Nikolu Topića sada vide kao drugog pika na NBA draftu, poređenje sa asom Oklahome i saigračem Vasilija Micića 1Foto: FIBA

Osamnaestogodišnji plejmejker Crvene zvezde na pozajmici u Megi sve više po ukusu NBA skauta i menadžera.

Nikola Topić bi narednog leta trebalo da se pojavi na NBA draftu. Kako vreme prolazi, a njegove partija bivaju sve bolje i zrelije, potencijalna pozicija na draftu progresivno raste do mere da prema određenim projekcijama može biti biran čak sa druge pozicije.

Iako tako nešto deluje malo verovatno, američki Bličer riport, koji, pak, nije baš najrelevantniji kada su draft prognoze u pitanju, vođen je činjenicom da je Topić predvodio reprezentacije Srbije do zlata na Evropskom prvenstvu do 18 godina, organizovanog prošlog leta u Nišu, kao i da je tek punoletan najbolji košarkaš Mege.

Takođe, po stilu igre i načinu razmišljanja, pomenuti mediji Topića upoređuje sa Šej Gildžijus Aleksanderom, asom Oklahome Siti Tandera, reprezentativcem Kanade i saigračem Vasilija Micića, kao i Alekseja Pokuševskog.

– Topić je jedna od najvećih priča za predstojeći draft i sve više deluje kao da mu je mesto među top 5 pikova. Stalno zadaje probleme odbranama sa svojim driblinzima, dodavanjima, poentiranjem i pogađanjem sa poludistance. Podseća na Šeja Gildžusa Aleksandera po načinu kreacije i veštinama, promeni brzine, eksplozivnosti i košarkaškoj inteligenciji. Odlično vidi teren i ‘čita’ odbrane u ‘pik en rol’ situacijama. NBA timovi će verovatno početi da ignorišu neke limite u smislu atleticizma i defanzive, posebno ako nastavi da pruža ovakve partije u napadu i ako popravi procente šuta – objašenjeno je tekstu na pomenutom portalu.

Topićove sezone u ABA ligi prosečno beleži 18,8 poena uz 7 asistencija i 3,3 skoka po meču.

Jedini srpski košarkaš koji je izabran sa druge pozicije na NBA draftu bio je Darko Miličić, kojeg su Detroit Pistonsi izabrali na čuvenom draftu 2003.

Njeogvo ime je pročitano odmah posle Lebrona Džejmsa, dok su iza njega ostali velikani poput Dvejna Vejda, Karmela Entonija, Krisa Boša…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari