Nikola Jokić "leti" na MVP talasu, asistencije ga razdvajaju od konkurencije 1Foto: Beta/AP/Michael Conroy

Nikola Jokić se ne opterećuje ličnim učinkom; ne spada u grupu košarkaša koji će svesno „pumpati“ statistiku, a opet, poslednja dva vezana MVP priznanja jasno pokazuju da je trenutno, možda i najdominantniji, a sigurno najkompletniji košarkaš u NBA ligi.

Još uvek je rano za opservaciju da je naš najbolji košarkaš svih vremena; u 27. godini od Nikole Jokića se, sa pravom, mogu očekivati izdanja koja će probiti sve moguće granice poimanja „savršenog“ košarkaša kadrog da Denver Nagetse odvede i do šampionske titule.

Opet, partije koje već godinama unazad pruža u najjačoj mogućoj konkurenciji dokaz su većinskog mišljenja da boljeg jednostavno nismo imali.

Kada se njegovi dometi ogrnu plaštom opuštenosti, ležernosti, skromnosti i usmerenosti ka porodičnim vrednostima i timskim rezultatima onda postaje razumljivo što pre bira somborsku ravnicu i svoju ergelu, nego li sav sjaj u glamur NBA multimilionera.

Ni ta pozicija nije toliko bitna; za njega sigurno ni dva poslednja vezana priznanja za najkompletnijeg NBA igrača u sezoni, međutim, mogućnost da postane tek četvrti košarkaš u istoriji najbolje lige na svetu sa tri vezane MVP nagrade navodi na neophodnost analize njegovog učinka u dosadašnjem delu sezone.

Aktuelna, osma je sezona Nikole Jokića u NBA. Umeo je ranije da nešto sporije startuje; da mu je neophodno više vremena da se „zagreje“, međutim, u tekućoj je krenuo „katapultirano“ snažno probijajući zvučne zidove svih hala u kojima je nastupao.

Vilt Čembrlejn, Leri Bird i Bil Rasel jedini su košarkaški asovi koji su u NBA istoriji tri puta uzastopno dobijal MVP nagradu, koja se od prošle sezone zove po najboljem košarkašu ikada – Majklu Džordanu.

Činjenica da aktulena takmičarska godina nije otkucala ni polovinu svojih utakmica možda pokazuje da je još uvek rano za ocenjivanje ličnih dometa NBA asova među kojima se po kompletnosti partija izdvajaju Džoel Embid, Janis Adetokunpo, Luka Dončić, Džejson Tejtum, Nikola Jokić…

Odokativno već postaje jasno da je konkurencija za MVP priznanje negde nalik onima iz prethodnih sezona. Možda će se vremenom nametnuti još neki as, ali se stiče utisak da će se „koplja lomiti“ između apsolutnih lidera Filadelfije, Dalasa, Milvokija, Bostona i Denvera.

Jokić je posle 30 odigranih utakmica na učinku od 24,7 poena, 11 skokova i 9,2 asistencije. Denver ima skor 19-11 i sa Memfisom deli lidersko mesto u Zapadnoj konferenciji.

Iz perspektive datih poena i pokupljenih lopti, Jokić je na približnom standardu u poređenju sa prethodne dve sezone, međutim prema broju asistiranih poena Srbin trenutno ima najkreativniju takmičarsku godinu u karijeri.

Upravo bi taj segmenat mogao da bude i onaj po kojem će odskočiti u odnosu na najbliže pratioce. Kao nikada ranije, srpski centar je tako kreativan i nadahnut.

U poslednjem nastupu Nagetsa, tačnije derbiju sa Memfisom imao je trinaest asistencija među kojima su najmanje dve bile prema stantardima neprevaziđenog, u tom segmentu, Medžika Džonsona.

Jokić je treći asistent u čitavoj ligi ove sezone, međutim, u kontekstu napredne statistike, njegov učinak je još bolji: 27,5 poena, 11 skokova i 10,1 asistencija na svega 75 poseda.

Ovakvi podaci potvrđuju njeguvu nesebičnost po čemu je daleko najbolji i po ekipu najkorisnijih lider među svim kandidatima za MVP nagradu.

Uprkos tome što javno mnjenje želi bržu i češću promenu nosilaca MVP priznanja, zbog čega, recimo Majkl Džordan ili Lebron Džejms nisu uspevali da vežu takve tri titule, prema određenim relevantnim portalima Jokić ima velike šanse da ponovi jedinstven rezultat.

Naravno, dosta toga će zavistiti i od učinka Denver Nagetsa tokom takmičarske godine. Segmenat koji je vrlo bitan u oceni najkompletnijeg igrača u sezoni – uticaj na igru saigrača – jeste upravo onaj u kojem je Jokić neprevaziđen.

I laicima je jasno da bez njega Nagetsi postaju prosečan tim, daleko od plej-of dometa. Uostalom, sa Srbinom na parketu, Denver ubacuje 124 poena na 100 poseda, a bez njega mizerna 102 poena, što je učinak u rangu najslabijih ekipa u ligi.

Čak i defanzivno, uprkos tome što se Nikoli najviše spočitava njegov učinak u odbrani, u odsustvu centra iz Sombora Nagetsi su među pet najslabijih odbrana u prvenstvu.

Detaljnije napisano, sa Jokićem u igri, Nagetsi u proseku pobeđuju rivale sa 3,2 poena na 100 poseda, a kad on nije na parketu u minusu su 5,3 poena.

U skladu sa napisanim, ukoliko opservacije budu bile vezane samo za učinak u sezoni, bez osvrtanja na ono što je bilo i kakv bi efekat proizvelo u javnosti, Jokić će sigurno do poslednjeg, 82. meča u regularnom delu seozne, biti u najužoj konkurenciji za nagradu najkorisnijeg igrača u takmičarskoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari