Ognjen Kuzmić: Nadam se pozivu Đorđevića 1

Tih i miran, koncentrisan samo na dešavanja na košarkaškom terenu, Ognjen Kuzmić na parče sve više dobija simpatije navijača Crvene zvezde od letošnjeg dolaska u klub.

Iako u svojoj biografiji ima i segmente naslovljene na period kada je bio saigrač Stefu Kariju u Golden Stejtu, popularni Kuzma deluje preskromno, kao da mu uspomene i sećanja dosežu samo do poslednje utakmice koju je odigrao. Za njega su dresovi Panatinaikosa, Voriorsa ili Huventuda, za koje je prethodno nastupao, daleka prošlost, osim jednog, koji mu je i dalje konstantno pred očima, a grb na njemu bio mu je osnovna ideja vodilja prilikom dolaska u Crvenu zvezdu.

– Iako je tek sredina novembra, praktično uvodna faza sezone, rekao bih da smo se mi novajlije dobro uklopili i da značajno doprinosimo rezultatima ekipe. I Nejt Volters je protiv Milana pružio odličnu partiju u poslednjoj deonici zbog čega mi je veoma drago – oprezno, ne želeći da izjavama nagazi na potencijalnu minu, Kuzmić je u razgovoru za Danas sumirao utiske posle par meseci igranja u crveno-belom dresu.

* Drugi ste najbolji skakač Evrolige i peti po procentu uspešnosti za dva poena. Utisak je da vam trener Radonjić sve više veruje. Kakvo je vaše mišljenje vezano za uklapanje u sistem crveno-belih u kojem klasični centri i dalje imaju značajnu ulogu?

– Kod mene je voljni momenat izuzetno izražen praktično od dolaska u Zvezdu. Volim da učim i u klubu imam mogućnost da napredujem u svim segmentima centarske tehnike i timske igre. Već se sada može reći da je dolazak u Zvezdu prava stvar; situacija je na ličnom planu znatno bolja nego prošle sezone u Panatinaikosu i želim da istaknem da sam jako zadovoljan što sam deo ovog tima i što nastupam za crveno-bele.

* Zvezda je i zvanično najbolji odbrambeni tim Evrolige sa najmanje primljenih poena. Izgleda li vam da je postala nemoguća misija proći kroz reket crveno-belih?

– Da biste kao ekipa bili u stanju da igrate dobru odbranu onda u sastavu morate da imate izrazito kvalitetne defanzivce u svim linijama tima. Mi u spoljnoj liniji posedujemo vrlo kvalitetne odbrambene igrače, sa odličnim predispozicijama. Bez njih, ni mi u reketu ne bismo uspevali da zatvorimo prodor ili da budemo stabilni u skoku. Važno je napomenuti da čitava ekipa poseduje voljni momenat kada je u pitanju defanziva, bukvalno svi do jednog, što je i preduslov činjenice da nam je defanziva postala zaštitni znak.

* Na poslednjem evroligaškom meču direktno ste čuvali Raduljicu, bivšeg saigrača iz Panatinaikosa i reprezentacije Srbije. Uspeli ste da ga svedete na jednocifren broj poena, iako je u pitanju jedan od najobučenijih centara u Evropi.

– Njega je izuzetno teško čuvati, prvi je centar reprezentacije Srbije što dovoljno govori o njegovim igračkim kvalitetima. Krasi ga kompletna centarska tehnika, pritom ima i mekanu ruku, šut sa poludistance, dakle sve što jedan kvalitetan centar treba da poseduje. NJegova svestranost otežava svakom centru da ga sačuva, pročita šta će uraditi. I meni je zadavao slične probleme, ali dok pobeđujemo odbrana će se komentarisati u pozitivnom kontekstu.

* Spomenuli ste reprezentaciju; nije vas bilo u Riju iz privatnih razloga, da li se potajno nadate novom pozivu selektora Đorđevića za Evropsko prvenstvo koje je na programu sledećeg leta?

– Ovoga leta me nije bilo, između ostalog, i zbog privatnih obaveza. Što se tiče narednog Evropskog prvenstva: ukoliko me zdravlje bude poslužilo i dobijem poziv od selektora sigurno ću doći na okupljanje. Potajno se nadam da bih mogao da dobijem novu priliku u reprezentaciji – otkrio je možda i najveću želju skromni i nenametljivi Kuzmić.

Ćaskanje na centru

U toku zagrevanja, pred meč između Crvene zvezde i Milana, Ognjen Kuzmić i Miroslav Raduljica ćaskali su par minuta na centru terena: “ Preneli smo jedan drugome utiske iz Milana, odnosno Beograda, kako smo se prilagodili zahtevima u novim sredinama, u suštini ništa specijalno“, ostao je Kuzmić pomalo tajnovit, ne želeći da otkrije sve detalje iz razgovora sa prošlosezonskim saigračem u Panatinaikosu.

Težimo višim ciljevima

* Da li ste pred početak Evrolige mogli da zamislite skor 4-4 posle uvodnih osam kola?

– Naravno da niko od nas nije razmišljao o tome na početku Evrolige. Smatram da je 4-4 dobar skor, ali mi moramo da težimo višim ciljevima i da se ne zadovoljavamo postignutim – naglasio je Kuzmić.

Sa Karpošem „lagano“ samo na papiru

Poslednji meč 10. kola ABA lige odigraće večeras košarkaši Crvene zvezde i Karpoš Sokolija, trenutnog „fenjeraša“ u regionu.

– Imali smo jedan dan za odmor i odmah smo započeli pripreme za Karpoš. Možda na papiru to deluje kao laka utakmica, ali ona to nije. Karpoš je pobedio Budućnost, promenili su trenera, i evidentna je reakcija, moramo da budemo oprezni, maksimalno koncentrisani kako bismo stigli do cilja , a to su bodovi u ovoj utakmici – poručio je Branko Lazić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari