Nismo bez šansi 1

To je nepravda, rekao bi crtani junak Kalimero. Isto to mogu da kažu i u Klubu malog fudbala Novi Pazar.

Deluje da su nekako skrajnuti na periferiju sportskih zbivanja u gradu, a godinama su jedan od najboljih futsal klubova u zemlji. Imaju još jednu fenomenalnu sezonu, sigurni su učesnici plej – ofa u kojem će pokušati da spreče Ekonomac da se raduje novoj tituli prvaka. Poput odbojkaša drugu godinu zaredom igraće i u finalu Kupa Srbije (sreda – Obrenovac 19 sati), opet protiv dominantnog Ekonomca, od kojeg su prošle godine u Požarevcu poraženi (3:0). Organizacija je ono što ih izdvaja od ostalih gradskih klubova, dva čoveka rade poslove koje u mnogim drugim klubovima ponekad obavlja nedopustivo veliki broj ljudi. Enes Delić i Fikret Međedović savršeno u praksi primenjuju formulu formiranja tima, i to rade više nego dobro punih osam godina. Bazu čine domaći igrači, i to ne bilo koji, nego oni oko kojih se vrti igra. Od prvog dana do danas nosioci igre su Elvedin Sadović, Mirza Hot, Elvir Bihorac i Ilhan Karišik, kojima se svake godine pridruži neko ime sa strane koje i te kako ima šta da kaže u ovom sportu. Najduže u klubu je Milan Mutavdžić iz Raške, momak koji je nedavno upisao i prvi nastup za reprezentaciju Srbije. Međutim, jedan čovek je srce ovog sjajnog tima i bez njega on ne bi bio ono što jeste, uz Ekonomac i Novu Pazovu najbolji futsal tim u zemlji – Eldin Redžović (30). Mozak je ekipe, kreator svih akcija, majstor driblinga, savršenog pasa i golgeter. Tokom ovog razgovora društvo su mu pravili njegovi najdraži, supruga Alma, ćerka Medina (3) i najmlađi član porodice Idriz. Nedostajao je samo 6 – godišnji Lamin, budući fudbaler

* Sportisti u porodici imaju najveći oslonac, verovatno je to i sa tobom slučaj.

– Velika su mi podrška u svemu što radim, pa i u futsalu. Daju mi snagu i otkako ih imam u potpunosti sam posvećen sportu. Obaveze i treninzi ne padaju teško, posebno što mi društvo sad pravi najstariji sin Lamin. Pokazuje interesovanje, videćemo, za sada, je najvažnije da voli sport.

* Drugu godinu uzastopno Novi Pazar će igrati u finalu Kupa Srbije. Opet je rival niko drugi do veliki Ekonomac. Da li je došlo vreme da Kragujevčani nekome gledaju u leđa?

– Nedavno smo u prvenstvenoj utakmici u Kragujevcu pokazali da imamo s čim i da znamo kako da im se suprotstavimo (pobeda Ekonomca 3:1). Ova utakmica bi trebalo da bude drugačija od one u finalu prošle godine. Tada su na vreme postigli golove i to u igri 5 na 4. Kada su na terenu po četiri igrača u oba sastava nemaju prednost, međutim, njihov specijalitet je da izvuku golmana i uvedu igrača, u takvom odnosu snaga su nenadmašni. Očekujem da će isti sistem primeniti i u ovom finalu. Zaista, mnogo dobro to rade, što su pokazali i u Ligi šampiona protiv Sportinga i Barselone. Pripremili smo se za takav koncept igre i svaku drugu vrstu mogućeg iznenađenja. Bez šansi nismo, naprotiv. Mislim da su trenutno za nijansu slabiji nego što su bili, a mi smo iskusniji za godinu dana, i za to finale. Biće to u psihološkom smislu težak, a u rezultatskom, neizvestan meč.

* U šampionatu ste dugo držali mesto broj dva, koje donosi utakmicu manje u doigravanju. U plej – of možda ćete nešto težim putem, sa treće pozicije. Bude li tako, je li to otežavajuća okolnost?

– Teoretski još smo u igri za drugo mesto. Bilo bi dobro i mnogo lakše da ga se i domognemo, ali ako se to i ne dogodi i dalje mislim da nam se otvorila lepa šansa da dođemo do finala i novog duela sa Ekonomcem. Najrealnije je da se u polufinalu sastanemo sa Novom Pazovom. Biće to zanimljivo nadigravanje u kojem su naši izgledi za pobedu nešto veći. U prvom kolu plej – ofa nevažno je koga ćemo imati za protivnika, zaslužuju poštovanje i Internacional i Kalča, velika prednost je što ćemo revanš meč igrati u ,,Pendiku“. Vratio nam se u pravom trenutku i Pavlović, igrač koji ima odličnu realizaciju i još bolju igru u situacijama jedan na jedan.

* Čini se da je liga vraćanjem plej – of formata postala mnogo zanimljivija.

– Jeste. U dve utakmice uvek postoji mogućnost da se ispravi loš dan iz prvog meča. Mislim da se time povećavaju i izgledi da se sa trona konačno skine Ekonomac.

* Postoji li način da Novi Pazar ili neki drugi klub prekine dugogodišnju vladavinu Ekonomca u domaćim okvirima?

– U Ekonomcu svi igrači su profesionalci. Mi imamo svoje glavne poslove, a usput igramo i futsal. Recept kako se pravi dobra ekipa mnogi bi mogli da preuzmu od nas. Jednostavan je, dobri domaći igrači, kojih uvek ima, plus dva tri majstora sa strane, i to je to. Naravno, bez novca se ne može ništa. Odbojkaši su tako radili i ulagali, i zato su uspeli. Slična situacija je i kod nas. Da imamo mogućnost da na domaću igračku osnovu dodamo još tri reprezentativca, a bilo je pregovora i izvodljivo je, došli bi do samog vrha. Ono što mi imamo, a nemaju drugi, i to je tajna našeg uspeha, je bliskost između igrača. Od početka nas nekolicina je u klubu, poput Elvira Bihorca, Mirze Hota, Ilhana Karišika i naravno Elvedina Sadovića, s kojim sad mogu da igram zavezanih očiju. Šteta je što mladi igrači, od 17, 18 godina, kojih ima, već posle jednog ili dva treninga žele odmah u najbolji tim, pa kad vide da to ne ide tako odmah se razočaraju i napuštaju futsal.

* Još kad bi publike na utakmice bilo više.

– Po komentarima na društvenim mrežama vidljivo je da nas mnogi prate i da znaju za naše rezultate. Nažalost, izuzmemo li mečeve sa Ekonomcem nemamo veliku podršku sa tribina ,,Pendika“. Možda imamo i najmanju posetu od svih prvoligaša, u Blacu, Novom Sadu, pa i u ostalim gradovima dvorane su dupke pune. Nemam logično objašnjenje za taj fenomen. Ono što je sigurno, futsal je brza igra, puna ritma u kojoj je uživanje zagarantovano.

* Najbolji si igrač Novog Pazara i jedan od najboljih u ligi, ali poziv za reprezentaciju nikako da stigne. Zašto?

– U poslednje dve-tri godine mnogi me to pitaju. Nije fer da govorim o sebi i o tome da li su se oni koji sastavljaju spisak reprezentativaca o mene ogrešili. Protiv svih najboljih igrača u zemlji igram godinama, a selektor je taj na kome je da donosi konačne odluke.

Jedan je Rikardinjo

Eldin Redžović, kao i ogromna futsal populacija u svetu nema dilemu kad treba da se odluči za najvećeg majstora igre na malom prostoru. „Rikardinjo je jedan. Ne mislim samo na njegove nepredvidive poteze i driblinge. Oni kod velikih igrača dođu kad – tad. NJegov glavni kvalitet je u kretanju i što igra skoro bez greške. On je maestro futsala“, oduševljen je Redžović Portugalcem. Od domaćih majstora izdvaja Rajčevića i živu legendu Živića, kao i Brazilce iz Ekonomca, Igora i Talesa.

Tračak nade za drugo mesto

Meč 21. kola između Novog Pazara i Kalče nije odigran, jer gosti nisu doputovali, pa će biti registrovan službenim rezultatom 5:0 za Novopazarce. U poslednjem kolu Novi Pazar danas gostuje Smederevu. Da bi se domogao drugog mesta pred plej – of neophodna mu je pobeda, ali i da Nova Pazova kao domaćin doživi poraz od Internacionala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari