Odbojkašice Srbije protiv Japana startuju na Fajnal-siksu 1Foto: FIVB

Dva vezana poraza (Japan i Holandija) predstavljaju lošu uvertiru odbojkašica Srbije za Fajnal-siks Svetskog prvenstva.

U grupi sa Japanom i Italijom, naše gracije pokušaće da se domognu prolaska u polufinale, a za takav poduhvat najbolje bi bilo da se u nedelju (12.20) revanširaju domaćinu za poraz u drugoj fazi. Eventualna pobeda na startu značajno bi približila izabranice selektora Terzića zacrtanom cilju, a koliko će iskušenje biti teško zavisiće od toga da li će Tijana Bošković zauzeti mesto na korekciji.

Verovatno trenutno najbolji korektor na svetu, Boškovićeva je propustila poslednja dva meča zbog povrede, što se rapidno odrazilo na produktivnost srpskog napada. Ana Bjelica je nesporno dobra igračica, ali je Tijana ipak klasa za sebe. Takođe, Bjanka Buša na pomenutim duelima nije bila sigurna na prijemu, segmentu od kojeg umnogome zavisi uspeh Srbije. Selektor Terzić preferira igru preko srednjaka Rašićeve i Veljkovićeve, a njihova produktivnost najviše zavisi od stabilnog prijema.

– Željno smo iščekivale žreb. Znamo ekipu Japana, poznajemo njihov stil igre i sigurna sam da ćemo nametnuti naš način realizacije poena, odnosno da im nećemo dozvoliti da se razmahnu kao na prethodnom duelu. Imaćemo dovoljno vremena da se malo odmorimo i pripremimo za tako važan meč – poručila je upravo Buša.

Japanke su neopisivo uporne i istrajne u polju, toliko da akrobacijama na terenu uspevaju da poremete nivo samopouzdanja rivalki. Izuzetno su brze i u stanju da munjevito naprave prebačaj u četvorku ili jedinicu. Eksplozivnost im omogućava, uprkos nedostatku visine, da se na vreme pravilno postave u bloku. Osim u porazu od Holanđanki, na svim ostalim duelima bile su poprilično dominantne, zaključno sa poslednjim izgubljenim mečom od Brazila (3:2), nakon što su sa osvojena dva uvodna seta obezbedile prolaz na Fajnal-siks. Primači Iši i Koga, odnosno levoruki korektor Nagaoka čine primarne opcije u organizaciji napada Tahiro.

– Poslednje dve utakmice treba zaboraviti. Imaćemo priliku da se revanširamo Japankama. Iskreno, mislim da će tako i biti jer smo poprilično kvalitetna ekipa. Ako budemo u našem pravom izdanju mislim da Japanke i Italijanke neće biti u poziciji da nas ugroze – jasna je Bojana Živković, rezervna opcija na mestu organizatora igre.

Raspored treće faze

Grupa G

1. Italija

2. Japan

3. Srbija

nedelja

Japan – Srbija 12.20

ponedeljak

Japan – Italija 12.20

utorak

Srbija – Italija 09.10

Grupa D

1. Holandija

2. Kina

3. SAD

nedelja

Kina – SAD 09.10

ponedeljak

Holandija – SAD 09.10

utorak

Kina – Holandija 12.20

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari