Odluka o ABA ligi 27. maja 1Foto: BETA/ABA liga/Crvena zvezda mts/DS)

Evroliga je odredila 24. maj za datum kada će odlučiti hoće li biti nastavka sezone ili će takmičarska godina biti otkazana.

Sledeći poteze koje će povući Đordi Bertomeu i njegovi saradnici, u ABA ligi su odlučili da „dan D“ bude 27. maj. za kada je zakazana sednica Skupštine regionalnog takmičenja.

Predstavnici klubova, kao i bord takmičenja, trebalo bi da tada, nakon donešenih odluka Evrolige, postignu dogovor u vezi sa tim da li će se sezona nastaviti ili će biti otkazana, kao što je to već odlučeno u Turskoj, Italiji, Francuskoj, VTB ligi….

Jasno je da kakva god bude bila, odluka neće biti jedinstvena. Da bi postala „pravosnažna“ biće potrebna većina glasova.

Poznato je da su Budućnost i Mornar uporni u tome da se sezona nastavi; samo u tom slučaju crnogorski klubovi bi mogli da se nadaju mestu u Evroligi naredne takmičarske godine.

U Crvenoj zvezdi jesu za nastavak, ukoliko uslovi za to budu stvoreni i zdravstvena sigurnost učesnika bude obezbeđena, međutim kao najrealniju opciju spominju prekid prvenstva. Partizan je takođe za to da se šampion odredi na terenu, međutim, crno-beli bi prihvatili i rešenje da se takmičarska godina prekine, odnosno otkaže, ali pod uslovom da se prvak proglasi na osnovu trenutnog stanja na tabeli, što bi značilo da bi klub iz Humske postao šampion.

Gotovo svi klubovi počeli su sa treninzima na otvorenom; iako prisustvo virusa, nije pronađeno kod igrača i članova stručnih štabova, pauza od skoro dva meseca i te kako se odrazila na fizičko stanje profesionalaca.

Kondicioni treneri Partizana i Crvene zvezde saglasni su u tome da bi sezonu trebalo otkazati: fizičko stanje igrača je takvo da je rizik od povreda izuzetno visok. Da bi se vratili u takmičarsku formu, igračima će biti potrebno najmanje 2-3 meseca kontinuiranog rada, mada postoje mišljenja da je vremenski interval i znatno duži.

Ujedno, klubovi koji su počeli sa treninzima, to čine sa domaćim igračima, i tek po nekim inostranim koji su rešili da vreme pandemije ne provedu kod kuće. Krajnje je upitno da li će se i kada vratiti Amerikanci, a bez njih nastavak prvenstva ne bi imao smisla.

U trenutku prekida, u ABA ligi je bilo ostalo još jedno kolo, a potom je trebalo da usledi plej-of. Jasno je da bi Partizan nastavak dočekao kao prvi na tabeli, Budućnost je bila druga, a Zvezda treća.

Na deobi četvrte pozicije nalazili su se Mornar i Olimpija Cedevita, dok su čak tri ekipe (Mega, Krka i Zadar) bile poravnate na samom začelju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari