Novak Đoković na dva koraka od osvajanja završnog turnira sezone u Londonu 1Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Bez obzira na ishod večerašnjeg meča poslednjeg kola „Gustavo Guga Kuerten“ grupe, sa njegovom redovnom „mušterijom“ Marinom Čilićem, prvi reket sveta Novak Đoković igraće ove subote polufinale masters kupa, čiji će završetak dan kasnije označiti kraj još jedne teniske sezone.

Jedina nepoznanica je konačni plasman u konkurenciji pomenutog Hrvata, Amerikanca Džona Iznera i Nemca Aleksandera Zvereva, premda je realno da uzme makar jedan set potreban za „overevanje“ prvog mesta i ode u duel sa drugoplasiranim u „Lejton Hjuit“ grupi – Južnoafrikancem Kevinom Andersonom. U slučaju velikog iznenađenja, odnosno Čilićeve pobede, vodeći na ATP listi bi se za svoje sedmo finale zadnjeg turnira svake godine borio sa večitim rivalom – Švajcarcem Rodžerom Federerom, samo za jedan osvojeni pehar uspešnijim u dosadašnjim tradicionalnim borbama osmorice najbolje rangiranih „reketaša“.

Kako god, Đoković i njegovi navijači imaju razloga za optimizam. Koliko na papiru toliko u stvarnosti. Em ima pozitivan skor sa obojicom, kao uostalom sa svim kolegama iz Top 10, em je u drugoj polovini godine u rezultatskom naletu kakav ne pamti istorija „belog sporta“. Sezonu je počeo kao 12. na planeti, u aprilu pao za jednu poziciju, tokom juna se survao na 22. mesto, da bi se preko septembarskog uspona do položaja tik iza vodećeg dvojca Nadal – Federer ovog meseca vratio na vrh, uspevši da peti put u karijeri (pre toga 2011, 2012, 2014. i 2015) završi godinu ispred svih.

Njegov trener Marjan Vajda ne prestaje da odgovara na pitanje kako je moguća tako brza renesansa operisanog, psihički poljuljanog i fizički posustalog sportiste, pa je u pauzi između mečeva u O2 Areni medijima objasnio važnost Novakovog pojavljivanja na Vimbldonu, tj. prvom od dva gren slema koje je uzeo u 2018.

– Sam je odlučio da igra na travi. Osećao se odlično od trenutka kada je stao na teren. Zaboravio je sve što se pre toga dogodilo na zemljanoj podlozi. Iako je izgubio od Čilića u Kvinsu, činjenica da je igrao finale mu je donela mnogo samopouzdanja. Polufinale Vimbldona protiv Nadala je bio meč koji je promenio sve. Bilo je neverovatno. Neko je iz gledališta viknuo „Hvala vam na ovome!“. Posle toga, Novak se više nije plašio poraza – otkriva Slovak, čiji stručni potpis stoji ispod svih vrhunskih dometa

Zov 900 bodova

Novak je turnir počeo sa 8.045 bodova, a kako ne brani prošlogodišnji učinak jer ga 2017. nije bilo u Londonu, svaka pobeda mu je čist ćar. Slavlja u prva dva kola donela su mu (po) 200 bodova, koliko vredi i eventualni trijumf protiv Čilića, u polufinalu bi mogao da zaradi još 400, a u finalu dodatnih 500 bodova i tako još više odmakne pratiocima na ATP listi.

Sva Novakova finala masters kupa

  1. (Šangaj) Đoković – Nikolaj Davidenko (2:0)

  2. (London) Đoković – Rodžer Federer (2:0)

  3. (London) Đoković – Rafael Nadal (2:0)

  4. (London) Đoković – Federer (predaja rivala)

  5. (London) Đoković – Rodžer Federer (2:0)

  6. (London) Endi Marej – Đoković (2:0)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari