Nuggets Lakers BasketballBETAPHOTO AP Photo/Ashley Landis

Aktuelni šampioni NBA lige pobedom nad LA Lejkersima započeli novu, 78. sezonu u istoriji najjače lige na svetu (119:107).

Nagetsi tokom leta nisu previše menjali sastav. U odnosu na najveće konkurente, nisu se ni opredelili da pokušaju da dovedu nekog prekaljenog veterana, naprotiv. Oslonjeni na nukleus tima Jokić-Marej-Gordon pokušaće da vežu dve titule.

Nešto veći prostor trebalo bi da dobiju rezervisti talenta Kristijana Brauna, Zeka Nađija ili iskustva Redžija Džeksona, ali će ambicije i dometi isključivo zavisiti od sposobnosti pomenute trojice, pogotovo Nikole Jokića.

Uskraćen je Srbin prošle sezone za treću vezanu MVP titulu, ali na osnovu uvodne partije u takmičarskoj 2023/24 može se naslutiti u kom će pravcu razmišljati tokom 82 utakmice regularnog dela.

Kako bi ceremonija dodele šampionskog prstenja dobila na dodatnoj težini, na samom početku sezone, Nagetsi su noćas ugostili LA Lejkerse, uz Boston Seltikse najtrofejniji klub u istoriji NBA lige.

Pred skoro 20.000 navijača u Bol areni, Nikola Jokić i saigrači bili su svedoci istorijskog trenutka dodele prstenja sačinjenih od dijamanata, kristala na kojima je napisana mantra ekipe „Bring it on“ a i ugraviran je retro logo kluba i skor koji su ostvarili u regularnom delu prošle sezone 53-29.

Kada je ceremonija završena, protagonisti uvodne utakmice u sezoni pokazali su na delu zbog čega ih struka i ove takmičarske godine smatra prvim favoritima na Zapadu.

U odnosu na Nagetse, Lejkersi su tokom leta osetno promenili ekipu, pre svega sa ciljem da pojačaju snagu i sposobnosti protagonista u ulogama rezervnih igrača. Ipak, protiv Denvera je bilo evidentno da će proces uigravanja Gejba Vinseta, Kema Rediša, Torijana Prinsa, Kristijana Vuda… potrajati i da će, barem u uvodnom delu sezone, mnogo toga zavisiti od tandema Lebron Džejms-Entoni Dejvis.

Denver je nošen talentom i znanjem Nikole Jokića i Džamala Mareja ali i iskustvom Koldvel-Poupa uspeo da nadigra Lejkerse i time uveseli svoje navijače, koji su morali da izdvoje popriličan novac kako bi bili svedoci istorijskog trenutka u Bol areni.

Tripl-dablom u formi 29 poema, 13 skokova i 11 asistencija Jokić je naznačio kakvu bi sezonu od njega mogli da očekuju simpatizeri Denver Nagetsa.

Domaćin je gotovo sve vreme vodio, u prvom poluvremenu koketirao je i sa 20 poena razlike (42:24). Bio je to period u kome je srpski as ubacio čak 19 poena, igrajući, praktično, „basket jedan na jedan“ sa Entonijem Dejvisom. U direktnim duelima centar Lejkersa dao je 17 poena pre odlaska na veliki odmor.

„Jezerdžije“ su pred kraj treće i početkom poslednje deonice uspele da smanje razliku na neka tri poena (92:89) ali je domaćin serijom 12:2 odbio, ispostaviće se, poslednji konkretniji napad rivala.

U presudnom kvartalu Denver je šutirao impresivnih 57 odsto za tri poena, imao je čak osam asistencija, nateravši protivnika na četiri izgubljene lopte.

Jokić je u košgeterskom smislu nešto slabije odigrao u drugom poluvremenu. U poslednjih osam minuta, recimo, ubacio je svega četiri poena, međutim nije želeo da se ističe, forsira i radi na samopromociji.

Denver je noćas naneo Lejkersima šesti uzastopni poraz. U poslednjem meču regularnog dela prošle sezone Nagetsi su trijumfovali, a potom su u finalu Zapada počistili „jezerdžije“ sa 4-0 u pobedama.

Jokić je ostvario 106. tripl-dabl u karijeri, primakavši se Lebronu Džejmsu i Džejsonu Kidu na samo jedan tripl-dabl zaostatka. Najveću pomoć na startu seozne imao je od Džamala Mareja (21p) i Koldvel-Poupa (20p). Eron Gordon je meč završio sa 15 poena, dok je Majk Porter bio an dabl-dablu od 12 poena i isto toliko skokva.

U poraženom timu Lebron Džejms je ubacio 21 poen, dok Entoni Dejvis u drugom poluvremenu nije uspeo da poentira, što je bio jedan od važnijih razloga poraza (17p). Torijan Prins je bio drugi najefikasniji igrač u poraženom timu (18p) dok je Ostin Rivs ubacio 14, a Dianđelo Rasel 11.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari