome što njihovi rivali počinju 2023. u dominantnom stilu.

Maks Verstapen je zajedno sa timskim kolegom Serhijom Perezom prednjačio na samom startu sezone prošlog vikenda, sa rezultatom jedan-dva, dok je trećeplasirani bio Aston Martin i Fernando Alonso na nekih 38 sekundi zaostatka.

U međuvremenu, Ferari sa Karlosom Sainzom i Mercedes sa Luisom Hamiltonom prešli su cilj skoro minut iza, pošto su se oba vozača borila sa potrošnjom guma.

To je pogoršalo ionako težak dan za Skuderiju, koja je izgubila Čarlsa Leklera u završnim fazama trke, zbog neodređenog problema sa pogonskom jedinicom, te postavila pitanja u vezi sa njihovom spremnošću da se bore za tituli.

Međutim, Vaser je podsetio na tempo Ferarija u kvalifikacijama kao razlog za optimizam u pogledu napredovanja, s obzirom na to da je Lekler prešao samo desetinku sporije od Verstapena u prvim krugovima treće faze kvalifikacija pre nego što se odlučio da odvoza jedan krug manje kako bi sačuvao gume.

Upitan da li veruje da se Ferarijev trenutni automobil može razviti da izazove Red Bul u narednim trkama, s obzirom na planove Mercedesa da bude „radikalan“ sa budućim nadogradnjama, Vaseur je rekao da je „potpuno uveren“.

„Nikada nisam video automobil koji može da parira tempu drugog u kvalifikacijama, a ne u trci. To je pitanje podešavanja i nekih izbora na automobilu – to uopšte nije stvar koncepta”, rekao je šef ovog tima.

Vaser je takođe istakao da je 2023. najduža sezona u istoriji Formule 1, sa još 22 trke do finala sezone u Abu Dabiju u novembru.

On, međutim, želi da shvati njihove probleme sa performansama i pouzdanošću što je pre moguće – na sličan način kao što je to i Red Bul uradio kada su naišli na tehničke probleme početkom prošle godine.

„Nikada nije dobro početi sa odustajanjem i više bih voleo da završim kao Red Bul, sigurno,” rekao je Vaser, koji se pridružio Ferariju prelaskom iz Alfa Romea tokom zime.

„Ali sada želim da ostanem dosledan svojoj poziciji. Rekao sam timu pre testiranja u Bahreinu pre dve nedelje da prvenstvo neće biti završeno u Bahreinu – u svakom slučaju nije bitan rezultat. To je bilo tačno za zimski test, a tačno je i za prvu trku. Sada je najvažnije da imamo jasnu sliku situacija u kojima smo neuspešni, da uradimo odgovarajuću analizu o tome i da se vratimo jači što je pre moguće“, zaključio je Vaser.

Ferari je četvrti na tabeli konstruktora posle prve runde, sa 31 bod manje od lidera Red Bula, a između njih su Aston Martin i Mercedes.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari