Oči pune, a mreže prazne 1Foto: Beta/Darko Vojinović

Ma koliko Srbi voleli da ih slave i veličaju, porazi su uvek samo to – izgubljene bitke za nešto ili nekoga, međutim neki se lakše podnesu od drugih, pa su se tako pristalice Partizana na kraju utakmice trećeg kola Lige Evrope u Humskoj dugim aplauzom zahvalili svojim fudbalerima na onome što su im priuštili tokom, 53 godine čekanog, „rvanja“ s velikim Mančester junajtedom.

Jedni su više žalili zbog propuštenih šansi, drugi jače kukali zbog čistog a nedosuđenog penala, treći patili sa Miletićem zbog jednog, ali kobnog kašnjenja sa uklizavanjem, ali su svima njima oči ostale pune ofanzivnog fudbala crno-belih i „kidanja“ do zadnjeg minuta, što provereno blaži rezultatsko razočarenje svakog prosečnog, običnog ili tipičnog navijača (bilo kog kluba na svetu).

Čak i kada bi nailazio na „džombe“, „parni valjak“ je tražio način da nastavi dalje i vozi napred, toliko da je trener engleskog sastava Ole Gunar Solskjer u rezimeu tesne pobede ishvalio odbranu „crvenih đavola“ za izdržane nalete domaćina. Uz protokolarnu, džentlmensku ili iskrenu sugestiju „grobarima“ da budu ponosni na to kako se ekipa Sava Miloševića suprotstavila slavnijem i jačem od sebe.

Bez pardona i odstupanja od svoje „na gol više“ koncepcije. Svašta je nedostajalo u završnici akcija crno-belih: nekada je to bio bolji šut, nekada dodavanje igraču u boljoj poziciji, nekada zrnce sreće, nekada samo desetinka nepažnje golmana gostiju Romera…. ali je uporno navaljivao na šesnaesterac rivala.

Čak i u finišu meča, kada bi u nekim ranijim periodima, fizički loše pripremljeni, padali na nos.  To je najveći pomak u Partizanovom fudbalu od kako ga vodi trenerski debitant Milošević u sadejstvu sa iskusnim pomoćnicima. Osim u nekoliko poluvremena na startu kvalifikacija za Ligu Evrope, Partizan nije mučio ni loptu ni „grobare“ sporom i ležernom kretnjom u nazad, s gomilom bojažljivih ili alibi rešenja u oslobađanju od iste.

Sasvim druga tema i priča je izbor centarfora u svlačionici osvajača poslednjeg Kupa Srbije. Možda će jednog dana Sadik češće „poentirati“ nego sada, možda će doći vreme kada će imati još efikasniju golgetersku podršku vezista Sume, Natha, Asana, Markovića, Tošića…  ali, njegov učinak je trenutno u korelaciji sa (za sada) pogrešnom procenom struke i uprave da je za sezonu na tri fronta dovoljan jedan pravi špic, s ogromnim trošenjem jer to malo alternativa nema dovoljan kvalitet i poverenje šefa.

U suprotnom se ne bi desilo da u poslednja dva kola domaćeg prvenstva i derbiju L grupe LE tim iz Humske uputi čak 51 udarac prema mreži Voždovca, Mladosti (L) i Junajteda, a u svim tim mečevima ostane praznih šaka, uz samo jedan dat pogodak („zmajevima“). Što možda uspe nekako da nadoknadi u nastavku Superlige i UEFA takmičenju, a možda mu baš ta loša realizacija „izminira“ ambicije u trci za titulu i proleće u Evropi.

Izlišno je pričati o remetilačkom uticaju raznih spoljnih faktora, jer kada već ne mogu da izbegnu te klipove sa strane Stojkoviću, Ostojiću, Zdjelaru… struci i upravi bi bilo korisnije da se fokusiraju na stvari iz sopstvenog domena.

Posle hrabre „pogibije“ protiv kluba sa „Old Traforda“ to bi bilo nalaženje mere između samozadovoljstva prikazanim u tih sat i po i obnove energije za predstojeće „ratove“ na domaćoj sceni, odnosno u nastavku borbe za prva dva mesta u konkurenciji Ostrvljana i holandskog AZ Alkmara. Jer, uvek može bolje, ali i gore od postojećeg. Partizan se pita za to, već na nedeljnom gostovanju subotičkom Spartaku.

Delegat nije „video“ rasizam

U izveštaju podnetom Evropskoj fudbalskoj federaciji, delegat meča Tibo de Gent notirao je tradicionalno zakrčenje prolaza, uskakanje navijača u teren i arsenal sitnih predmeta u pravcu španskog sudije, dok je na poluvremenu i posle meča išao ka izlaznom tunelu, ali ne i rasističke transparente, zastave i uzvike na tribinama čega su se u Partizanu najviše plašili. Međutim, u Humskoj neće biti mirni sve dok ne saznaju da li je incidente tog tipa primetio izvestilac organizacije FARE, na osnovu čijih prijava su tribine stadiona u Humskoj u nedavnoj prošlosti više puta zatvarane za sve navijače ili odrasle osobe.

Milorad Vučelić: Zalutali sudija

– Bili smo nadmoćni, bili smo bolji od Mančestera. Nažalost, izgubili smo golom iz penala i jedino što je izgledalo loše jeste da je neki sudija, iz nama poznatog prvenstva, zalutao da sudi ovu utakmicu i Partizan oštetio za čist penal – ovako je predsednik crno-belih Milorad Vučelić ishvalio svoj tim i prozvao Havijera Estradu Fernandeza, aludirajući na slične previde na štetu Partizana u srpskoj Superligi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari