O milionima za Piksija i njegov stručni štab: "Vidić rekao istinu, a koliko bismo tek platili neko čuvenije trenersko ime?" 1Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Nekadašnji reprezentativac i, nedavno, kandidat za funkciju predsednika Fudbalskog saveza Srbije Nemanja Vidić otkrio je da je godišnja plata selektora Dragana Stojkovića i njegovog stručnog štaba osam miliona evra.

„Da li je u redu trošiti toliki novac ako vidimo da smo mi mlada reprezentacija koja nema toliki izvor prihoda, da dajemo za selektora i za njego stručni štab toliko novca? Za dve godine 16 miliona evra“, istakao je Vidić u intervjuu za NIN.

Mirko Poledica, koji je, poput bivšeg kapitena nacionalnog tima Srbije, član Skupštine Fudbalskog saveza Srbije, kaže za Danas da su podaci koje je Vidić obelodanio tačni.

– Kao i svi članovi Skupštine Fudbalskog saveza Srbije imao sam uvid u taj ugovor. Poslednju sednicu Skupštine smo imali 8. jula i kad je podnet finansijski izveštaj tražio sam da mi se potvrdi da li je iznos ugovora tačan ili je možda u pitanju slovna greška, jer se radi o jako velikom iznosu novca. Nisam dobio odgovor i shvatio sam da je to činjenica. U izveštaju piše da je taj novac plaćen selektoru i svim članovima stručnog štaba, dakle ne samo Draganu Stojkoviću. Takođe, tu su uračunati i selektori mlađih reprezentativnih kategorija, ali njihove plate su oko 200.000 dinara, dok se članovi njihovih stručnih štabova plaćaju kao dnevnice – kaže Poledica i dodaje da je u pitanju finansijski izveštaj za 2022. i 2023. godinu:

– Tu piše da je svim trenerima zaposlenima u FSS isplaćeno 17 miliona evra. Vidić je sigurno u pravu, jer ako bismo odbili milion za sve ostale selekcije, to znači da je stručni štab A reprezentacije za dve godine dobio 16 miliona.

On dodaje da je u pitanju ogroman novac, posebno kada se uporedi sa visinom budžeta FSS.

– Iznenađuje činjenica da se više od 30 odsto budžeta Saveza izdvaja za plate selektora i njegov stručni štab. Bio sam toliko zbunjen kad sam to pročitao da sam pitao da li je to tačno ili je u pitanju slovna greška. Kad se pretvori u dinare to su milijarde, devet cifara, pa mi je palo na pamet da je greška, dešava se, međutim, s obzirom da mi niko nije odgovorio shvatio sam da se zaista radi o toj sumi. Nisam ekonomista i ne znam da li se iza toga krije neko pranje para ili neke mutne isplate – objašnjava predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost.

Poledica ističe da se FSS delimični finansira iz budžeta, odnosno od novca građana Srbije.

– Podržavam ovo što je rekao Vidić jer narod treba da zna kako funkcioniše FSS. Ta organizacija ne pripada ni ljudima koji rukovode njome, ni selektore, već pripada narodu. To je naše, u vlasništvu građana, jer se delom finansira iz republičkog budžeta i treba narod upoznati kako se troši njihov novac.

U poređenju sa svojim kolegama koji su na selektorskim funkcijama u najuspešnijim i najbogatijim zemljama na svetu, Dragan Stojković je među onima koji imaju najveću platu, možda i na vrhu te liste. Recimo, selektor Španije De la Fuentes dobija 1,35 miliona evra godišnje, dok Lućano Spaleti, trener Italije, ima platu od tri miliona.

– Kad su u Poljskoj postavili na tu funkciju Fernanda Santoša, prethodno prvaka Evrope sa Portugalijom, i platili mu dva miliona evra, mediji i javnost su bili ogorčeni, ljudi nisu mogli da veruju da su mu platili toliki novac – kaže Poledica,

Dragan Stojković je u prvoj izjavi posle plasmana na predstojeće Evropsko prvenstvo rekao da je „vratio dug narodu“.

– Ne znam kome je i šta dugovao, on je selektor i plaćen je da radi svoj posao. Da li je u pitanju patriotizam ili nije, to je nebitno, važno je da se zna koliko zarađuje. U svakom slučaju, on je preplaćen i, kao što je to rekao i Nemanja Vidić, imaćemo problem i kad napusti tu funkciju. Koliko ćemo platiti trenera koji je radio u najboljim ligama sveta, ako smo čoveku koji je prethodno vodio japanske i kineske klubove dali ovoliki novac – smatra sagovornik Danasa.

Pred Svetsko prvenstvo u Kataru pojavila se lista na kojoj su objavljene godišnje plate trenera reprezentacija koje su učestvovale na Mundijalu i tada je objavljeno da Stojković zarađuje 650.000 evra.

– Sećam se toga, ali u pitanju je njegova zvanična zarada. Recimo, zvanične zarade fudbalera Crvene zvezde su između 400 i 500 evra mesečno i to je suma na koju klub plaća poreze i doprinose državi. Sve ostalo što dobijaju nije zarada već se knjiži kao bonusi za neke ostvarene rezultate. Moguće je da Piksi ima zvaničnu platu 650.000 a da je ostalo što dobija predstavljaju nekakve nagrade ili bonusi. Postoji član Zakona o porezima 84a, koji definiše da sportisti i sportski radnici mogu dobijati neke bonuse ili nagrade za lojalnost, ali je u suštini sve to zarada i na to treba da se plaćaju obaveze državi – kaže Mirko Poledica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari