Đoković oborio starosni rekord ATP liste, a staloženo prihvata da je njegova smena na vrhu neminovna 1Foto: AP/Mark J. Terrill

Srbin je od danas najstariji svetski broj jedan u istoriji tenisa.

Uspeva najbolji teniser svih vremena da odoli Janiku Sineru i Karlosu Alkarazu, negde svestan da njihovo vreme dolazi neumitnom brzinom.

Od danas u svojoj računici ima 420. nedelju na čelu ATP liste, a istovremeno je postao i najstariji teniser ikada koji je dočekao jednu radnu nedelju kao najbolji igrač na planeti sa 36 godina i 321 danom.

U tom smislu, oborio je rekord Rodžera Federera, za njega samo još jedan u nizu pošto je najbolji u smislu osvojenih grend slemova, mastersa, a takođe ima bolji međusobni skor sa Rafaelom Nadalom i pomenutim Švajcarcem.

Za nešto manje od tri meseca završiće se tačno 13 godina kada je 4. jula 2011. prvi put postao najbolje rangirani teniser na planeti.

Tada je u finalu Vimbldona porazio Rafela Nadala, osvojivši prvi put najprestižniji pehar u svetu tenisa.

Od 4. jula 2011. godine do 8. aprila 2024. godine, Đoković je proveo 420 nedelja na teniskom tronu, dakle za 13 godina, punih osam čuvao je vrh ATP liste.  Federer je u istom periodu proveo samo 22 sedmice na prvom mestu.

Ipak, i sam Đoković svestan je da će Janik Siner uskoro postati „broj 1“ na planeti, posebno jer ne brani mnogo poena na šljaci.

Italijan je prošle sezone, recimo, ispao u drugom kolu Rolan Garosa.

Trenutno za Đokvićem zaostaje manje od 1000 poena. Novak je sakupio 9.725 dok Siner ima 8.710.

– Činjenica je da će Siner postati broj jedan, pitanje je nedelje. ATP lista nije moj cilj, ove godine ne planiram da igram mnogo turnira i da akumuliram bodove. Moj prioritet je da budem najbolji u bloku turnira od Rolan Garosa do US opena, uključujući Vimbldon i Olimpijske igre – poručio je Đoković.

Na trećem mestu je Karlos Alkaraz sa 8.645 bodova, a najveća promena u top 10 je proboj Huberta Hurkača na desetu poziciju, posle titule u Eštorilu.

Posle trofeja u Hjustonu, Ben Šelton ima rang karijere na 14. poziciji.

Laslo Đere ostao je na 34. mestu, Miomir Kecmanović je pao za 16 pozicija i sada je 66, a Dušan Lajović je deset mesta bolje plasiran. Hamad Međedović je na 131. mestu.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari