Održano Svetsko prvenstvo u plivanju perajima i brzinskom ronjenju za seniore 1Foto: Vladimir Mladenovic

Takmičari iz 40 zemalja sveta ponovo su priredili veliki spektakl u bazenu „Milan Gale Muškatirović“, a veoma visok nivo konkurencije svih plivača iznedrio je nove šampione.

Sam start finalnog dela takmičenja obeležile su atraktivne trke na 100 metara ronjenje sa bocom. Kod žena poseban i ne svakidašnji momenat, isto vreme i dva zlata osvojile su reprezentativke Kine Pei Yao Xin i Yaqi Lin. Bronza je pripala predstavnici Rusije Lidiji Stadnik.

Presrećne smo, dva zlata, jedna trka, Kina na pobedničkom postolju. Veoma smo ponosne i iskreno očekivale smo i jedna i druga ovo zlato. Jeste da je neobično videti dva pobednika, ali mi smo vredno radile i težile ka tome da se u Beogradu oktimo zlatom, uspele smo u tome“ – rekla je Pei Yao Xin.

U muškoj konkurenciji 100 m ronjenja sa bocom Koreji su dve medalje (zlato i srebro) izborili Kwanho Lee i Taekyun Kim, dok je brozna otišla u ruke njihovom komšiji iz Kine Zhen Bo Tongu. Blistavi osmeh na licima Korjenaca rekao je sve, opisao je svu sreću i zadovoljstvo uspeha koji su ostvarili.

Bio sam favorit u ovoj trci i opravdao sam tu ulogu, zlato sija na mojim grudima, zlato ide u Koreju. Pohvalio bi domaćine, kako za organizaciju, tako i gostoprimstvo. Beograd je divan grad i Srbi su sjajni ljudi. Hvala, kući se vraćam pun divnih utisaka, ne zaboravnih trenutaka i srećan“ – rekao je Lee.

Posebno su bile zanimljive trke na 1500 m (plivanje sa perajima). Kod žena zlato je osvojila predstavnica Finske Terhi Ikonen, najstarija i najiskusnija takmičarka u ovoj disciplini. Srebro je otišlo u ruke Ukrajinke Jevgenije Olienikove, dok je broznu uzela Nemica Elena Pošart.

U muškoj konkurenciji zlatom se okitio Ukrajinac Oleksandar Odjonkov, srebro je pripalo Mađaru Adamu Bukoru, dok je bronzu uzeo Rus Aleksej Šafigulin.

Nakon tri godine zlato je ponovo na mojim grudima u ovoj discipini. Pre tri godine osvojio sam svetsko zlato i nakon toga sam pokušavao ponovo, ali nije uspevalo. Vredno sam radio, trenirao i evo sada, ovde u Beogradu, došao sam do novog zlata i jako sam srećan“, istakao je Ukrajinac Odjonkov.

Najuzbudljivija trka dana bila je u plivanju sa perajima na 200 metara u muškoj konkurenciji. Novi šampion sveta postao je Rus Dimitri Žurman koji je do zlatne medalje doplivao samo dve stotinke pre Belorusa Aleksandra Bjazmena. Ono što ovu trku čini najuzbudljivijom u prva dva dana ovog šampionata jeste činjenica da je bronzani Huan Fernando Okampo Lozada (šampion u ovoj disciplini 2016) iz Kolumbije bez srebra ostao takođe sa samo dve stotinke zaostatka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari