Niko nema miran san 1Foto: EPA-EFE/ ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Ni druga polovina mečeva četvrtfinala fudbalske Lige šampiona nije prošla bez golova, ali nije ni prštalo od njih u Holandiji i Engleskoj, pa niko iz kvarteta nije stekao kapitalnu prednost ili šanse za prolaz sveo na teoriju.

Ipak, Barselonin minimalan trijumf na terenu Mančester junajteda (0:1) u ovom trenutku vredi više od Ajaksovog i Juventusovog remija (1:1).

– Odlazimo zadovoljni. S obzirom na atmosferu i sastav suparničkog tima, nije bilo lako doći do pobede. Čekamo sada drugu utakmicu. Oprezni smo jer znamo šta je Junajted uradio protiv Pari Sen Žermena – izjavio je Ernesto Valverde, prvi trener katalonskog giganta kojem je pošlo za rukom da slavi na „Old Trafordu“ u dugoj istoriji njihovih evropskih duela ili tačno 4.000 dana od prvog susreta ova dva tima u čuvenom „teatru snova“.

Barselona ovog puta nije igrala kao navijena i poput osica navaljivala na mrežu domaćina, ali je plenila zrelošću i naročito sigurnošću i disciplinom u defanzivi, pa ne čudi podatak da nijedan od 10 pokušaja „crvenih đavola“ da pogode rivalovu mrežu nije išao u okvir gola, dok su gosti imali tri (od pet) takvih šuteva.

– Defanzivno smo u najboljoj formi od početka sezone. Ipak… Videli smo revanš Pari Sen Žermena i Mančester junajteda, tako da ne smemo mnogo da se uzdamo u ovih 1:0. PSŽ je pred revanš imao još bolji rezultat nego mi sada, a znamo šta se dogodilo. Veliki klubovi su sposobni da naprave preokret – poziva na oprez Đerar Pike, čija je partija protiv MJ poslužila uglednoj španskoj Marki, inače naklonjenoj rivalskom madridskom Realu, za konstataciju da je ovaj iskusni defanzivac „najbolji štoper na svetu“.

U crvenom delu Mančestera aminuju razloge protivnikovog nespokoja.

– Barselona nije imala puno šansi na našem terenu, ali je tako bezopasna iskoristila tu jednu. I mi moramo da iskoristimo naše prilike u revanšu. Mi smo Mančester junajted i verujem da možemo prođemo među četiri najbolja tima u Evropi – izraziti je optimista vezista Pol Pogba.

Trener Ole Gunar Solskjer je nešto oprezniji u prognozi konačnog ishoda.

– Počeli smo nervozno i sa greškama. Posle smo se smirili i igrali bolje. U pojedinim momentima je izgledalo kao da smo onaj pravi Junajted. Ipak, Mesi i Suarez su se iskrali, imali su sreću da je lopta pogodila Luka Šoa – kazao je Solskjer. Ipak, idemo u Barselonu sa svešću da možemo da damo gol. Moramo to – smatra prvo privremeni pa pravi naslednik Žozea Murinja.

Ajaks i Juventus probali su na različite načine da dođu do pobede, ali je sudar domaćinove ofanzive i lepršavosti sa proračunatim držanjem gostiju završen bez slavljenika, a precizni „hici“ Davida Neresa i Kristijana Ronalda slute više vatre sledeće sedmice u Torinu.

– Rezultat 1:1 kod kuće ne daje mnogo nade, ali u prošloj rundi smo izgubili od Reala, pa smo ga izbacili na njegovom terenu. Bilo je grešaka, ali imali smo i nekoliko dobrih šansi – podseća trener „kopljanika“ Ertik Ten Hag.

– Biće teže nego u revanšu a Realom, jer je Juventus u ovom trenutku iznad njega i jedan od favorita za osvajanje trofeja. Ipak, verujemo da možemo otići dalje – priziva novo čudo Frenki de Jong, od sledeće sezone vezista Barselone.

Masimilijano Alegri izabrao je da njegova ekipa preti iz kontranapada, ali ne može biti oduševljen time što su crno-beli za 90 minuta imali dva udarca u gol, bez obzira što je jedan prošao, a drugi završio na stativi.

– Ajaks ima odličnu pas igru na malom prostoru i napada sa mnogo igrača. Pritiskali su nas jako, a mi im nismo uzvratili kontrama onoliko koliko smo mogli. Kada krenu napred, ostavljaju jako malo ljudi da brane njihov gol i trebalo je da u takvim situacijama uradimo više – priznaje Italijan.

Golman Vojćeh Šćešni isto smatra da je trebalo izbeći izjednačenje.

– Šteta što nismo pobedili. Sada moramo to da uradimo kod kuće, a protiv Atletika smo pokazali da to možemo, iako je Ajaks kvalitetna i agresivna ekipa. Potpuno su drugačiji od nas, videćemo šta će biti u revanšu – naveo je Poljak.

Četvrtfinale LŠ

Totenhem – Mančester siti 1:0

Liverpul – Porto 2:0

Mančester junajted – Barselona 0:1

Ajaks – Juventus 1:1

* Revanši se igraju 16. i 17. aprila

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari