nikola jokićfoto EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Regularni deo sezone u NBA ligi je za nama. Svih 30 ekipa je odigralo po 82 utakmice u ovoj sezoni i dobili smo imena učesnika plej ofa, ali i plej ina.

Sezona se nastavlja već u noći između utorka i srede kada su prve utakmice plej ina na programu.

Prvo će „koplja ukrstiti“ Majami i Atlanta da bi na Zapadu onda svoj meč odigrali Los Anđeles Lejkersi i Minesota Timbervulsi.

Na Istoku su prvo mesto zauzeli Milvoki Baksi, a drugo Boston Seltiksi, treći su Filadelfija Seventisiksersi, a četvrti Klivlend Kavalirsi.

Na petom su mestu Njujork Niksi, a na šestom Bruklin Netsi.

U plej inu igraju sedmoplasirana i osmoplasirana, te devetoplasirana i desetoplasirana ekipa.

Pobednik prve utakmice ide na sedmo mesto i automatski u plej of, dok poraženi iz tog meča čega boljeg iz drugog duela i bori se za osmu poziciju i ulazak u plej of.

Pa tako pobednik meča Majami – Atlanta odlazi u plej of, dok poraženi igra sa boljim iz duela Toronto – Čikago.

Milvoki – Majami/Atlanta/Toronto/Čikago

Milvoki je završio na Istoku na prvoj poziciji sa skorom 58-24. Sezonu su završili porazom od Toronto Reptorsa rezultatom 121:105, ali to trenera Majka Budenhozera ne brine previše jer su meč propustili svi važni „šrafovi“ u timu iz Viskonsina. Janis Adetokumbo, Grejson Alen, Džru Holidej, Bruk Lopez i Kris Midlton su bili na poštedi, a čini se da je Majami najnezgodniji protivnik od gore pomenutih i da će za njih Baksi navijati da odmah savladaju Atlantu i odu na sedmo mesto ili da ukoliko izgube od Houksa, zabeleže još jedan poraz, bilo od Reptorsa, bilo od Bulsa.

Boston – Majami/Atlanta/Toronto/Čikago

Boston je u poslednjoj utakmici sezone savladao Atlantu rezultatom 120:114, došavši do skora 57-25. Za tim iz Masačusetsa su poslednju utakmicu u sezoni propustili brojni starteri odmorivši se tako za plej of: Malkom Brogdon, Al Horford, Robert Vilijams, Džejlen Braun. Krilni centar Danilo Galinari je završio sezonu zbog povrede kolena. Potpuno je zdrav Džejson Tejtum koji je i najbolji igrač ove ekipe i od koga navijači u TD Gardenu mnogo očekuju. Ni njima Majami Hit predvođen ratobornim Džimijem Batlerom nije rival po meri jer je ekipa Erika Spolstre puna veterana koji su u stanju da se suprostave svakom protivniku iz Istočne konferencije. Zato će želeti da im u prvoj rundi dođe bilo ko sem tima sa Floride.

Filadelfija – Bruklin

Na prvu loptu gledano Filadelfija je veliki favorit protiv tima kome mnogi nisu davali nikakve šanse da će se uopšte plasirati u plej of. Tim iz Pensilvanije može da se pohvali da u svom timu ima najboljeg strelca i asistenta regularnog dela sezone u NBA ligi. To su centar Džoel Embid (33,1 poena po utakmici prosečno) i bek Džejms Harden (10,7 asistencija po meču). Upravo su ove dve ekipe odigrale poslednju utakmicu u regularnom delu sezone, a popularna Fila je meč rešila u svoju korist 134:105. Treba reći da je Džoel Embid presedeo meč na klupi kako bi odmoran dočekao plej of, dok je na klupi bio i Džejms Harden zbog povrede Ahilove tetive.

Klivlend – Njujork Niksi

Možda i najzanimljiviji duel prve runde Istoka je onaj u kome se sastaju Klivlend Kavalirsi i Njujork Niksi. Tim iz Ohaja ima prednost domaćeg terena, a mnogi košarkaški stručnjaci sa one strane Atlantika očekuju da vide seriju u bar šest utakmica, možda i maksimalnih sedam. Niksi su kadri da naprave brejk na gostujućem terenu, ali svakako ne bi trebalo potceniti Klivlend koji igra prelepu košarku. Vidi se da je timu iz Ohaja prijao dolazak Donovana Mičela iz Jute u septembru prošle godine. Očekuje se potpuna „ludnica“ u čuvenom Medison Skver Gardenu i paklena podrška sa tribina Niksima, a da li će im to biti dovoljno da preskoče prvu veliku prepreku u plej of u ostaje da se vidi.

Na Zapadu će biti još zanimljivije.

Denver će u doigravanje ući sa prve pozicije, a drugo mesto na Zapadu obezbedili su Memfis Grizlisi. Treći na Zapadu su Sakramento Kingsi.

Na četvrtom mestu se nalazi Finiks, na petom mestu su završili LA Klipersi, dok su šesti Golden Stejt Voriorsi.

U plej inu Oklahoma Siti Tanderi igraju protiv Nju Orleans Pelikansa i pobednik se za osmo mesto bori sa poraženim iz duela Los Anđeles Lejkers – Minesota Timbervulvsi, a pobednik tog susreta ide na sedmo mesto.

Denver – LA Lejkers/Minesota/Nju Orleans/Oklahoma

Denver Nikole Jokića je u većem delu igrao sjajno i imao je i osam pobeda prednosti u odnosu na drugoplasirani Memfis. Tim iz Kolorada je sezonu završio sa skorom 53-29, sa tek dve pobede viška u odnosu na tim iz Tenesija. Razlog je taj zato što se četa Majka Melouna nalazi u izuzetno lošoj formi u poslednje vreme i iako bi hipotetički mogli imati prednost domaćeg terena sve do Velikog finala, oni će sa strepnjom gledati plej in jer im jedna ekipa od gore pomenutih nikako ne odgovara. Reč je o Lejkersima koji igraju fantastično od Ol star vikenda pa naovamo. Deluju nezaustavljivo, a čini se da su u finišu sezone bežali od petog mesta i susreta sa Finiksom pa su na kraju završili u plej inu budući da su ekipe od petog do desetog mesta na tebeli Zapada bili na svega dve pobede daleko jedna od druge. Denveru bi možda najviše odgovarala Minesota koja ima narušene odnose u ekipi. Oklahoma igra sjajno. Tanderima je malo ko davao šanse da se kvalifikuju u plej of, a oni su nadomak tog podviga. To je tim prepun pikova na draftovima u narednih nekoliko godina i od tima iz savezne države Oklahoma se tek očekuje da prikaže najbolju igru koju može u sezonama koje dolaze.

Memfis – LA Lejkers/Minesota/Nju Orleans/Oklahoma

Drugo mesto na Zapadu obezbedili su Memfis Grizlisi koji se čine kao laka meta u plej ofu zbog vansportskih stvari. Njihov plejmejker Dža Morent je ušao u velike probleme pred kraj sezone kada je suspendovan na osam utakmica zbog niza prekršaja koje je počinio van terena. Morent je najpre optužen da je napao mladića i da mu je pretio pištoljem, da bi zatim nosio vatreno oružje u jedan noćni klub, a da nevolja po Amerikankca bude veća, tim pištoljem je mahao u separeu kluba što su snimile nadzorne kamere, a taj snimak je ubrzo osvanuo na društvenoj mreži Instagram. Zbog toga se u Tenesiju više priča o njegovom ponašanju negoli o košarci i iz tog se razloga Memfis čini kao idealan protivnik za prvu rundu plej ofa jer je tim isuviše rastrzan stvarima koje nemaju nikakve veze sa košarkom. Zato će svaka ekipa koja završi na sedmom mestu nakon plej ina imati veliku šansu da prođe u narednu rundu plej ofa, iako tim iz Tenesija ima prednost domaćeg terena. Posebno će izraziti favoriti protiv njih biti Lejkersi.

Sakramento – Golden Stejt

Sakramento ima prelepu sezonu iza sebe. Tim iz Kalifornije se plasirao u plej of nakon 17 godina pauze, međutim u samom doigravanju i nisu imali mnogo sreće budući da su odmah naleteli na Golden Stejt. Iako Kingsi imaju prednost domaćeg terena, čini se da su u seriji Voriorsi izraziti favoriti. Ovo će biti svojevrstan derbi Kalifornije, a iako Kingse predvodi fenomenalni Deandre Foks, potpomognut Domantasom Sabonisom i Harisonom Barnsom, veruje se da franšiza iz glavnog grada te savezne države jednostavno neće imati rešenja za osovinu Stef Kari – Klej Tompson – Drejmond Grin.

Finiks – LA Klipersi

Derbi prve runde plej ofa biće okršaj između Finiksa i LA Klipersa. Najveći kandidat da ode u Veliko finale jeste Finiks. Tim iz Arizone se značajno pojačao tokom sezone kada je stigao jedan od najboljih košarkaša današnjice Kevin Durent. On je početkom februara došao u Sanse u trejdu u kome su Bruklin Netsi zauzvrat dobili Mikela Bridžisa, Kamerona Džonsona, Džeja Kraudera i četiri pika prve runde – 2023, 2025, 2027. i 2029. godine. Netsi su odlučili da ponovo krenu u reizgradnju ekipe, dok su Sansi uložili apsoslutno sve kako bi se na kraju ove sezone „dočepali“ prstena. Sada su Krisu Polu, Devinu Bukeru i Deandre Ejtonu pridodali i Kevina Durenta, napravivši najmoćniji kvartet u NBA ligi ove sezone. Iako se Durent po dolasku u Finiks mučio sa povredama, a čak se i pred jednu utakmicu povredio prilikom zakucavanja pa je još nekoliko nedelja dodatno bio van parketa, statistika je neumonjiva kada se on nalazi u prvoj petorci ekipe iz Arizone. Naime, Finiks Sansi imaju 8-0 sa Kevinom Durentom u sastavu, a on ove sezone u proseku beleži 29 poena po utakmici uz fenomenalne procente šuta: 61,7% za 2 poena, 40,4% za 3 poena i 91,9% sa linije slobodnih bacanja.

Njima će se suprostviti Los Anđeles Klipersi predvođeni Polom Džordžom i Kavaijem Lenardom koji imaju isto velike ambicije u ovogodišnjem plej ofu. Upravo su ove dve ekipe odigrale poslednju utakmicu u regularnom delu sezone i u svoju korist su je rešili izabranici Tajrona Lua rezultatom 119:114. Ipak, ako kažemo da je trener Finiksa Monti Vilijams na toj utakmici odmarao Deandre Ejtona, Kevina Durenta, Krisa Pola i Devina Bukera, dobija se jasan uvid u snagu i kvalitet tima iz Arizone. Sa druge strane zbog povreda nisu igrali Pol Džordž i Markus Moris i kako stvari stoje neće biti spremni ni za prvu utakmicu plej ofa.

Plej of u NBA ligi počinje ovog vikenda.

Inače u poslednjoj noći regularnog dela sezone bilo je možda i previše burno na košarkaškim parketima širom SAD. Padali su rekordi, sevale i pesnice, a pokrenuta je i jedna istraga.

Dvejn Kejsi više nije trener Detroita

Dvejn Kejsi, trener Detroit Pistonsa, napustio je klupu tima iz Mičigena.

Pistonsi su ove sezone imali skor 17-65, odnosno najmanje su pobeda zabeležili u celoj ligi.

Još uvek nije poznato ko će ga naslediti na klupi Pistonsa.

Mekdenijels završio sezonu zbog gluposti

Košarkaš Minesote Džejden Mekdenijels slomio je šaku u poslednjem meču regularnog dela NBA sezone.

Mekdenijels je dok je izalazio sa parketa na poluvremenu meča protiv Nju Orleansa revoltiran stanjem u ekipi u besu udario šakom u zid i doživeo prelom šake.

Njegov izostanak će biti veliki hendikep za Minesotu u dodatnoj borbi za plej of.

Pao NBA rekord – 55 poena za četvrtinu

Košarkaši Golden Stejta su u prvoj četvrtini poslednje utakmice ligaškog dela sezone postavili rekord po broju postignutih poena.

Voriorsi su za 12 minuta igre postigli neverovatnih 55 poena što nikome ranije u istoriji NBA lige nije pošto za rukom.

Od tih 55 poena, čak 36 poena je došlo van linije od 7,25 metara, što znači da je branilac titule u uvodnoj deonici meča pogodio čak 12 trojki, izjednačivši tako rekord takmičenja.

Neverovatan incident – Gober udario saigrača

Košarkaš Minesote Rudi Gober je tokom tajm-auta poslednjeg meča regularnog dela NBA lige protiv Nju Orleansa udario saigrača Kajla Andersona. Incidentu je prethodila verbalna rasprava, a potom je Francuz na iznenađenje svih nasrnuo na Andersona. Reagovali su saigrači, a Gobera, koji je odmah otišao u svlačionicu, očekuje kazna kluba i lige.

Francuski košarkaš Rudi Gober izvinio se zbog incidenta koji je napravio poslednjeg dana reglarnog dela NBA sezone.

„Emocije su me savladale danas. Nije trebalo tako da reagujem bez obzira na to šta je rečeno. Želim da se izvinim navijačima, organizaciji i posebno Kajlu, ko je neko koga iskreno volim i cenim kao saigrača“, rekao je Gober.

Kajl Anderson nije zamerio Goberu na ovom incidentu.

„Temperament bukti, usred si utakmice koju želimo da dobijemo, nije prvi put da se tako nešto desi. Želimo da pobeđujemo. Desilo se šta se desilo. Odrasli smo ljudi“, rekao je Anderson.

NBA otvara istragu protiv Dalasa zbog odmaranja igrača protiv Čikaga

Nacionalna košarkaška asocijacija (NBA) otvorila je danas istragu protiv ekipe Dalasa, koja je u pretposlednjem meču regularnog dela odlučila da odmori nekoliko igrača, iako su još uvek postojale šanse za plasman na plej in turnir.

Dalas je poražen na svom terenu od Čikaga (112:115), a za tim iz Teksasa nije igrao Kajri Irving, dok je Luka Dončić na početku druge deonice završio meč.

Zbog cele situacije oglasila se i liga, koja je ranije upozorila timove da ne kalkulišu.

„NBA je danas započela istragu o činjenicama i okolnostima u vezi sa odlukama Dalasa o sastavu i ponašanju, u vezi sa utakmicom Čikago – Dalas, uključujući motive koji stoje iza toga“, rekao je portparol lige Majk Bas.

Tim iz Teksasa će propustiti učešće u doigravanju prvi put posle 2019. godine.

Klej Tompson ubacio 300 trojki u sezoni

Košarkaš Golden Stejt Voriorsa, Klej Tompson je uspeo da postigne 300 trojki u ovoj NBA sezoni.

On je treći košarkaš u istoriji najjače lige na svetu kome je to pošlo za rukom.

Pre njega to su uradili njegov saigrač Stef Kari i to čak četiri puta, a jednom je to uspeo da uradi i Džejms Harden.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari