Odmor od bašibozuka koji su divljali dan ranije: Zvezda pregrmela Zadar u čistoj, mormonskoj košarkaškoj predstavi u Ćosićevoj dvorani 1Foto: ABA liga/Zvonko KUCELIN/KK Zadar

Nemili događaji koji su prethodili susretu Zadra i Crvene zvezde u sedmom kolu ABA lige niti su se dan kasnije prelili u dvoranu niti su poremetili lepu košarkašku predstavu, dostojnu višedecenijskog rivalstva dva kluba.

Bašibozucima i nije mesto u areni koja dično nosi ime proslavljenog Krešimira Ćosića, legendarnog košarkaša Zadra i jugoslovenske reprezentacije, a utakmica je upravo bila u duhu igre, života i religioznog opredeljenja velikog Kreša – čista, takmičarska, bez ijedne ljage, rečju – mormonska.

 

Naravno, bilo je na tribinama i vrelih glava koji su u želji za lokalnim dokazivanjem uputili pokoju pogrdu na račun beogradskog tima i njegovih pojedinaca, ali to je folklor koji opstaje u okršajima srpskih i hrvatskih klubova još iz dana bratstva i jedinstva.

U nadmetanju na parketu, u kojem je pobedila košarka, bolje se pokazala Zvezda, koja je pregrmela Zadar sa 81:74 (23:24, 22:19, 25:11, 11:20).

Zadar, priznajući crveno-belima da su favoriti i da imaju bolji tim, želeo je da skupo proda kožu i da uz podršku svoje publike priredi iznenađenje, računajući da njegov suparnik i dalje traži sebe pod rukom trenera koji je došao nedavno.

U prvom poluvremenu razvoj događaja na terenu je oslikavao ambicije domaćina. Igra je bila ravnopravna, Zvezda jeste vodila, ali nije uspela da stvori odsudnu razliku. Na predah se otišlo s minimalnom prednošću gostiju – 45:43.

U nastavku je došao do izražaja Zvezdin kvalitet. Crveno-beli su počeli da odmiču. Trojkom Giedraitisa sredinom treće četvrtine stekli su dvocifrenu zalihu (59:49). Tada je praktično ishod bio i prelomljen u korist beogradskog tima, koji je u poslednju deonicu ušao s +16 (70:54).

Crveno-beli ni nadalje nisu popuštali. Držali su konce igre u svojim rukama. Giedraitis je odigrao najbolje od kada nosi Zvezdin dres. Istakao se i Brazilac Dos Santos. Njih dvojica su ukupno pogodili sedam od Zvezdinih 13 trojki. U poslednjoj deonici jeste došlo do pada u igri gostiju, ali je uveliko sve već bilo rešeno.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari