Ilija Stolica: Nismo turisti, hoćemo rezultat 1Foto: Srđan Stevanovic/Starsportphoto

Selektor mlade reprezentacije Srbije Ilija Stolica ne krije da je ovih dana u velikoj gužvi jer je neočekivano dobio priliku da predvodi „A“ reprezentaciju na američkoj turneji protiv Dominikanske Republike (25. januar) i Sjedinjenih Američkih Država (31. januar).

Pošto utakmice zakazane u januaru ne spadaju u FIFA termin, Stolici su na raspolaganju samo igrači iz Superlige, uz jednog „stranca“, defanzivca Vankuvera Ranka Veselinovića.

Ekipa od petka trenira u Staroj Pazovi, a u četvrtak će otputovati preko Atlantika. Stolica za Danas tvrdi da ima dovoljno vremena da taktički pripremi ekipu za dva prijateljska meča i da protiv oba rivala želi da napravi rezultat.

– Termin nije zvaničan i ne obavezuje klubove da daju igrače, ali otvara prostor za domaće fudbalere koji se nisu još uvek do kraja afirmisali u karijeri. Mislim da je za svakog igrača izazov igrati za nacionalni tim bez obzira na situaciju. Sve su to igrači koji iz raznih razloga do sada nisu imali mogućnost da zaigraju za „A“ selekciju. Svi igrači na spisku su, da tako kažem, u najboljim fudbalskim godinama. Neki su možda neopravdano bili otpisani iz reprezentacije jer se kod nas često previde oni koji su završili juniorski razvoj i došli do određenih godina. Mnogi od igrača na spisku imaju talenat, ali ih jednostavno životne okolnosti nisu dovele u prvi plan. Mnogi su završili status mladog reprezentativca, a nisu do kraja zreli za „A“ selekciju, pa je ovo prilika da dobiju i to iskustvo na internacionalnom nivou – priča Stolica.

Bivši trener Partizana i Vojvodine upozorava da Dominikanska Republika neće unapred predati meč „orlovima“ i da će baš protiv njih tražiti maksimalnu ozbiljnost ekipe.

– SAD su izuzetno ozbiljan protivnik, ali pokazalo se u praksi da te prve utakmice sa slabijim protivnikom mogu da budu mač sa dve oštrice. Nema dileme da je Dominikanska Republika slabija kvalitetom, ali je rival koji će biti izuzetno motivisan. Ono što sam video na sajtovima njihovih medija i Saveza, očigledno je da uprkos uvažavanju i respektu prema nama prave atmosferu da će taj meč biti istorijski događaj za njih. Njima je prestiž da makar i u prijateljskoj utakmici pobede evropsku selekciju. Bez obzira na kvalitet koji mi sigurno posedujemo u ovoj ekipi, jako je teško sklopiti nivo uigranosti. Ovi momcima će to biti prvi meč zajedno u ovom sastavu, ali mislim da bi ipak naš kvalitet trebalo da donese prevagu.

Tvrdi da će igrače motivisati time da im je ovo prilika za afirmaciju, kao i da neće dozvoliti da se ove dve utakmice gleda kao na protokolarne.

– Nezgodan je termin, ali nam upravo život donosi nekad i takve situacije i prilike koje treba da iskoristimo. Ja pokušavam da u svakom trenutku gledam iz pozitivnog ugla. Biće mi zadovoljstvo da pokušamo da složimo lepu priču, da se pokažemo i da dokažemo i da u Superligi ipak ima igrača koji mogu da igraju na visokom, da kažem evropskom nivou. Nemam nameru da tamo odemo turistički i odradimo te dve utakmice već da iz njih izvučemo maksimalnu korist za sve nas i da kažemo da smo ipak napravili rezultat. Sam skor na utakmici može biti pozitivan i negativan jer je naš nivo uigranosti ipak nedovoljan zbog toga što je ekipa prvi put zajedno. Ali svejedno, uprkos tome hoću da prikažemo igru koja će biti ocenjena kao pozitivna i kao dokaz kvaliteta tima. Uveren sam da ovi igrači koje vodim mogu da igraju na vrhunskom nivou.

Za SAD ističe da spadaju u vrhunske selekcije i da će naročito biti motivisani da savladaju Srbiju na svom tlu.

– Fudbal u SAD je u jako velikoj ekspanziji. Kao igrač sam imao priliku da završim karijeru u MLS ligi (FC Njujork) tako da jako dobro poznajem tamošnje stanje fudbala i znam na kom nivou rade i funkcionišu. Oni su već od 9. januara u trening kampu na Floridi i spremaju se samo za meč protiv nas. Imaju običaj da omladinska, olimpijska i „A“ selekcija budu zajedno u kampu i po dva meseca, tamo borave, treniraju, žive… Potpuno su posvećeni svim selekcijama, a naročito mlađim. Ne treba da nabrajam sada kakve sve igrače imaju od Altidora pa nadalje. Zato ćemo imati veliki motiv da protiv njih pokažemo koliko možemo.

Iako je imao probleme prilikom sastavljanja tima jer je većina klubova nerado dala najbolje igrače usred zimskih priprema za nastavak sezone, diplomatski odgovara da razume okolnosti i da nema pravo da bilo šta zamera bilo kome.

– Nema tu lične priče ni sa jednim klubom. Ja kao trener moram da se zahvalim klubovima koji su dali igrače mimo standardnog termina. Ovo su uglavnom najbolji igrači iz naših ekipa i mnogi su zbog toga hendikepirani da kada slažu stvari na pripremama i prave igru moraju da ih se odreknu zbog mečeva reprezentacije. Većina klubova je odreagovala pozitivno i uprkos tome što nemaju nikakvu korist pustili su igrače. Ono što smo mi za uzvrat uradili je što ćemo sa celim mojim stručnim štabom iz mlade selekcije gledati da trenažni proces bude kompletan kao da su u klubovima i da po povratku iz Amerike budu potpuno spremni bez obzira što su propustili pripreme za prolećni deo sezone. Spisak za dva meča ima čak 25 igrača jer nažalost moramo da računamo i na mogućnost da neko otpadne zbog korone. Postoje i rizici od povreda jer su mnogi igrači tek na početku priprema ili nisu ni imali treninge od decembra. Već imamo iskustvo sa protokolima za koronu i uhodani smo od početka sezone – zaključuje Stolica.

– Svi igrači će prvo biti testirani i dok ne stignu rezultati PCR testa biće razdvojeni u posebnim sobama, uz obavezno nošenje maski u svim zajedničkim prostorijama. Kada stignu testovi, ekipa ulazi u takozvani zatvoreni balon i sve do povratka iz Amerike neće biti više nikakvog kontakta sa spoljnim svetom. Imamo protokole ponašanja na celoj turneji i nikakvo iskakanje iz toga neće biti dozvoljeno. Ne brinemo ni za SAD gde su visoke cifre obolelih od korone, mada je u Floridi bolja situacija nego u ostatku zemlje. Oni su nas obavestili da njihovi protokoli inače nalažu da samo po jedna osoba može biti u hotelskoj sobi i da su svuda maske obavezne osim na terenu – objašnjava Ilija Stolica.

Igrači Zvezde dogovorno zaobiđeni

– Prethodni je dogovor bio FSS i Crvene zvezde da im se izađe u susret. Deki Stanković je zamolio da poštedimo njegove igrače jer imaju zbog evropskih mečeva najgušći raspored u februaru od svih naših klubova. Zbog toga smo dogovorno odlučili da zaobiđemo njihove igrače. Kao trener imam i obavezu da se ponašam kolegijalno i da razumem Stankovića jer bih isto i ja tražio da sam na njegovom mestu, a da me čeka Milano u Ligi Evrope. Ipak je interes i celog srpskog fudbala da u ovom trenutku Zvezda ostane na okupu sa svim igračima i pripremi za te utakmice – ističe Ilija Stolica.

Foto: Starsport

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari