Odbojkaši Srbije u polufinalu Evropskog prvenstva 1Foto: Fonet

Spustili su rampu odbojkaši Srbije u četvrtfinalu Evropskog prvenstva.

“Seča favorita” započeta u osmini finala (Francuska, Poljska), nastavljena glatkim porazom Italije od Belgije, samo je dodatno uozbiljila pulene Nikole Grbića, koji su protiv Bugarske pokazali da, neporaženi u dosadašnjem toku šampionata, apsolutno zaslužuju da se od subote nadigravaju za jednu od medalja na Evropskom prvenstvu u Poljskoj. Srbija je sa maksimalnih 3:0 preslišala Bugarsku (25:21, 25:22, 28:26) i za mesto u finalu boriće se sutra protiv Nemačke (17.30).

Sjajno su naši odbojkaši započeli meč, završivši uvodni deo na impresivan način. Imponovalo je bilo gledati kako tehničar Jovović deli lopte “počašćen” dobrim prijemom libera Rosića, ali i primača Kovačevića i Petrića. Razornim servisima Lisinac je demonstrirao i kakav će pristup imati njegovi saigrači do kraja susreta. Da karakter neće biti problem videlo se tokom drugog dela igre. Bugari su do prvog tehničkog tajm-auta imali vođstvo (8:3), koje je na nekim prethodnim turnirima za “orlove” uglavnom delovalo nedostižno, međutim ne i sinoć u Krakovu. Srpski odbojkaši nisu menjali pristup; Jovović je bio raznovrstan, često je na krajevima, iz četvorke, koristio Petrića i Kovačevića, vešto ostavljajući korektora Luburića, uglavnom sa loše spojenim dvojnim blokom rivala. Agresivnim servisom poremetili su Grbićevi aduti prijem Bugara, znatno lakše čitajući njihove napade. Ubrzo su Stanković i saigrači prešli u vođstvo, umešno ga sačuvavši do kraja drugog seta. Blok je u važnim trenucima odlično funkcionisao. Pomenuti Lisinac i Podraščanin uspevali su da pravovremeno “spoje” sa prvim saigračem, osetno uticavši na samopouzdanje korektora Sokolova, ubedljivo najboljeg napadača bugarske reprezentacije.

Rival je u trećoj deonici bio najbliži osvajanju seta, međutim duh zajedništva jasno se ocrtavao, pre svega preko gestikulacija Kovačevića, koji je najvažnije poene proslavljao vešto koketirajući sa kamerom. Kao nekada braća Grbić, tehničar Jovović u najvažnijim, ali i najriskantnijim poenima, vezanim kontrama išao je na Kovačevića, koji je neverovatnim dijagonalama oduševljavao oko pet hiljada ljudi u hali. I posle vođstva naših odbojkaša (16:14) Sokolov nije odustajao. NJegovim genijalnim potezima, pre svega servisom, protivnik je imao kontru za 22:19, ali je Lisinac blokom najavio pravu dramu. Frenetičnom požrtvovanošću Srbija je na volšeban način prevazišla najkritičniju situaciju na meču. Bugari su imali dve set lopte (24:22), ali je Sokolov sve upropastio. Pročitan “opalio” je preko bloka za 24:24. Nikolov je isto uradio kod 27:26 i Srbija se našla u prilici da se 11. put na prvenstvima Evrope bori za medalju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari