Od ilegalnog sporta do globalne dominacije: Ko je Ding Liren, čovek koji je Kini doneo titulu svetkog prvaka u šahu? 1FOTO: EPA-EFE/FERNANDO VILLAR

Sekund nakon što mu je Jan Nepomnjiši pružio ruku priznajući poraz, kineski velemajstor Ding Liren je prekrio oči, procesirajući činjenicu da je upravo posao 17 prvak sveta u šahu. Prvi u istoriji iz Kine.

“Nisam mogao da kontrolišem emocije. Plakaću. Briznuću u plač. Bio je ovo jako težak turnir za mene, imam osećaj olakšanja”, sumirao je Liren nakon trijumfa.

A mnogo toga moralo je da se poklopi da bi Liren došao na vrh. Najpre, on nije uopšte ni trebalo da igra za titulu.

Na Turnir kandidata, koji određuje izazivača za svetsku titulu, dospeo je tek nakon suspenzije ruskog velemajstora Sergeja Karjakina, koji je dobio šestomesečnu zabranu igranja zbog snažne podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu. Na turniru, Liren je završio kao drugoplasirani iza još jednog Rusa – Jana Nepomnjišija. To je značilo da će Rus ponovo izazvati neprikosnovenog šampiona Magnusa Karlsena, a da će Liren čekati neku novu priliku.

Međutim, onda su se glasine obistinile – Magnus Karlsen, čovek kojeg mnogi smatraju najboljim šahistom u istoriji je zbog “manjka motivacije” odlučio da odustane od odbrane titule.

Jednom kada se Liren našao za tablom u Astani, delovalo je meč ide u pravcu Rusa. Tri puta je Nepomnjiši pobeđivao, tri puta se Ding Liren vraćao. Na kraju, nakon 14 partija, bilo je nerešeno, otvarajući put ka svojevrsnim produžecima – četiri partije sa znatno manje vremena za razmišljanje.

Tri su remizirali, a delovalo je da i četvrta ide ka tome. Kada je Nepo počeo da ponavlja poteze, Liren koji je igrao sa crnim figurama, je odlučio da ide na sve i ništa. Dobio je sve, kada je petnaestak poteza kasnije, Nepomnjiši, pritisnut vremenom, i izvesnom pobedom protivnika, predao.

Ding Liren je 1992. godine rođen u Vendžou, šahovskom gradu u pokrajini Džeđang na jugoistoku Kine. Smatrali su ga vunderkindom do 2009. godine kada je učestvovao na državnom šampionatu Kine. Kao najmlađi učesnik, i jedan od dvojice bez titule velemajstora, turnir koji je okupljao 12 najboljih igrača u Kini osvojio je ubedljivo, bez poraza. Postao je najmlađi šampion Kine u istoriji, a istovremeno je ispunio i poslednju normu za dobijanje titule velemajstora.

Od avgusta 2017. do novembra 2018. godine imao je niz od 100 partija bez poraza, postavljajući rekord. Ovaj rekord je, doduše, držao kratko. Već u oktobru naredne godine, rekord mu je oborio Magnus Karlsen.

Njegova titula svetskog prvaka je, očekivano, dočekana sa oduševljenjem u Kini. U zemlji u kojoj je za vreme Kulturne revolucije, šah deset godina bio ilegalan kao zaumna razbibriga dekadentnog Zapada.

Prva osoba koja je Lirenu prva uživo čestitala na tituli bio je Nebojša Baralić, međunarodni šahovski sudija iz Srbije koji je sudio finale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari