Novak Đoković pred nastup za Dejvis kup reprezentaciju Srbije: Nema veće časti od igranja za svoju državu 1Foto: EPA-EFE/Kai Foersterling

Najbolji teniser sveta Novak Đoković obratio se novinarima po dolasku u Valensiju, gde će nastupati u Dejvis kupu za reprezentaciju Srbije.

Najbolji teniser sveta biće na terenu u duelima koje Srbija u petak igra protiv Španije i dan kasnije u duelu sa Češkom.

– Predstavljam svoju državu, nema veće časti za mene. Ranije nisam bio tu, ali se nadam da ću sada pomoći timu da stigne do finala. Nisam svež, igrao sam puno u poslednjih nekoliko meseci. Nije bilo dovoljno vremena da se oporavim. Moram da održim intezitet i prilagodim se novoj vremenskoj zoni – izjavio je srpski teniser.

Đoković će svoj prvi meč igrati sutra protiv selekcije domaćina, za koju u odsustvu Alkaraza i Nadala, u singlu nastupaju Davidovič Fokina i Bautista Agut.

– Ovo je timsko takmičenje gde predstavljamo našu zemlju. Sve je u tome da nađemo najbolju postavu koja će nam doneti pobedu. Pre neki dan smo ubeležili pobedu sa 3:0. Svaki poen je važan, mislim da se prošle godine nismo kvalifikovali zbog jednog seta. Nadam se da ću doprineti svom timu, makar bodom u singlu. Radujem se ovome. Posle US Opena imam malo vremena da se prilagodim, ali to sam znao i pre odlaska u SAD. Rekao sam da mi je prioritet Dejvis kup i Grend slemovi – dodao je Đoković, koji je u nedelju igrao finale US opena, a potom dodao da je Alehandro Davidovič Fokina najbolji teniser u ovom sastavu Španaca:

– Mislim sve najbolje o njemu kao igraču i čoveku. Kada sam u Marbelji, on živi blizu, treniramo zajedno. Mislim da trenutno igra najbolji tenis u karijeri. Ostvario je nekoliko velikih pobeda. Kompletan je igrač, hrani se energijom publike. Ako budem igrao protiv njega, znam da će biti motivisan da ostvari za pobedu za svoj narod.

Već u subotu srpski teniseri igraju svoj poslednji duel u ovoj fazi takmičenja, a protivnik će im biti Češka.

– Češki tenis ima veliku tradiciju, već nekoliko decenija i kod žena i kod muškaraca. Sa ženske strane imaju mnogo igračica u Top 100, a kod muškaraca je smena generacija. Lehečka je veoma talentovan i može daleko da dođe u karijeri. Sa Menšikom sam nekoliko puta trenirao, takođe veliki talenat. Češki tenis je u dobrim rukama i nije iznenađenje da imaju uspeha u obe konkurencije – smatra najbolji teniser na svetu.

Đoković je rekao da nije zadovoljan formatom takmičenja u Dejvis kupu i pokazao spremnost da učestvuje u razgovorima koji bi doveli do promena. Organizator takmičenja je kompanija Kosmos čiji je vlasnik bivši fudbaler Barselone Đerar Pike, a koja je otkupila Dejvis kup od Međunarodne teniske federacije (ITF).

– Ne pridružujem se kritikama Đerara Pikea, nije njegova krivica što je ITF dozvolio da se ovaj format promeni. On je došao sa svojom investicionim fondom da uloži novac i to je i uradio. Ako nekoga krivite, krivite ITF. Ovo nije dobar format i moramo negde između pronaći rešenje. Srbija je poslednji put igrala kod kuće pre četiri ili pet godina, što je predugo. Ne znam šta će biti sa ovim takmičenjem, ali ono mora da opstane. Imam svoje mišljenje, a to je da ovaj format treba da bude modifikovan. Nadam se da moj glas može da se čuje i ako me neko pita da razgovaramo, rado ću to uraditi – rekao je Đoković.

On je dobio komplimente zbog tečnog španskog jezika na kojem je odgovarao na pitanja novinara.

– I dalje radim na njemu. Poboljšavam se. Moj mlađi brat živi ovde, on je moj učitelj – odgovorio je Đoković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari