O Nil: Najdominantniji sam igrač ikada, ni danas niko ne bi mogao da me zaustavi 1Šakil O Nil Foto: EPA-EFE/ ETIENNE LAURENT

Šekil O Nil bio je četvorostruki NBA šampion i neko ko je svojom pojavom delovao potpuno nezaustavljivo pod protivničkim košem.

Visine 216 centimetara i težine preko 140 kilograma, O Nil je tokom igračkih dana zaista pomerao granice. Sa Lejkersima je tri puta bio NBA šampion, a jednom je u tome uspeo i sa Majamijem.

Iako nije važio za radoholika, bio je i veoma tehnički obučen za centra sredinom 90-ih godina 20. veka i u uvodnim godinama 21. veka.

Osim što je zaista dominirao košarkaškim terenima, O Nil se još kao profesionalni košarkaš oprobao na filmu i u muzici.

Danas je vlasnik brojnih restorana širom Amerike, a aktivan je i kao komentator NBA dešavanja u emsiji na TNT televiziji.

Iako se još u srednjoj školi znalo da će napraviti vrhunsku košarkašku karijeru, O Nil je kontinuirano nastavio sa obrazovanjem, zahvaljujući očuhu koji je bio vojsno lice.

Zbog njegovog poziva, jedno vreme je živeo i u Nemačkoj.

– Naučio sam da uvek moram da se okružim ljudima koji su inteligentniji od mene, to rade pravi lideri. Ne plaše se da pitaju i priznaju da ne znaju odgovor na svako pitanje – stava je O Nil.

Aktivan je u analizi današnje košarke u NBA ligi i opravdano smatra da bi bio još produktivniji nego li u periodu kada je nastupao za Orlando, Lejkerse, Majami, Finiks, Boston…

– Četiri puta sam bio šampion NBA lige, a najkorisniji igrač finalne serije u tri navrata. Ljudi mogu da pričaju šta god žele, ali uvek sam bio najbolji kada je to bilo najvažnije. Ja sam najdominantniji košarkaš ikada viđen, još nisam zapazio nekoga ko bi mogao da me zaustavi. Mislim da bih podjednako uspešan bio i u današnjoj košarci. Koristi se maksimum raspoloživog prostora jer mnogo više igrača šutira za tri poena i bilo bi manje gužve u reketu.

Sa reprezentacijom Amerike, O Nil je osvojio zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Torontu i Olimpijskim igrama u Atlanti, kada je savladana reprezentacija Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari