Odluka o drugom finalisti Lige Evrope pada u duelu Intera i Šahtjora 1Foto: EPA-EFE/Martin Meissner

Drugi finalista Lige Evrope biće neka od dve „viška“ ekipe iz Lige šampiona, jer su Inter i Šahtjor sezonu počeli u elitnijem i još unosnijem takmičenju, a ovom se priključili tek pošto su izvisili u borbi za nokaut rundu LŠ.

Obe s ambicijom da se „iskupe“ uzimanjem „rezervnog“ trofeja i iskustvom osvajanja istog, jer je timu iz Milana to polazilo za rukom 1978, 1991. i 1994. godine, a protivniku s adresom u Donjecku pre 11 sezona.

I jedna i druga s realnim optimizmom, pošto su Italijani u prošlom krugu bez naročite muke dobili nemački Bajer (2:1), a Šahtjor još lakše izbacio švajcarski Bazel (4:1). S jednako dobrim kvalitetnim timovima i trenerima, takođe.

– Imamo još dve utakmice da ovu sezonu učinimo nezaboravnom. Bilo je neobično imati dovoljno vremena za oporavak od prethodnog meča, analizu utakmica rivala i pripremanje taktike za sledeći izazov, jer smo nekoliko meseci igrali na svaka tri dana, ali gledali smo da ga maksimalno iskoristimo. Šahtjor je takođe veliki tim, s dosta dobrih pojedinaca, ali važnije nam je kako ćemo se mi postaviti i obaviti ono što planiramo, a to je prolaz u finale. Spremni smo za tešku bitku – kaže defanzivac viceprvaka poslednje Serije A Ešli Jang, a isto razmišlja i njegov kolega iz odbrane Danilo Ambrosio.

– Nismo favorit ali nije ni Šahtjor, jer su ekipe ujednačenog kvaliteta, a klubovi standardno visokih prohteva. Imam respekta za njihov snažan, brz i tehnički vrlo potkovan sastav, kao i rezultatski kontinuitet poslednjih godina. Bolji su od puno ekipa, ne samo u ovom takmičenju nego i u Ligi šampiona, ali i mi smo veoma kompaktan tim, s puno dobrih rešenja u defanzivi i ofanzivi, vođen tako da svako od nas zna šta, kako, zašto i kada treba da radi. U pravu je trener kada kaže da su fenomenalne partije Lukakua samo vrhunac dobrog timskog truda i rada, na sve načine pokušavamo da iskoristimo našeg snažnog dečka, posebno tamo gde se centarfori najprirodnije osećaju – u kaznenom prostoru – priča Italijan o rivalu, saigračima i robusnom špicu iz Belgije, čiji je njuh za gol doneo ekipi mnogo toga dobrog u tesno izgubljenoj šampionskoj trci sa Juventusom, a prošle nedelje bio ključ, celu deceniju čekanog, prolaza u polufinale nekog UEFA takmičenja.

Matrica izjava Šahtjorovih prvotimaca je ista, jer i vedete novog (starog) šampiona Ukrajine pohvalno govore o protivniku, a veruju da imaju adut više za finale.

– Tim koji završi kao drugi u prvenstvu Italije zaslužuje svačije poštovanje, svesni smo da moramo biti obazrivi protiv kluba s toliko sjajnih domaćih i stranih igrača. Imamo ih mi, a kako ništa manje nismo zaslužili ovaj meč i želimo da odemo još dalje, rekao bih da su šanse pola-pola. Poštujemo Inter, očekujemo jednu odličnu utakmicu, ali nećemo prestati da igramo onako kako to uvek činimo – sa radošću.

Uz nadu da ćemo ponoviti sjajan učinak iz meča sa Bazelom – smatra ofanzivac Tajson, jedan od Šahtjorovih kreativaca sa pasošem Brazila.

Na istoj liniji je i njegov zemljak i saborac sa sredine terena Alan Patrik.

– Imaćemo posla s malo drugačijom formacijom od uobičajenih, ali želimo da i protiv 3-5-2 sistema imamo puno loptu u svom posedu. Biće komplikovano, ali moramo nametnuti naš stil i pokušati da iskoristimo dobro proučene slabosti Intera. Zato što ova generacija želi da osvoji evropski trofej i uđe u klupsku istoriju.

Dosad samo dva susreta

Ovi timovi su se sastajali svega dva puta i to oba u sezoni 2005/2006, u trećem kolu kvalifikacija za tadašnju Ligu šampiona. Dalje su prošli Italijani, tako što su u gostima slavili golovima Martinsa i Adrijana (0:2), pa eliminaciju Ukrajinaca, kod kuće, overili remijem (1:1) u kom su strelci bili Rekoba i Elano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari