Od euforije do leskovačke blamaže s Bugarskom: Da li je Piksi izgubio podršku jer nije hteo da gleda u SNS semafor? 1Foto: EPA-EFE/Tamas Kovacs

U decembru 2020. u Inđiji su započeli radovi na izgradnji fabrike za proizvodnju guma japanske kompanije „Toyo Tires“, a na svečanosti koja je održana tim povodom govorili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i legenda srpskog fudbala Dragan Stojković Piksi.

U tom trenutku Piksi, tada trener kineskog kluba Guangdžo, otpočeo je pregovore o preuzimanju funkcije selektora reprezentacije Srbije, koja je mesec dana pre ovog događaja eliminisana od škotske u baražu za učešće na Evropskom prvenstvu.

I Piksiju i Fudbalskom savezu Srbije je uspešan ishod pregovora bio možda i jedino dobro rešenje.

S jedne strane, Piksi je već pet godina radio u kineskom prvoligašu, bez mnogo izgleda za neki uspešniji nastavak karijere.

S druge strane, srpski reprezentativni fudbal se našao na dnu, zahvaljujući tome što je godinama ranije FSS na funkciju selektora dovodio trenere koji su bili spremni da im ekipu sastavljaju menadžeri ili one koji su nagrađivani za političku podobnost.

Piksi je preuzeo tim izmučen neuspesima

Nacionalni tim bio je izmučen neuspesima, za koje su najveću odgovornost snosili selektori bez znanja, autoriteta i morala, a nije se znalo ko čini kostur ekipe.

Ljude koji prate fudbal reprezentacija je prestala da interesuje, a igra „orlova“ bila je beskrajno predvidiva, dosadna, spora i staromodna.

Iako je klupa reprezentacije Stojkoviću garantovala povratak na veliku scenu i još jedan posao posle selektorskog, Piksi je čak dva meseca dogovarao uslove povratka u domaći fudbal, jer je, kao bivši predsednik FSS, znao kako ovde stvari funkcionišu.

Zato je, osim plate, jedan od njegovih uslova bio i taj da mu se niko iz Saveza ne meša u posao.

Iako je zvanično sa Piksijem pregovarao Izvršni odbor FSS, nezvaničo, Piksi je pregovarao sa jedinom osobom koja je mogla da mu garantuje da će ono što bude tražio i dobiti – sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dogovor je, najverovatnije, podrazumevao i da će Vučić nešto dobiti zauzvrat, a to je postalo očigledno kada su Piksiju počele da se tikve obijaju o glavu.

Zvanično, Dragan Stojković je postao selektor 24. februara 2021. godine i sa istom onom ekipom koja je doživela ponižavajuću eliminaciju od Škotske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, otpočeo je kvalifikacije za odlazak na Svetsko prvenstvo u Kataru.

Samo šest meseci kasnije, na konferenciji za medije u Lisabonu pred odlučujući meč za plasman na Mundijal, protiv Portugalije, jedan od novinara je svoje pitanje počeo rečima o eventualnom plasmanu Srbije na prvenstvo. Piksi ga je prekinuo usred rečenice i rekao: : „Kakav, bre, eventualni plasman? Moramo da idemo u Katar“.

Od euforije do leskovačke blamaže s Bugarskom: Da li je Piksi izgubio podršku jer nije hteo da gleda u SNS semafor? 2
foto PEĐA MILOSAVLJEVIĆ/STARSPORT

Na ledu posle kampanje „Pogledajte semafor“

Njegov optimizam iz ove dve narodski simpatične rečenice preneo se na igrače i Srbija je dan kasnije, 14. novembra 2021. pogotkom Aleksandra Mitrovića u poslednjim trenucima utakmice pobedila sa 2:1 i izborila plasman na Mundijal.

U tom trenutku Piksi je postao najomiljeniji čovek u Srbiji i niko nije mogao da zamisli da će zapravo, njegova kola uskoro krenuti nizbrdo.

U martu 2022. godine, tokom kampanje za predsedničke izbore koju je Aleksandar Vučić vodio pod kampanjom „Pogledajte semafor“, Piksi je, navodno, odbio da učestvuje u jednom od predizbornih spotova. Nije pristao da pokaže na semafor i u tom trenutku počelo je njegovo razvlašćivanje u savezu.

Sledeće godine, neposredno pred početak Svetskog prvenstva, otpočeo je izborni proces za predsednika FSS, a zbog toga što izbori nisu bili završeni pre početka takmičenja, Srbija je bila jedina učessnica Mundijala koja je u Katar otputovala bez prvog čoveka saveza.

Ipak, smatralo se da će Piksi i igrači zajedničkim naporom sačuvati mir u ekipi i da neće dopustiti da se i u Kataru ponovi ono što se događalo na gotovo svakom velikom takmičenju, odnosno, da se atmosfera u ekipi raspadne i da to utiče na rezultate.

Nada je trajala kratko, u domaćim medijima pojavile su se informacije o navodnim seksualnim skandalima, gostima koji su boravili u hotelu u kojem borave i reprezentativci i međusobnim svađama igrača.

U tom trenutku Stojković je podlegao pritisku, svoju nervozu preneo je na igrače i rezultat je bio cirkus na utakmici protiv Švajcarske, odlučujućem meču za plasman u drugi krug, u koji su igrači, ali i selektor, ušli psihološki nespremni.

Odbio da podnese ostavku uprkos pritiscima

Od trenutka kada je avion sa igračima sleteo iz Katara u Beograd pa sve do prečetiri dana kada su završene kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, neprestano se pominjala ostavka, ali je Stojković svaki put rekao da će reprezentaciju voditi i na šampionatu Starog kontinenta.

Uprkos čvrstom stavu bilo je očigledno da se Piksi promenio u poslednje tri godine – od optimiste iz 2021. godine, čija je svaka izjava dočekivana sa simpatijama, tokom kvalifikacija za EURO iz njega je izbijao inat i nadobudnost.

Po završetku utakmice sa Crnom Gorom u Beogradu, u kojoj je njegova ekipa pobedila sa 3:1 i tako došla u situaciju da joj je dovoljan i bod u poslednjem meču sa Bugarskom, prepotentno je unapred otpisao rivala.

– Matematički za Crnu Goru još nije gotovo… Pa, za nas jeste. Najbolje da me Bugari sapletu, pa neće moći tako – izjavio je Stojković, a ispostavilo se da je Bugarska vodila sa 2:1 i da je mogla da ga saplete na putu za EURO 2024.

Od euforije do leskovačke blamaže s Bugarskom: Da li je Piksi izgubio podršku jer nije hteo da gleda u SNS semafor? 3
foto Antonio Ahel/ATAImages

Euforija prešla u (neopravdano) razočaranje

Za protekle tri godine promenio se i stav javnosti o Piksijevoj taktici – umesto pohvala za ofanzivnu igru, govori se isključivo o tome da njegov tim nije sposoban da odigra dobro u odbrani.

Čini se da je Stojković izgubio i veliki deo autoriteta koji je imao kod igrača, što je bilo očito kada je vršio izmene na meču u Leskovcu – oni koji su izlazili iz igre bili su ljuti i besno su zauzimali svoje mesto na klupi.

Ipak, šta god da se desi u predstojećim mesecima do početka šampionata u Nemačkoj, ostaće upamćeno da je Srbija sa Draganom Stojkovićem na funkciji selektora otišla na dva velika takmičenja i da on ima ogromne zasluge za taj rezultat.

Tokom njegovog mandata videli smo dva lica Dragana Stojkovića, ali, i dva puta kojim može da krene srpski fudbal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari