Od Ljajića do Islamovića, Pazarci nikada brojniji 1Foto: Evropska atletska federacija

Kruna karijere svakog sportiste je neka od reprezentativnih selekcija, a u njima Novopazarci nikada nisu bili brojniji. Kod seniora u ekipnim sportovima najdalje je dogurao fudbaler Adem Ljajić.

U Rusiji na poslednjem šampionatu sveta postao je prvi Novopazarac učesnik jednog od dva najveća svetska sportska događaja. Odigrao je sve tri utakmice u grupnoj fazi, u pobedi Srbije nad Kostarikom na terenu se zadržao do 70. minuta, protiv Brazila pet minuta više, dok je u duelu sa Švajcarcima u igru ušao u 63. minutu.

Godinama je u individualnim sportovima Amela Terzić perjanica Srbije u trčanju na srednjim prugama. Prošle nedelje treći put se pojavila na seniorskom šampionatu Evrope. Posle dva finala na 1.500 metara, u Cirihu (2014) i Amsterdamu (2016), u Berlinu je zastala u polufinalu, imala je tek 23. rezultat (4:17,22) u konkurenciji 24 atletičarke. Raduje prodor mladih u reprezentativne juniorske i kadetske selekcije. Više se ne može govoriti o tome kako oni kucaju na vrata „A“ timova, oni su u njima, a pojedincima pripadaju i te kako značajne uloge.

Ovog leta najveće dostignuće u timskim sportovima je zlatna medalja košarkaša Altina Islamovića (14.02. 2000.) sa juniorskom reprezentacijom Srbije. U finalu u Rigi pobeđen je domaćin Letonija (99:90). Islamović je na terenu proveo 17 minuta, u jednoj od retkih utakmica u kojoj se nije upisao u strelce. Šutirao je dva puta za dva i jedanput za tri poena i zabeležio jedan skok. Bek beogradskog Mega Bemaksa, karijeru je počeo u klubu Novi Pazar winer 06, nastavio je u Poletu iz Ratine i Luksemburgu, da bi na poziv jednog od najpoznatijih svetskih menadžera prošle godine postao igrač ABA ligaša Mega Bemaksa. Na šampionatu u Letoniji, Islamović je upisao više nego zanimljivu statistiku. Na terenu je u proseku proveo 14,6 minuta, imao je 3,7 ubačenih poena, 1,5 skokova i 1,1 asistenciju. Krasi ga besprekorna igra u odbrani i izuzetno precizan šut za tri poena, što je pokazao u utakmici grupne faze protiv Crne Gore pogodivši pri samom kraju meča trojku za trijumf Srbije (97:95).

Kadetska fudbalska reprezentacija Srbije kvalifikovala se na Evropsko prvenstvo u Engleskoj. U veoma teškoj grupi sa Španijom (0:1), Nemačkom (0:3) i Holandijom (0:2), klinci rođeni 2001. i 2002. godine nisu osvojili ni bod, niti postigli gol na stadionima u Bartonu i Lauberou. Na golu reprezentacije u prve dve utakmice stajao je golman Partizana Lazar Slavković (3.03.2002.), mladić koji je u beogradski tim stigao iz novopazarskog OFK Rasa. Najbolji utisak ostavio je u prvom meču šampionata kada je u duelu sa Španijom briljantnim odbranama naš tim ostavio u igri za aktivan rezultat do samog kraja utakmice.

Evropsko prvenstvo rukometaša u Sloveniji za igrače do 20 godina reprezentacija Srbije u kojoj su bila i dva igrača Novog Pazara, Boris Radivojević i Aleksa Milošević (20), završila je na osmom mestu. Momci iz Smederevske Palanke i Prijepolja pre dolaska u Novi Pazar nisu bili reprezentativci, ali su ih dobre igre u plavom dresu preporučile selektoru Nenadu Maksiću. Nisu imali značajnije uloge u timu, ali su pored svojih imena upisali nekoliko nastupa u grupnoj fazi i mečevima za plasman. Radivojević je ukupno postigao šest golova, a Milošević tri, i to u poslednjem meču protiv Islanda (27:30).

Košarkašica Vašaša iz Budimpešte, bek Nadia Smailbegović (17) branila je boje juniorske reprezentacije Srbije prošle nedelje na Evropskom prvenstvu u Udinama. U grupnoj fazi na tri utakmice na terenu je provela šest minuta bez postignutog poena, nije dobila priliku u porazu od Rusije u osmini finala i u pobedi nad Švedskom u borbi za plasman. Na parketu se najduže zadržala u meču sa Italijom (osam minuta i 53 sekunde), a prve poene (četiri) postigla je u poslednjoj utakmici sa Poljakinjama (48:74). Srbije je u konačnom plasmanu završila na 12. mestu.

Jedan od najtalentovanijih odbojkaša u zemlji, Novopazarac Alija Bekrić (17) sa reprezentacijom Srbije osvojio je u nedelju na Balkanijadi u Valjevu srebrnu medalju. Turci su do titule došli ubedljivo, bez izgubljenog seta u pet utakmica. U finalu su deklasirali Srbiju, za samo 62 minuta, 3:0 (25:10, 25:19, 25:12). Primač Novog Pazara već je debitovao za najbolji tim u Superligi, a oduševio je igrom u napadu i odbrani u pobedama nad BiH (22 poena), Albanijom (15), Rumunijom (21) i u polufinalu protiv Moldavije (15), dok je kao i čitav tim slabiji bio u finalu (pet poena). Da je odskočio u našem timu pokazatelj je i priznanje koje mu je dodeljeno na završetku prvenstva, proglašen je najboljim primačem turnira. Bekrić će zbog velike konkurencije u Novom Pazaru i svoje mladosti sledeću sezonu najverovatnije provesti u prvoligašu VGSKA iz Velikog Gradišta.

Najpoznatiji i po rezultatima najbolji junior iz Novog Pazara je atletičar Elzan Bibić. Iz sezone u sezonu podiže granice i samo čudo može da se desi da ne dosegne fenomenalnu seniorsku karijeru. U julu na Svetskom juniorskom prvenstvu u Tampereu dva puta je postavljao lični rekord na 1.500, u polufinalu 3:44,68, i u finalu, u kojem je zauzeo sjajno šesto mesto, (3:44,65). Od Evropljana bolji od njega bili su samo osvajač srebra i evropski prvak za seniore na 1.500 i 5.000 metara Norvežanin Jakob Ingebrigsten i Britanac DŽejk Hejvord (četvrto mesto). Možda još značajniji domet je njegovo 13. mesto na istom takmičenju u disciplinu u kojoj po predviđanjima dobrih poznavalaca atletike može daleko da dogura, na 5.000 metara (14:15,37), iako je njegov lični rekord postavljen ove godine kudikamo bolji (13:44,25). Od evropskih atletičara ispred njega našao se ponovo samo fenomenalni Jakob Ingebrigsten. U Staroj Zagori na seniorskoj Balkanijadi osvojio je dve zlatne medalje, postavivši na 1.500 metara lični rekord (3:43,36), dok je 3,000 metara pretrčao za 8:15,06. Među seniorima oprobao se i na Mediteranskim igrama u Taragoni zauzevši 13. mesto (14:32,05). Ostaje žal što mu je tako malo nedostajalo da se kao 19 – godišnjak nađe na Evropskom prvenstvu za seniore u Berlinu.

Na Olimpijskom festivalu mladih (EYOF) nastupila je i sve bolja Amra Terzić, ovoga puta sa ne tako mnogo uspeha. Posle nedavnog nastupa na šampionatu sveta u Ivrei (Italija), gde nije završio trku, kajakaš Starog grada iz Novog Pazara Alen Tahirović (17) je prošle nedelje na stazi Matka u Skoplju bio najbolji u četvoročlanoj ekipi Srbije na Evropskom prvenstvu za juniore u kajaku na divljim vodama. U disciplini klasik zauzeo je 21. mesto, a u sprintu četrnaesto, zaostavši nešto više od tri i po sekunde za pobednikom, Francuzom Reboom.

Velike nade Novi Pazar polaže i u novog člana beogradskog Partizana, biciklistu Admira Kolašinca. Na evropskom prvenstvu juniora u Češkoj nije završio trku, dok je u januaru zauzeo treće mesto na državnom prvenstvu u ciklokrosu. NJegov donedavni klupski drug, kadet Nermin Ćatović na ,,Trci mira“, najpoznatijoj svetskoj u toj kategoriji, stigao je do 54. mesta, dok je početkom godine u Velikom Gradištu došao do naslova šampiona Srbije za kadete u ciklokrosu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari