O koncu i titule Premijer lige 1Foto: EPA-EFE/ ANDY RAIN

Nesreća u slučaju Mančester sitija zaista nije došla sama.

„Građane“ je UEFA zbog kršenja finansijskog fer-pleja suspendovala iz evropskih takmičenja za naredne dve sezone, a sada se iz istog razloga nalaze i pod posebnom istragom Fudbalske asocijacije Engleske.

Istraga UEFA potvrdila je da je Siti kršio finansijski fer plej u periodu od 2012. do 2016. godine, dok je za FA sporna sezona 2013/14 u kojoj su „građani“ osvojili titulu Premijer lige za dva boda ispred Liverpula. Engleski mediji tvrde da bi zbog ovoga Sitiju čak mogla da bude oduzeta titula i da naknadno šampionom bude proglašen Liverpul, u kome je tada još uvek kapitensku traku nosio Stiven DŽerard. Sadašnji trener Glazgov Rendžersa izjavio je da bi mu bilo drago da svojoj kolekciji doda i titulu Premijer lige koju jedino nije uspeo a osvoji u karijeri sa Liverpulom.

– Treba čekati i videti. Jasno je da su već dobili tešku kaznu, ali sledi žalba tako da treba pričekati. Onda treba videti šta će Premijer liga… Jako me zanima šta će se dogoditi. Trenutno, Siti je prvak i čestitam im na tome. Dok ne dobijemo više informacija, ne mogu da komentarišem – rekao je DŽerard.

Siti je titule osvojio i 2018. i 2019. godine, ali te godine nisu bile pod lupom UEFA, pa ne treba očekivati i da će ih Fudbalska asocijacija istraživati. Do sada se u engleskom fudbalu još uvek nije desilo da je nekome titula naknadno oduzeta, mada sadašnji pravilnik FA dozvoljava tu mogućnost ukoliko se ispostavi da je „klub ozbiljno prekršio pravila takmičenja u kome nastupa“. Da li će se ovaj član zaista i primeniti na primeru Sitija znaće se verovatno u narednim mesecima, kada FA treba da objavi zaključak istrage.

Karager: Biće cirkus ako osvoje LŠ

Bivši igrač Liverpula DŽejmi Karager tvrdi da je odluka UEFA presedan i da je Siti trebalo kazniti samo novčanom kaznom i zabranom dovođenja igrača u nekoliko narednih prelaznih rokova.

– UEFA bi sve dala da ih Real izbaci. Ne mogu da verujem da ih nisu odmah izbacili iz Lige šampiona. Biće cirkus ako je Siti ove sezone eventualno osvoji. Gvardioli će svi odmah govoriti da su je osvojili varanjem i umanjivaće se taj rezultat koji bi sam po sebi bio fantastičan. Ne mogu da zamislim da prvak Lige šampiona ne igra u Evropi – rekao je Karager.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari