Odbijena žalba FSS o prijemu Kosova u UEFA 1

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani odbacio je danas žalbu Fudbalskog saveza Srbije da Kosovo postane članica Evropske fudbalske asocijacije, UEFA.

U presudi objavljenoj danas pred sudom u Švajcarskoj, navedeno je da je Kosovo ispunilo standarde UEFA za ulazak, zato što „je priznato od većine članica Ujedinjenih nacija kao nezavisna država“, preneo je RSE.

U maju 2015, Evropska fudbalska federacija, glasala je sa 28 prema 24 u korist aplikacije Kosova za članstvo i pored toga što se Srbija snažno protivila tome.

Odluka UEFA, potom je vodila do toga da je Kosovo nedelju dana kasnije primljeno i u Svetsku fudbalsku federaciju, FIFA. Posle toga usledile su i prve kvalifikacije za Kosovo za Svetski kup 2018. godine, u jednoj od kvalifikacionih grupa.

„Ova odluka je ozbiljan udarac na autoritet međunarodnog sportskog prava i svih načela na kojima se zasniva. Kakva je odluka, na čemu je bazirana i sa kojom namerom, najbolje govori samo obrazloženje te odluke koje je zaista sramno!“, poručio je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Predsednik Kosova Hašim Tači je na Tviteru napisao da je srećan što su svetske aspiracije kosovskog fudbala danas potrvđene nakon nerazumnog pokušaja Srbije da spreči članstvo u UEFA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari