Odigrati najmanje šest mečeva 1Uroš Bregar foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

U Španiji večeras počinje 25. planetarni šampionat za rukometašice (1-19. decembar), sa rekordnih 32 učesnika podeljenih u osam grupa u prvoj fazi turnira.

Nakon čega će osam ekipa, kroz nove dve grupe, nastaviti odvojenu trku za plasman od 25. do 32. mesta, a ostali, razvrstani u još dve grupacije, probati da se probiju do nokaut runde.

Borba za trofej startuje utakmicom Španije i Argentine, a sutra kreću masovne bitke za sledeći krug takmičenja, sa poprištima u Granoljersu, Kastelju, Liriji i Torevijehi.

Domaćin i aktuelni evropski šampion bi voleo da ode korak dalje od drugog mesta sa SP u Japanu, pre 24 meseca, Rusija (zbog doping sankcija nastupa kao Ruska rukometna federacija) da uzleti sa stepenika niže na pobedničkom postolju istog turnira i produži tamo gde je stala na Olimpijskim igrama ovog leta (2), a Holandija da produži vladavinu svetom.

Kao prva ispod crte, na prethodnom planetarnom turniru i na prvenstvu Evrope, završila je i dalje ambiciozna selekcija Norveške; visoko pucaju i zlatna Francuska sa poslednjih Olimpijskih igara, na OI bronzana Švedska, kontinentalni viceprvak Hrvatska, kao i polufinalista EP 2020 – Slovenija.

Plus pojedini pritajeni kandidati za vrhunski plasman među evropskim selekcijama. Svi sa manjim ili većim problemima sa povredama i korona virusom, neki sa starim a neki sa podmlađenim sastavima, poput tima Srbije.

Posle neuspeha u kvalifikacijama za Igre u Tokiju i žučne medijske svađe trofejnog stručnjaka na jednoj i dela igračica i predsednice Saveza Milene Delić na protivničkoj strani, selektora Ljubomira Obradovića zamenio je vrlo perspektivni Slovenac Uroš Bregar.

Da bi se nakon baraž mečeva za ovo SP, pod vođstvom komandanta stručnog štaba Slovenije u vreme njenih najvećih uspeha, od državnog dresa oprostile  tri glavne vedete i najstarije Katarina Krpež-Šlezak, Andrea Lekić i Dragana Cvijić.

A neke druge standardne igračice izgubile pređašnji status.

– Ovo nam je tek četvrto okupljanje od kad sam preuzeo reprezentaciju. U tom periodu smo u velikoj meri promenili i podmladili selekciju. Iza nas su deset treninga na pripremama i dve kontolne utakmice sa Severnom Makedonijom. Sa dosta testiranja i rotacija. Moram pohvaliti sve devojke, jer su bile vrlo profesionalne i radile su na visokom nivou. Znam da im je bilo teško, pošto smo radili neke nove stvari za njih, ali vrlo sam zadovoljan pruženim – objasnio je pred današnji put na Pirineje strateg 13. selekcije na EP 2020, pa predočio lične i kolektivne ambicije narednih nedelja.

– Cilj je da na svakoj utakmici pobedimo, to je uvek tako, a ono što treba da uradimo je da  u Španiji odigramo najmanje šest utakmica – priželjkuje Bregar, čije će izabranice u B grupi igrati sa Poljakinjama (3. decembar), Kamerunkama (5.12) i Ruskinjama (7.12).

Srebro najveći domet

Od osamostaljivanja Srbije, rukometašice su propustile tri SP (2007, 2009, 2011. godine), da bi svoje prvo učešće u novoj eri završile osvajanjem srebrne medalje u Beogradu 2013. godine. Posle toga su završavale na 15. (2015), 9. (2017) i 6. mestu (2019).

Pun spisak novih imena

Na SP su otputovale: Golmani: Jovana Risović, Кristina Graovac i Jelena Đurašinović; Leva krila: Tamara Кocić i Aleksandra Stamenić, pivoti Marija Petrović, Marija Jovanović i Jelena Agbaba; Desna krila: Nataša Lovrić i Ana Кojić; Bekovi: Jovana Stoiljković, Ivana Mitrović, Jovana Jovović, Jovana Кovačević, Tamara Radojević, Кristina Liščević, Marija Agbaba i Anđela Janjušević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari