nikola jokićfoto EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Niz hvalospeva na račun Nikole Jokića od strane najvažnijih operativaca klubova u NBA ligi.

Većinsko je mišljenje da je Nikola Jokić bio onemogućen da prošle sezone veže treću MVP titulu. Džoel Embid je možda i počašćen tim priznanjem, međutim, prvi operativci NBA klubova smatraju da će srpski as ponovo dobiti ovu prestižnu nagradu.

U tradicionalnoj anketi pred start takmičarske godine, generalni menadžeri klubova odgovarali su na razna i zanimljiva pitanja.

Denver Nagetsi će kao šampioni započeti sezonu 24. oktobra a Nikola Jokić je od strane prvih operativaca klubova okarakterisan kao najbolji inostrani igrač, ubedljivo najkompletniji centar, najinteligentniji košarkaš i neko čija su dodavanja najkorisnija po saigrače.

Takođe, zbog stila igre, većina je odgovorila da bi oko njega gradila ekipu, odnosno da će sigurno ponovo biti proglašen za najkorisnijeg igrača u regulanrom delu lige.

Na pitanje ko će naredne sezone osvojiti MVP priznanje – 43 odsto glasova pripalo je Srbinu. Nekih 20 odsto dobio je Janis Adetokunbo, a rukovodioci NBA klubova veruju da solidne šanse imaju i Džejson Tejtum (13 odsto) i Luka Dončić (10 odsto).

Kada je reč o tome oko kojeg bi igrača gradili svoje timove – u 33 odsto slučajeva to je bio Nikola Jokić, a zanimljivo je to da je 23 odsto glasova dobio ruki San Antonija Viktor Vembanjama koji još uvek nije odigrao nijedan zvaničan meč.

U okviru pitanja ko je najbolji centar u NBA ligi, Nikola Jokić je dobio čak 93 odsto glasova. Dobio je i 80 odsto glasova kao najbolji inostrani košarkaš u NBA ligi.

Na pitanje ko ima najbolja dodavanja –  67 odsto glasova generalnih menadžera je ponovo otišlo na adresu srpskog košarkaša, Luka Dončić je dobio 17 odsto, Lebron Džejms sedam.

Polovina generalnih menadžera glasalo je da je Srbin najinteligentniji košarkaš u NBA ligi. Važno je istaći i da generalni menadžeri svih 30 klubova nisu smeli da glasaju za svoje igrače i timove.

Bilo je još raznih zanimljivih pitanja poput – koji od aktivnih igrača će izrasti u najboljeg trenera jednog dana? Kris Pol je dobio 20 odsto glasova, Majk Konli i Geret Templ po 13, Ti Džej Mekonel 10, Džru Holidej i Fred Vanvlit po sedam. Takođe, dobijeni su i odgovori na pitanje koji je najbolji inostrani košarkaš van NBA lige? Najviše glasova dobio je Nikola Mirotić (37 odsto). Slede Edi Tavares (27), mladi francuski centar iz Pert Vajldketsa Aleks Sar (13), Džanan Musa (10) i Vili Ernangomez (7). Glasove su dobili Hunačo Ernangomez i Rokas Jokubaitis.

Za najboljeg trenera generalni menadžeri proglasili su Erika Spolstru iz Majamija (73 odsto), a veruju da bi Darko Rajaković mogao da napravi velike stvari sa Torontom, pošto je dobio sedam odsto glasova za trenera koji bi sa novim timom mogao da ima najveći uticaj (prvi Ime Udoka sa Hjustonom, 57 odsto).

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari