Odbojkašice osvojile Svetsko prvenstvo 1Foto: EPA-EFE/KIYOSHI OTA

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije osvojila je titulu prvaka sveta, pošto je danas u Jokohami u finalu pobedila selekciju Italije sa 3:2 (21:25, 25:14, 23:25, 25:19, 15:12).

Ovim uspehom odbojkašice Srbije su potvrdile dominaciju, jer su i aktuelne prvakinje Evrope i olimpijske vicešampionke. Trijumf u Japanu je najveći uspeh naše ženske odbojke. Jedinu medalju na šampionatima sveta odbojkašice su do sada osvojile 2006. godine, kada su bile treće.

U današnjem finalu izabranice Zorana Terzića su drugi put na ovom prvenstvu savladale Italiju, koja je dobila sve ostale utakmice. Do zlatnog odličja odbojkašice Srbije su stigle potpuno zasluženo jer su bile bolje u svim segmentima igre. Imale su tri uspešna napada više, tri bloka više, dva as servisa više, napravile su šest grešaka manje i ukupno osvojile 14 poena više.

Na osnovu tih pokazatelja mogla je da se očekuje i ubedljivija pobeda, ali je je veliki pritisak uslovio neke greške, pogotovo u završnici trećeg seta, pa je odluka pala tek u taj brejku. Čitav teret finala iznela je startna postava, a još jednu briljantnu utakmicu odigrala je najbolji korektor sveta Tijana Bošković, koja je osvojila 26 poena.

Kao u polufinalu protiv Holandije, odlično ju je pratila Brankica Mihajlović sa 19 poena, ali je za pobedu možda i važniji bio najbolji učinak srednjaka na ovom šampionatu, jer su Milena Rašić i Stefana Veljković osvojile po deset poena. Sve to verovatno ne bi bilo dovoljno za pobedu da i na ovoj utakmici nije odlično funkcionisla igra u odbrani. Iako su Italijanke imale 148 napada, 12 više od našeg tima, smečevima su osvojile 60 poena, tri manje od Srbije, i to je bilo presudno.

Najbolja italijanska odbojkaškica Paola Egonu ispunila je svoju normu sa 30 osvojenih poena, ali je imala čak 60 napada, pa je procentualno bila lošija i od Tijane Bošković i od Brankice Mihajlović, koje su realizovale više od 50 odsto napada.

Bronzanu medalju osvojila je reprezentacija Kine, koja je u meču za treće mesto pobedila Holandiju sa 3:0. Srbija: Bošković 26, Mihajlović 19, Veljković 10, Rašić 10, Ognjenović 8, Buša 6, Živković, Malešević, Pušić, Bjelica, Aleksić, Stevanović, Popović. Greške protivnika 30 poena. Italija: Egonu 33, Boseti 14, Sila 10, Danezi 9, Kikirela 3, Malinov 2, Ortolani, Kambi, Đenaro, Činelo, Far, Pjetrini, Lubijan, Parokjale. Greške protivnika 24 poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari