Odluka za koju niko ne zna 1Foto: STARSPORT

Izjava epidemiologa Predraga Kona da na finalnoj utakmici Kupa Srbije nije smelo da bude više od 5.000 ljudi, a bilo ih je 8.500, otvorila je pitanje ko je kriv za masovna okupljanja na fudbalskim utakmicama koja nisu poštovala meru ograničenja.

– Na utakmicama je ostala zabrana okupljanja više od pet hiljada ljudi. Znači da je u Nišu takođe na tribinama moralo da bude najviše pet hiljada ljudi. Takođe, morao je da postoji razmak između gledalaca – rekao je Kon, koji je član Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje virusa kovid 19.

Zabrana prisustva gledalaca na sportskim događajima na otvorenom ukinuta je 28. maja, a ta odluka stupila je na snagu 1. juna.

Tako je prvo kolo nastavka Superlige posle vanrednog stanja odigrano bez prisustva publike poslednjeg vikenda maja, dok su sva ostala igrana sa navijačima na tribinama.

Najveću pažnju izazvao je večiti derbi u Kupu Srbije na kome je 10. juna bilo prisutno oko 20.000 ljudi, dok je na poslednjem meču Superlige između Crvene zvezde i Proletera bilo preko 18.000 navijača.

Zajednica klubova Superlige i Prve lige Srbije prema saznanju Danasa nije dobila nikakvu pismenu odluku o ograničenju broja publike na stadionu već samo preporuku da se među gledaocima poštuje distanca od jednog metra.

Odluka Kriznog štaba o prisustvu gledalaca doneta je u trenutku kada je na otvorenom smelo da se okupi samo 1.000 ljudi, ali je u javnosti preneta bez ikakvih napomena da li bi isto logičnim zaključivanjem trebalo da važi i za stadione.

Izvor našeg lista iz Zajednice klubova Superlige napominje da je napravljen dogovor da klubovi smanje kapacitet stadiona, odnosno da niko ne pušta u prodaju pun kontingent karata, što se naročito odnosilo na Crvenu zvezdu i Partizan.

Zajednica se prema objašnjenju našeg izvora vodila onime što je objavljivano u Službenom glasniku i drugim zvaničnim dokumentima, a ograničenje od 5.000 na stadionima nigde nije eksplicitno pomenuto.

Isti izvor napominje i da bi broj gledalaca u Superligi sigurno bio korigovan i da Crvena zvezda ne bi slavila titulu pred skoro 20.000 ljudi da je još posle polufinala Kupa Srbije, kada je na večitom derbiju bio veliki broj navijača, bilo ko iz Kriznog štaba zvanično ukazao da je to propust i nepravilnost.

Epidemiolog Zoran Radovanović je još ranije naglašavao da Vlada Srbije pravi uslugu navijačima time što im je prerano dozvolila odlazak na stadione, kao i da se time stvara privid normalnosti uoči izbora.

Ukoliko je zaista tačno da je na stadionima smelo da bude najviše 5.000 ljudi, otvara se pitanje ko treba da snosi odgovornost što je bilo više, ali i ko je bio nadležan da javno kaže da se tim brojem krše propisi.

Niko se iz Kriznog štaba nije javno oglašavao posle večitog derbija i kasnije meča Zvezda – Proleter na kojima je bio ogroman broj ljudi, pa su tako ocene medija o (pre)velikom broju navijača ostale samo vid nečijeg mišljenja, a ne zvaničnog stava lekarske struke ili Kriznog štaba.

Na kraju ispada da je jedino Novak Đoković sa 4.000 karata za „Adria tour“, gde je svaki gledalac dobio po masku na ulazu, ispoštovao sva ograničenja i mere koje je propisao Krizni štab.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari