Novi statut "ukida" više od pola klubova 1

Za nedelju najavljena sednica Skupštine Tekvondo asocijacije Srbije, po drugi put bi mogla da bude odložena.

Do odlaganja bi moglo da dođe jer su članovi Nadzornog odbora i ovoga puta upozorili generalnog sekretara Zorana Ćendića i predsednika TAS-a Edmunda Šrama, da prilikom zakazivanja nije ispoštovana propisana procedura. Ćendić, međutim, tvrdi da će Skupština biti održana, jer je “zakazana regularno, odnosno da je predsednik odredio datum nakon zahteva predsednika Nadzornog odbora Slaviše Perića da se održi vanredno zasedanje”. Sekretar TAS-a tvrdi i da su članovi NO i UO “napravili više krivičnih dela, a među njima je i pokušaj predsednika NO da dođe do finansijske dokumentacije u momentu kada sekretar nije bio u kancelariji, zbog čega je podneo krivičnu prijavu”. On tvrdi i da ne zna sadržaj prijave koju je, navodeći brojne neregularnosti, Perić podneo Ministarstvu omladine i sporta, zahtevajući uvođenje prinudne uprave u TAS.

– Istina je da u pozivu za novu Skupštinu stoji da je sazvana na osnovu zahteva više klubova, a ne Nadzornog odbora, koji je tražio vanredno zasedanje kako bi se razjasnile sporne odluke i postupci sekretara – kaže za Danas Perić i naglašava da je osnovna zamerka to što materijal za Skupštinu nije pripremio Upravni odbor, jer se nije ni sastajao.

Razlog za takvu žurbu moglo bi da bude nastojanje sadašnjih čelnika da se bez javne rasprave usvoji novi statut TAS-a, čime bi više od polovine klubova koji sada ulaze u sastav Asocijacije izgubilo pravo na članstvo.

– Upravni odbor je svojevremeno imenovao radnu grupu koja je trebalo da sastavi tekst novog statuta TAS-a, kako bi on u zadatom roku bio usaglašen sa Zakonom o sportu. Međutim, sednice UO se odavno ne zakazuju, tako da ne znamo ko je izradio novi statut, jer to radna grupa nije uradila, niti je taj dokument prošao propisanu javnu raspravu, ali je očigledno da on nije usaglašen sa zakonom. Najveći problem može da izazove to što bi novim aktom iz članstva TAS-a bila isključena 42 kluba, od sadašnjeg 71. Naime, novim pravilima predviđeno je članstvo samo za klubove sa najmanje deset takmičara koji učestvuju na bar četiri šampionata u toku godine. Prema stanju iz 2015. te uslove ispunjava samo 29 klubova, na koje bi onda prešlo upravljanje TAS-om – kaže za Danas Nebojša Rakić, član UO i naglašava da je to upravo suprotno nastojanjima da se stimulišu novi klubovi i masovnost u tom sportu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari