Nikola Jović u zagrljaju saigrača, i Erik Spolstra priznaje: Napreduje brže od očekivanog 1EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Mladi srpski košarkaš na pametan način koristi poziciju startne četvorke u Majamiju. U poslednjoj pobedi nad Hjustonom imao zapažen učinak (120:113).

Reprezentativac Srbije strpljivo radi na tome da u redovima Hita i definitivno dobije ulogu i minutažu u skladu sa talentom.

Moralo je da se desi to da se na njegovoj poziciji ispovređuju sve moguće opcije pa da Erik Spolstra napokon shvati da na klupi ima možda i bolje rešenje u odnosu na Hejvuda Hajsmita, Drua Smita i Er Dži Hemptona….

Šansu koja mu se ukazala spletom okolnosti, Jović je počeo da koristi na pametan način. Od gosotvanja Lejkersima, pa do poslednjeg susreta sa Hjustonom ostavio je vro dobar utisak u kojem je deo vezan za odbranu možda bio nešto slabiji.

Majami je matirao Roketse na svom terenu, a rukopis 21-godišnjeg Srbina ogledao se u šest poena, osam skokova i ono najvažnije – čak šest asistencija za neka 22 minuta.

Njegovo razmevanje košarke veoma prija starijim saigračima, čak i onima koji su vedete tima nalik Tajleru Hirou.

Sjajni bek nahvalio je Jovića posle duela sa Hjustonom.

– Obožavam Nika. Rekao sam mu da osnivam fan-klub Nikole Jovića, vodiće ga Tajler Hiro. Jednostavno, obožavam način na koji igra, to što je tako vešt, zaista je  dobar. Uzbuđen sam zbog njega. Samo treba da nastavi da gradiigru na ovome, da se bori za što više minuta i koristi šanse koje dobija – naglasio je Hiro, koji je u meču sa Hjusotnom bio najefikasniji u pobedničkom timu sa 28 poena.

Bem Adebajo, kao startna petica, neko je ko na terenu možda i najbolje oseća benefite zbog načina igre reprezentativca Srbije.

– Uvek govorim o onome što se dešava iza kamere. Svaki dan vredno radi. Nisam nijednom ušao u teretanu, a da njega nisam video. Radi pritom i sve one male stvari. Gleda filmove, pokušava da razume igru, radi i pre treninga, na treningu… Te stvari mnogo znače na ovakvim utakmicama. Jeste imao samo šest poena, ali to samo pokazuje da brojka u poslednjoj koloni ne govori mnogo kada pričamo o uticaju na pobedu – ilustrativan je bio nekadašnji student Kentakija.

– On je poseban na svoj način. Može da dribla, može da šutira, može da doda, ima 208 centimetara i svega 20 godina. A, ima i trenera koji toliko veruje u njega da ga je gurnuo u startnih 11. To govori nešto o poštovanju.

O samom napretku momka rođenog u engleskom lesteru govorio je i Erik Spolstra, šef struke Majamija.

– Mladim igračima je potrebno vreme da se razviju i potrebno im je da igraju, nebitno da li ovde ili u Sijuks Folsima (u razvojnoj ligi, prim.aut.). Ali, Jović se razvija brže. Ima veličinu za pozicioni napad, veoma je dinamičan kada igra sa Bemom. On će samo biti bolji. Samo što to neće biti linearan napredak. Ovi minuti koje je dobio u poslednjih nekoliko utakmica zaista su važni. Sutra ćemo trenirati opet i to je možda još važnije – podvukao je Spolstra.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari