Nikola Mirotić i dalje najplaćeniji košarkaš u Evroligi, Vasilije Micić u Top 3 1foto EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Kada je 2019. odlučio da napusti NBA i vrati se u Evropu, Nikola Mirotić imao je dovoljno motiva za takav potez. Jedan je sigurno bio i finansijski, s obzirom na to da je tada potpisao ugovor sa Barselonom koji ga je načinio najplaćenijim košarkašem na Starom kontinentu. I u tekućoj sezoni, nekadašnji reprezentativac Španije najplaćeniji je košarkaš u Evroligi, samim tim i u Evropi.

Ujedno, Mirotić je i jedini košarkaš na Starom kontinentu koji zarađuje više od prosečnog NBA igrača.

Prema istraživanju Basket njuza, tri od četiri najplaćenija igrača u Evroligi su bekovi. Tri od deset najplaćenijih igrača u Evroligi nastupa za Efes, a među njima je Vasilije Micić sa 28 godina, najmlađi.

Basket njuz je otkrio kolike su plate 15 najplaćenijih igrača u Evroligi i to u neto iznosu, kada se odbiju porezi.

U odnosu na NBA, u kojem je sve transparentno, u Evroligi klubovi nisu u obavezi da javno objavljuju godišnja primanja svojih igrača.

Istovremeno, svaka zemlja ima različitu poresku politiku, a ima i primera da su igrači iz iste zemlje različito oporezovani, tačnije njihova primanja.

Recimo, Barselona je ovoga leta dovela dvojicu čeških igrača, ali je u odnosu na Jana Veselog (stigao iz Fenerbahčea), Tomaš Satoranski potpisan pod drugačijim poreskim uslovima jer je prethodno sedam godina igrao u Španiji.

S tim u vezi, plata Satoranskog oporezuje se na način da je plejmejker Barselone lokalni stanovnik po španskom poreskom sistemu, na osnovu kojeg 48 odsto plate ide na porez, od ukupnog bruto iznosa.

U odnosu na svog zemljaka, Veselom se plata oporezuje tako da svega 15 do 18 odsto ide na obaveze prema Španiji i Kataloniji, s obzirom na to da je u prvoj godini ugovora sa Barselonom.

Postoje i razni bonusi koje dve strane dogovaraju u zavisnosti od klupskog i individualnog učinka igrača, a do takvih podataka je gotovo nemoguće doći.

Basket njuz je, s tim u vezi, podelio primanja igrača po kategorijama, a na samom vrhu je i dalje Nikola Mirotić.

Njegov ugovor iz 2019. godine je u međuvremenu revidiran, zbog čega verovatno više ne prima pet miliona evra, međutim, pošto je saradnja produžena do 2025. tadašnji Upravni odbor Barselone predložio je igraču da po godini ima manja primanja, ali zbirno veća.

Prema izvorima grčkog Hoops-a, prosečna plata u NBA je u sezoni 2021/22 porasla na 8,4 miliona dolara, ne računajući desetodnevne i dvosmerne ugovore. Sa odbijenim porezima, dolazi se do cifre 4,3 miliona dolara što je plata koja je manja od godišnjih primanja Nikole Mirotića u Barseloni.

Zanimljivo je da su u Top 3 najplaćenijih evroligaša još asovi Efesa Šejn Larkin i Vasilije Micić.

Larkin zarađuje četiri miliona evra po sezoni, a Micić 3,3 miliona evropskih novčanica. Uz bonuse, na osnovu ugovora koji je na snazi od 2021. godine (trogodišnja saradnja) njegova primanja zapravo iznose 3,8 miliona evra.

Razlika između prve trojice i ostalih igrača iz Top 10 je poprilična, s obzirom na to da je Skoti Vilbekin, letošnje pojačanje Fenerbahčea, na 2,4 miliona evra, na četvrtom mestu.

Podsećanja radi, Fener je letos morao da plati Makabiju i milion evra za obeštećenje, kako bi doveo potencijalnog reprezentativca Turske.

Nikolo Meli, košarkaš Milana, nalazi se na petom mestu sa dva miliona evra u tekućoj sezoni (bez bonusa).

Majk Džejms, as Monaka, takođe zarađuje dva miliona evra, ali sa sivm bonusima. Amerikanac je najplaćeniji košarka u Francuskoj i verovanto će zadržati taj status sve do isteka ugovora 2024.

Njegov prijatelj iz Efesa, Vil Klajburn prihodovaće dva miliona evra na kraju sezone.

U grupi igrača koji primaju dva miliona evra nalazi se i Nik Kalates, plejmejker Fenerbahčea, koji je letos stigao iz Barselone u zamršenom transferu. Njega plaćaju oba evroligaška kluba. Jednostavno, za odlazak iz Barselone, grčki reprezentativac je obeštećen, što je omogućilo Feneru da ga u prvoj godini ugovora manje plati, ali će u drugoj imati veća primanja.

Centar Reala, Edi Tavares, trebalo bi da je u istoj grupi. On je 2019. potpisao petogodišnji ugovor sa Madriđanima, na osnovu kojeg je u prvoj sezoni prihodovao 1,7 miliona evra, uz obavezan sukcesivan rast plate, koja je za tekuću sezonu sigurno dva miliona evropskih novčanica.

Podugačak je niz onih evroligaških igrača koji zarađuju nešto manje od dva mimliona evra.

Kevin Pangos i Brendon Dejvis iz Milana potpisali su letos dvogodišnje ugovore sa klubom na osnovu kojeg u prvoj sezoni dobijaju 1,8 miliona evra.

Jan Veseli i Tomaš Satoranski takođe zarađuju slična primanja u Barseloni.

U grupi igrača sličnih primanja su i Kostas Slukas iz Olimpijakosa, kao i Kori Higins, as Barselone.

Poslednja dvojica iz grupe igrača Top 15 su Tornike Šengelija i Marko Belineli iz Virtusa. Obojica zarađuju ove seozne 1,7 miliona evra (bez bonusa).

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari