"Novaku je glava htela, ali telo nije moglo": Bivši selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije Goran Bubanj o Đokoviću i porazu u polufinalu 1Foto: EPA-EFE/Daniel Perez

Pokušali su teniseri Srbije da završnicu godine učine fantastičnom, ali nisu uspeli u nameri da osvoje Dejvis kup u Malagi. Nespeh teško podnose, a verovatno nisu očekivali da će ostati i bez specijalne pozivnice za narednu takmičarsku godinu.

Odluka Dejvs kupa da pozivnicama počasti Španiju i Veliku Britaniju možda predstavlja iznenađenje za širu tenisku javnost, međutim za one koji su bili deo tog takmičenja i odlično su upoznati sa teniskom klimom zapravo ne predstavlja ništa neuobičajeno.

– Odluka je donekle normalna i očekivana. Specijalne pozivnice su dodeljene atraktivnim reprezentacijama poput Španije, jer je negde procenjeno da bi sledeće godine mogao da se pojavi Rafael Nadal, a tu je i Karlos Alkaraz, odnosno Velikoj Britaniji koja preko ITF zapravo upravlja tenisom. Možda je procenjeno da Novak Đoković sledeće sezone neće igrati za Srbiju pa je donešena odluka koja nama nije išla u prilog – osnovni je utisak Gorana Bubnja u razgovoru za Danas, nekadašnjeg selektora Dejvis kup reprezentacije naše zemlje.

Teniska reprezentacija Srbije moraće, zbog odluke ITF-a, da početkom februara, tačnije od 2. do 4. igra kvalifikacije protiv Slovačke, selekcije koja ne bi trebalo da bude previše zahtevna za naše najbolje igrače.

– Vajld kard je pozivnica koja se dodeljuje u singl konkurenciji, obično kada je neki teniser, usled dužeg odsustva, obično zbog povrede, pao nisko na ATP listi ili kada organizator proceni da bi neki teniser mogao da doprinese atraktivnosti takmičenja. Kada je reprezentativni tenis u pitanju, osam najboljih reprezentacija trebalo bi da budu one koje su najbolje plasirane, a ne da to bude po nekom sistemu 6+2. Dejvis kup je nakaradno takmičenje i mora da se menja ali ne verujem da će se to desiti u skorije vreme.

Bubanj je veoma kritičan prema samom Dejvis kupu ali i načinu na koji teniski pregaoci razmišljaju o budućnosti ovog sporta, tačnije, u kojem bi pravcu trebalo da se razvija.

Ipak, prekaljeni stručnjak ne misli da je odluka na štetu Srbije donešena zbog ambijenta i kolorita u kojem su naši teniseri igrali u Malagi, odnosno pesama koje su puštane a bile su motivacioni faktor za Novaka Đokovića i saigrače.

– Misim da odluka ITF-a nema nikakve veze sa ambijentom stvorenim u Malagi niti sa tim kakve su pesme puštane tokom mečeva reprezentacije Srbije. Reč je o marketinškom interesu i proceni koja je reprezentacija najatraktivnija. Ako i kada mogu, oni su u stanju da nas uskrate za neke pozicije i odluke, ali u ovom slučaju to nije tako.

Reprezentacija i Đoković zavisiće od mnogo faktora

Đoković je imao veliku želju da sa Srbijom po drugi put u karijeri osvoji Dejvis kup. Nažalost, u Malagi se suočio i sa faktorom umora ali i veoma inspirisanim Janikom Sinerom.

– Novaka je vukla ogromna želja da zaigra za reprezentaciju u Malagi. Glava je htela, ali telo jednostavno nije moglo. U nekim drugim okolnostima, on možda i ne bi nastupio za reprezentaciju u završnici Dejvis kupa. Imao je izuzetno naporan raspored koji je prethodio završnici Dejvis kupa. Osvojen Završni masters u Torinu, pre toga masters u Parizu. Stigao je u Malagu nekako tvrd i nervozan, dodatno opterećen pritiskom nastupa za reprezentaciju i onim osećajem da možeš „izdati naciju“ u slučaju neuspeha – smatra Bubanj kao neko ko odlično poznaje najboljeg tenisera u istoriji ovog sporta.

Šanse da Novak Đoković zaigra u kvalifikacijama gotovo su nepostojeće. U slučaju daljeg plasmana, njegovo igranje za reprezentaciju biće uslovljeno rezultatima na velikim takmičenjima, zaključno sa Olimpijskim igrama u Parizu.

– Mislim da će puno faktora uticati na odluku. Od toga kako će se odvijati uvodni deo sezone, zatim rezultata na Olimpijskim igrama, pa do toga da li ćemo uspešno prebroditi kvalifikacije, što ne bi trebalo da bude problem. Nekako mi se čini da je njegova ideja u vezi sa Završnim mastersom u Torinu bila drugačija, usko vezana samo za uvodni trijumf u grupi. Da se kojim slučajem nije plasirao u polufinale turnira, odmoran bi stigao u Malagu i u tom slučaju ne sumnjam da bismo osvojili Dejvis kup.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari