Odbojkaši Srbije danas sa Argentinom u osmini finala SP 1Foto: OSS

Odbojkaška reprezentacija Srbije započinje eliminacionu fazu na Svetskom prvenstvu u odbojci, a protivnik joj je Argentina. “Gaučosi “su bili u F grupi koja je bila možda i jedna od najtežih na ovogodišnjem šampionatu, a iz nje su “izašli” sa četiri osvojena boda, te kao jedna od najboljih trećeplasiranih ekipa.

Interesantno je to da su u grupi sve mečeve igrali u pet setova, a samo jedan su dobili i to uvodni protiv Egipta, dok su izgubili od Holandije i Irana.

Srbija je imala maksimalan učinak u grupnoj fazi, ali se stiče utisak da nije prikazala blistave partije ni na startu protiv najkvalitetnije Ukrajine, ali ni protiv Portorika i Tunisa.

Prvi set bi kao po nekom loše napisanom pravilu pripadao našim protivnicima, a onda bi “Orlovi” zapinjali i krajnim naporima sustizali rezultatski deficit, a onda na sjajnim servisima i na suvi kvalitet stizali do vođstva u setovima. U preostalim periodima igre bi bili nešto sigurniji na prijemu i lakše bi “zatvarali” setove, ali sporije ulaske u utakmice kvalitetnije reprezentacije mogu da kazne. Upravo je Argentina jedna takva selekcija i prvi set će biti od ključne važnosti na ovom susretu.

Iako je Srbija posle velike borbe savladala “Gaučose” u ovogodišnjoj Ligi nacije (3:2 u setovima), Marselo Mendez, strateg našeg današnjeg protivnika, će sigurno pripremiti ekipu drugačije nego tada. U napadu sve počinje od dizača i kapitena tima Lusijana De Čeka, koji sjajno distribuira lopte na krajeve, ali i ka svojim srednjim blokerima.

Na servisu su posebno opasni Agustin Loser i Bruno Lima, a u napadu bi “Orlovi” moraju da izbegavaju jednog od najboljih libera na svetu Santijaga Dananija. Koliko je današnji protivnik neugodan najbolje pokazuju Olimpijske igre u Tokiju gde je reprezentacija Argentine osvojila bronzanu medalju.

Kada pogledamo na kostur u oči odmah upadaju derbiji već u četvrtfinalu. Jedan takav meč već imamo, a u njemu će se sastati Poljska i SAD. Bolji iz meča Argentina – Srbija ide na pobednika duela Brazil – Iran, a ako Francuska opravda ulogu favorita u meču proitiv Japana, u četvrtfinalu će “ukrstiti koplja” sa Italijom.

Ono što prvo upada u oči kada se pogleda ta rang-lista i kostur glavnog dela takmičenja su sudari najvećih favorita u četvrtfinalu. Poljska i SAD bi mogle da se sastanu u jednom delu žreba, a Italija i Francuska u drugom. Ta četiri tima su mnogi pre takmičenja videli u završnici, ali tako nešto se neće ostvariti. Dva od četiri glavna favorita biće eliminisana već u četvrtfinalu.

Meč je na programu od 17:30 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari