Novo lice Partizana 1Foto: Marin Sušić

Ako se o novoj sezoni može suditi na osnovu prekida petogodišnjeg posta u Zagrebu, onda košarkaši Partizana u takmičarskoj 2018/19 ne bi trebalo da strepe za plasman u plej-of.

Stečena zaliha od 20 i plus poena iz prvog poluvremena, bila je dovoljna crno-belima da u nastavku prežive grozničave atake Cedevite i prvi put posle 2013. trijumfalno napuste teren “vitamina” (84:87). Partizan je već na startu sezone došao do brejka u hali u kojoj se sigurno većina klubova neće osladiti. Bez pomoći i dalje povređenog Bondže Sija, ali sa kapitenom Novicom Veličkovićem u sastavu izabranici Nenada Čanka pokazali su novo lice, daleko lepše u odnosu na prethodne četiri, rezultatski izuzetno loše sezone.

Na španskoj turneji, koja je prethodila Superkupu u Laktašima, odbrana Partizana (ako se to odbranom moglo i nazvati) bila je nespojiva sa onim što su crno-beli demonstrirali u prvom poluvremenu meča u Zagrebu. Iritantno agresivni na liniji dodavanja kao u igri “vrući prsti” peckali su po dlanovima spoljnu liniju rivala pretvorivši pristup u dobar broj lakih poena. Ideja sa brzim prenosom lopte, pogotovo kada je u rukama Zagorca (opet bio na četvorci), najviše je pogodovala Vanji Marinkoviću (25 poena), najefikasnijem pojedincu na meču i zasigurno junaku trijumfa Partizana.

– Izuzetno bitna pobeda za tim Partizana, koji je mlad i još uvek u stvaranju. Ona je podstrek za naredne utakmice u ABA ligi. Dobiti Cedevitu na njenom terenu nije nešto što je na ovim prostorima uobičajeno, tako da naša pobeda ima tu težinu. Međutim, rekao sam igračima da je tek početak i da ono što je napravljeno može lako da se sruši. Mi tek treba da materijalizujemo ovu pobedu – kao da je trener Nenad Čanak želeo da opomene svoje izbranike pred čitav niz utakmica na gostujućim terenima na početku sezone.

Reakcija Cedevita u drugom poluvremenu bila je očekivana i upravo je drugih 20 minuta polje za analizu; malo je nedostajalo da Partizan upropasti ostvareno, ne uspevši da se snađe na agresivnost rivala, omogućivši mu i previše šuteva bez ruke na lopti. Ofanzivno, ako se izuzmu četiri trojke Marinkovića, uspeh je zaista značajan, jer su crno-beli izuzetno loše šutirali van linije 6,75. Izgubili su pritom skoro 10 lopti u nastavku, zaokruživši trijumf sa 19 timskih asistencija i trijumfalnom trojkom Zagorca (jedinom na meču).

– Ušli smo u „egal“ završnicu, nismo donosili dobre odluke u odbrani od „pik end rola“, ali presudio je koš Radeta Zagorca, kojim smo otišli na četiri razlike i uspeli da privedemo utakmicu kraju. Rezultat na poluvremenu nije bio realan u odnosu na kvalitet dve ekipe. Svakako smo očekivali reakciju Cedevite, koja je kvalitetan tim sa vrhunskim trenerom. U jednom trenutku je moralo doći do našeg pada i do njihove bolje igre. Na kraju smo možda imali i sreće, ali mislim da smo je zaslužili – realan je bio Čanak.

Posveta malom Dušanu

Vest o smrti četvorogodišnjeg Dušana Todorovića stigla je iz Španije neposredno pred meč Cedevite i Partizana. Dečak čija herojska borba protiv teške bolesti nikoga nije ostavila ravnodušnim, preminuo je u subotu u Barseloni, gde je 15. septembra prebačen na lečenje posle jedne od najvećih humanitarnih akcija koje se pamte u Srbiji. Košarkaški klub Partizan zato je pobedu u Zagrebu posvetio svom velikom navijaču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari