Od Radonjića sve zavisi 1Foto: STARSPORT

Definitivan prelazak Marka Simonovića u Zenit, uz očekivani odlazak Stefana Jovića, najverovatnije u minhenski Bajern, trebalo bi da predstavlja tačku preseka u sistemu Crvene zvezde, na čijem je vrhu poslednje četiri godine bio Dejan Radonjić.

Crnogorski stručnjak danas putuje u San Antonio, gde će zajedno sa Mirkom Pavlovićem, sportskim direktorom kluba, imati priliku da se tokom Letnje lige u Las Vegasu upozna sa načinom rada najbližih saradnika čuvenog Grega Popovića. Popularni Deki još uvek nije digao ruke od Crvene zvezde, ali su šanse kluba sa Malog Kalemegdana, kako vreme prolazi, sve manje u nameri da nastave saradnju sa stručnjakom koji im je, zajedno sa saradnicima, omogućio osvajanje devet trofeja. Radonjićeva odluka usko će biti povezana sa narednim potezima Branka Lazića, Ognjena Kuzmića, moguće i Marka Gudurića, odnosno Nemanje Dangubića, koji još uvek nisu krenuli stopama Luke Mitrovića, Čarlsa Dženkinsa i Marka Simonovića (zvanično pronašli nove klubove).

Opšte je poznato da su igrači svih ovih godina imali apsolutno poverenje u trenera Radonjića i da je on jedini bio u mogućnosti da gasi potencijalne požare, prouzrokovane finansijskom krizom, naročito u poslednjoj sezoni. Transferi Mitrovića, DŽenkinsa i Jovića; odlasci Simonovića, Voltersa, Tompsona, bili su, u suštini, deo plana, koji bi i u ovom trenutku mogao da potpiše trener Radonjić, ali bi tu i sigurno stavio tačku, da je kojim slučajem na vreme produžio saradnju sa Zvezdom.

Uprava, na čelu sa Nebojšom Čovićem, od transfera Mitrovića, DŽenkinsa i Jovića mogla bi da prihoduje oko 500.000 evra i time bi bila u prilici da sanira dobar deo dugova prema igračima iz poslednje sezone, ali i treneru Radonjiću, čiji je osnovni zahtev da se isplate sve zaostale plate prema igračkom sastavu i stručnom štabu. Skidanje zabrane registrovanja novih igrača od strane Arbitražnog suda FIBA, koja je na snazi od 15. juna zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza prema Galu Mekelu, bivšem pleju crveno-belih, svakako je prioritet čelnih ljudi kluba, kojima polako curi vreme; početak je jula, a ni u obrisima se ne nazire potencijalni sastav i stručni štab za narednu evroligašku sezonu.

Postoji i opcija po kojoj bi Nebojša Čović već na narednoj sednici Skupštine kluba, tokom jula meseca, stavio na proveru svoj mandat, dobijen prošlog leta. NJegova odgovornost za finansijsko stanje u klubu je svakako velika i kao dokazani sportski radnik dužan je da objasni propuste na prihodnoj strani budžeta projektovanog za sezonu 2016/17, koji su višemilionski. Čovićev potencijalni odlazak mogao bi da prouzrokuje velike promene na Malom Kalemegdanu. Zvezda bi njegovim odlaskom mogla da ostane bez čitavog omladinskog pogona i korišćenja sve tri hale: Železnik, Basket siti i Basket lend. Takođe, sistem napravljen u mlađim kategorijama: hala – škola – internat, više ne bi postojao, a samim tim bi FMP ponovo postao najbolje mesto za razvoj mladih igrača, pogotovo iz unutrašnjosti Srbije i okruženja.

Na drugoj strani; Zvezda bi, potencijalnim postavljenjem politički podobnijih ljudi, sigurno dobila veći priliv novca. Ponovo bi se zavrtela potpuno nerealna priča o fajnal-foru 2018. u Beogradu, sa dalekosežnim posledicama koje bi mogle da prouzrokuju čak i gašenje kluba narednog leta ako kasa bude bila prazna, a omladinski pogon potpuno razrušen.

Sa Dangubićem i Milutinovim

Tokom boravka u San Antoniju od 6. do 14. jula Dejan Radonjić imaće prilike da kao deo stručnog štaba tima koji će se takmičiti u Letnjoj ligi u Las Vegasu, sarađuje sa Nemanjom Dangubićem i Nikolom Milutinovim. Bivši saigrači u Hemofarmu i rivali u dresovima Crvene zvezde i Partizana, deo su Sparsa u Letnjoj ligi. Dangubić je bio jedan od omiljenijih igrača Radonjića tokom poslednje tri sezone u Zvezdi, dok je Milutinov bio njegova velika želja prošlog leta. Centar Olimpijakosa bio je blizu jednogodišnje pozajmice u Crvenoj zvezdi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari